ΤΑ 10 GADGETS ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ

Από ένα κοφτερό μαχαίρι κι ένα καλό peeler μέχρι το πάντα απαραίτητο ξύλο κοπής, αυτά είναι τα εργαλεία που κάνουν το μαγείρεμα πιο διασκεδαστικό.

Προειδοποίηση: Μόλις αρχίσεις να χρησιμοποιείς αυτά τα gadgets δεν υπάρχει επιστροφή. Κάποια έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν τη διαδικασία μαγειρέματος και αλλά για να μειώσουν τη χειρωνακτική εργασία. Το σίγουρο είναι ότι δεν ξέρεις πώς σου λείπουν μέχρι να τα δοκιμάσεις. Από μαχαίρια και peeler μέχρι τρίφτες και ξύλα κοπής, αυτά τα προϊόντα κάνουν το μαγείρεμα πιο διασκεδαστικό. Θα θελήσεις να τα προσθέσεις στην κουζίνα σου και ίσως να δωρίσεις κάποια σε φίλους που αγαπούν τη μαγειρική.

Οι χειροποιητες επιφάνειες κοπης του MaanMade

Οι επιφάνειες κοπής του Maan Halaoui είναι από αυτά τα gadgets που δεν θέλεις να κρύβεις στο ντουλάπι όταν δεν τα χρησιμοποιείς. Κομψές, αλλά το βασικότερο φτιαγμένες στο χέρι από ρετάλια ποιοτικών ξύλων, κλείνουν μέσα τους όλη τη zero waste φιλοσοφία που θέλουμε στην κουζίνα.

“Το MaanMade ξεκίνησε το 2018 και είναι ένα project που εκφράζει την πιο ηθική μου προσέγγιση στο έπιπλο και κυρίως στο υλικό” λέει ο Λιβανέζικης καταγωγής Maan Halaoui. Ακολουθώντας τα επαγγελματικά χνάρια του πατέρα και του θείου του στην ξυλουργική και την επιπλοποιία, ο Maan πήρε την απόφαση να κόψει ταχύτητα και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το μασίφ έπιπλο κατά παραγγελία.

Οι δημιουργίες του κοσμούν ξενοδοχεία και βρίσκουν τη θέση τους σε ντιζαϊνάτους χώρους. Όπως συμβαίνει με όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που φτιάχνει, έτσι και οι επιφάνειες κοπής κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας. Οι επιφάνειες προορίζονται τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση, καθώς ο Maan έχει τεστάρει τις αντοχές των υλικών του με chefs.

Τα διάφορα χρώματα και patters που χρησιμοποιεί είναι και τα στοιχεία που κάνουν τις δημιουργίες του τόσο ξεχωριστές. “Επιλέγω food safe ξύλα τα οποία φινιρίζονται με tung oil που είναι βρώσιμο έλαιο και στο τέλος αδιαβροχοποιούνται με κερί μέλισσας που είναι φυσικό. Προτιμάμε end grain cutting boards γιατί έχουμε λιγότερη φθορά και στο μαχαίρι και στην επιφάνεια κοπής”.

Η σημασια του μαχαιριου

Το πιο σημαντικό εργαλείο σε μια κουζίνα είναι το μαχαίρι γιατί χωρίς αυτό δεν μπορείς να ολοκληρώσεις σχεδόν καμία διαδικασία. Κι ένα κλασικό μαχαίρι σεφ είναι και το πρώτο που πρέπει να έχεις στη συλλογή σου. Με αυτό, φέρνεις είς πέρας το 90% των καθημερινών εργασιών στην κουζίνα, και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κοψίματα φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και ψαριών.

Και ενώ το μαχαίρι του σεφ μπορεί να είναι ο ‘βασιλιάς της κουζίνας’, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να «σφάξεις» πουλερικά, να αφαιρέσεις τη φλούδα μεγάλων λαχανικών όπως η κολοκύθα ή, όπως επιχειρούν κάποιοι, να ανοίξεις χάρτινα κουτιά. “Η ευρύτητα της λεπίδας του μαχαιριού του σεφ το καθιστά δυσκίνητο για εργασίες που ταιριάζουν καλύτερα σε ένα μικρότερο μαχαίρι” αναφέρει στο Epicurious, ο Brendan McDermott, σεφ-καθηγητής και ειδικός στις τεχνικές και τα είδη των μαχαιριών, στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης.

Ο McDermott συνιστά ένα μαχαίρι σεφ 20-25 εκατοστών, το οποίο αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι ελαφρώς μακρύτερο και ίσως κάποιος να μην αισθάνεται άνετα στην αρχή. Ωστόσο, το μακρύτερο άκρο κάνει το μαχαίρι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. “Όσο μεγαλύτερη είναι η λεπίδα για να κόψεις ένα συστατικό, τόσο πιο ασφαλές είναι”.

Η εταιρία Rockwell, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1872, προτείνει δύο επιλογές για να κάνεις την αρχή με το μαχαίρι του σεφ. Η σειρά Wasabi Black έχει τις ρίζες της στις καθημερινές ιαπωνικές κουζίνες. Χάρη σε ένα επιτυχημένο συνδυασμό μακροχρόνιας λειτουργικότητας και αιχμηρότητας, στιβαρής ποιότητας υλικού και μίνιμαλ σχεδιασμού, τα μαχαίρια αυτής της σειράς προορίζονται για απλή και συνεχόμενη χρήση. Η Seki Magoroku Redwood είναι μία σειρά μαχαιριών σεφ με στιβαρή ποιότητα ανοξείδωτου ατσαλιού και κλασικά ιαπωνικά στοιχεία. Κοινή παρονομαστές των μαχαιριών είναι η σταθερότητας, η ισορροπημένη λειτουργικότητα καθώς και η αιχμηρότητα.

Το τηγάνι

Όταν αγοράζεις ένα τηγάνι πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Σε τελική ανάλυση, το υλικό του τηγανιού καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιείς, το καθαρίζεις και το συντηρείς. Πριν δεις κατευθείαν την τιμή, καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα τηγάνια ‘δεύτερης ποιότητας’ μπορεί να λυγίσουν στις γρήγορα μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες ή από την αλλαγή της πηγής της θερμότητας. Ένα τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, θερμαίνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία για περισσότερη ώρα σε σχέση με τα τηγάνια αλουμινίου.

Peeler, μαντολίνο και άλλες ευκολίες στην κουζίνα

Υπάρχουν εργαλεία που κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη στην κουζίνα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες εργασίες. Τι πρέπει να έχεις, λοιπόν, εύκαιρο στο συρτάρι σου; Αποφλοιωτής φρούτων και λαχανικών (peeler), μαντολίνο – ένα ειδικό εργαλείο που θα έχεις δει σίγουρα να χρησιμοποιείται σε εκπομπές και παιχνίδια μαγειρικής στην τηλεόραση – για να κόβεις λαχανικά και φρούτα σε ισόπαχες φέτες και ένας τρίφτης συγκαταλέγονται στα απαραίτητα μικροεργαλεία για την κουζίνα σου.

Αν θεωρείς τον εαυτό σου μερακλή στη μαγειρική, μπορείς να πας πάντα ένα βήμα παραπάνω. Μια μηχανή ζυμαρικών για παράδειγμα, αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα αν θέλεις να καταπιαστείς με τη φρέσκια πάστα. Με αυτή μπορείς να φτιάξεις ταλιολίνι, ταλιατέλες, λαζάνια, ακολουθώντας τη συνταγή που επιθυμείς.

Η γάστρα είναι ένα σκεύος που με τη σωστή χρήση μπορεί να αναδείξει τη γεύση και το άρωμα του φαγητού, με το αργό μαγείρεμα να αποτελεί και το μυστικό της. Σε ένα νησί με μακραίωνη ιστορία στην κεραμική τέχνη, και βασιζόμενος σε μια οικογενειακή παράδοση πέντε γενεών, ο Αντώνης Καλογήρου ίδρυσε τη Sifnos Stoneware. Έχοντας ως βάση του το γραφικό χωριό του Αρτεμώνα, ο Αντώνης και η οικογένειά του παράγουν προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, προσιτά σε όλους. Τα πυρίμαχα μαγειρικά σκεύη είναι κατασκευασμένα με έναν ειδικό πηλό δικής τους σύνθεσης που είναι σχεδιασμένος να αντέχει σε ραγδαίες αλλαγές θερμότητας. Όλα τα αντικείμενα αυτής της σειράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μάτι, γκάζι, κεραμική εστία, φούρνο, ξυλόφουρνο, τζάκι ή και συνδυασμό αυτών.

Η ποδιά

Η χρήση της ποδιάς είναι διττή, καθώς από τη μία προστατεύει τα ρούχα σου από τυχόν λεκέδες την ώρα του μαγειρέματος και από την άλλη, το ίδιο το φαγητό από διάφορα μικρόβια (με την προϋπόθεση ότι η ποδιά σου είναι πάντα καθαρή).

Στο concept store The Makers, η σχεδιάστρια μόδας Τέτη Χαρίτου και ο Γιώργος Μπάρλας βρήκαν το κατάλληλο σπίτι για την ιδέα τους να ασχοληθούν με την επαγγελματική ένδυση εστιατορίων, ξενοδοχείων και άλλων επαγγελματιών. Ένα χρόνο αφού βγήκε το brand στην αγορά άνοιξαν μαζί με τον σεφ Ηλία Σταυρόπουλο το ομώνυμο concept store στην Πραξιτέλους, συνδυάζοντας το στιλ και τη λειτουργικότητα. Στο concept store θα βρεις, μεταξύ άλλων, τις ομώνυμες σειρές ποδιών του brand, ελληνικής ραφής και από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά όπου αυτό είναι δυνατό. Σύμφωνα, μάλιστα με το πολυπρόσωπο λογότυπο του brand, όλοι μπορούν να γίνουν δημιουργοί (makers) σε κάτι, και να είναι απλά ο εαυτός τους.

Τα gadgets με μια ματια


  1. Επιφάνεια κοπής, MaanMade

  2. Μαχαίρι σεφ 20 εκ. Wasabi Black, Rockwell

  3. Μαχαίρι σεφ 20 εκ. Seki Magoroku Redwood, Rockwell

  4. Τηγάνι ανοξείδωτο 28 εκ. διάμετρος MASTER – CRISTEL, Rockwell

  5. Ρυθμιζόμενο μαντολίνο λαχανικών LAOLA – GEFU, Rockwell

  6. Αποφλοιωτής λαχανικών & φρούτων SELECT 100 TOOLS, Rockwell

  7. Τρίφτης zester πολύ λεπτός για ξύσμα και παρμεζάνα – MICROPLANE, Rockwell

  8. Μηχανή ζυμαρικών μπλε PASTA PERFETTA – GEFU, Rockwell

  9. Πυρίμαχα σκεύη, Sifnos Stoneware

  10. Ολόσωμη ποδιά, The Makers

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version