Τα ψυγεία του Γαλακτοπωλείου

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΤΖΙΦΡΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Μια οικογενειακή επιχείρηση από τον Στανό Αμφιλοχίας φέρνει στην Αθήνα γιαούρτι στο πήλινο, ρυζόγαλο και κρέμα σοκολάτα.

Στις πλαγιές ενός λόφου βρίσκεται χτισμένος ο Στάνος Αμφιλοχίας, το χωριό της οικογένειας Τζίφρη από όπου ξεκινάει και η ιστορία των εξαιρετικών γαλακτοκομικών προϊόντων τους. Από το πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα στο πήλινο, το ρυζόγαλο και την κρέμα σοκολάτα μέχρι τυροκομικά όπως το τσαλαφούτι και μαλακό παγωτό με αγελαδινό γάλα, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση φέρνει στην Αθήνα, προϊόντα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

“Η εξωστρέφεια είναι αυτό που βλέπεις εδώ” λέει ο Κώστας Δασκαλάκης, γνωστός και ως «Τζίφρης» όπως είναι το παρατσούκλι του. Μια ιδέα που ξεκίνησε σχεδόν για πλάκα, εξελίχθηκε σε μία επιτυχημένη επιχείρηση με ανοδική πορεία. “Ξεκινήσαμε το 2010 μέσα στην κρίση, θα έλεγα ότι ήταν μια τρέλα” θυμάται γελώντας. 12 χρόνια μετά, και με εμφανή παρουσία στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Τζίφρης μπορεί να υπερηφανεύεται για την πορεία του.

Για τον Κώστα Δασκαλάκη είναι η αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά αυτό που έφερε την επιτυχία. Στο κατάστημα του Υμηττού που είναι και η ναυαρχίδα της επιχείρησης, όλα τα προϊόντα βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Σε μία εποχή όπου ως καταναλωτές αναζητούμε ποιότητα και ετικέτες με αξιοπιστία, ο Τζίφρης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι απολαμβάνουμε πρόβειο γιαούρτι με δική του συνταγή, ρυζόγαλο χωρίς συντηρητικά και ελληνικό γάλα από ζώα πιστοποιημένων μικρών παραγωγών.

Ο Κώστας Δασκαλάκης γνωστός και ως Τζίφρης. dimitris vlaikos

Η ποιότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη κι αυτό είναι κάτι που ακούγεται συνέχεια στη συζήτησή μας. Ο Κώστας Δασκαλάκης, που “δεν ήξερε ούτε να βράζει γάλα” όπως λέει γελώντας, είναι πάνω από κάθε συνταγή. Η τέλεια υφή του γιαουρτιού για παράδειγμα οφείλεται στο γεγονός ότι το προϊόν δεν σφραγίζεται ζεστό, αλλά μπαίνει σε ειδικό σύστημα αφύγρανσης προκειμένου να μη δημιουργείται το ενοχλητικό για πολλούς νερό στο κεσεδάκι.

Από το επώνυμο ελληνικό κρασί μέχρι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα προϊόντα που συνδέονται άμεσα με την ελληνική παράδοση, έχουν πλέον δεύτερες ευκαιρίες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Στον Τζίφρη, συγκεντρώνονται αγαθά από μικρούς τεχνήτες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή, και διεκδικούν μια θέση στη διατροφή μας. Σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, παραδοσιακά ζυμαρικά από σιμιγδάλι, ταχίνι, παξιμάδια και βουτήματα είναι μόνο μερικά από όσα πλαισιώνουν τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα του Τζίφρη.

Τα προϊόντα Τζίφρης.

Ξεχωριστή θέση έχουν οι χειροποίητες πίτες του συγχωριανού μας, ο οποίος χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα τυριά και το γιαούρτι του Κώστα Δασκαλάκη για να φτιάχνει παραδοσιακές τυρόπιτες, πρασόπιτες, γραβιερόπιτες και όχι μόνο.

Οι τρεις κόρες του έχουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση, επιβεβαιώνοντας πως η νέα γενιά αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ παράδοσης και τεχνογνωσίας. Οι κωδικοί ενισχύονται με νέες γεύσεις παγωτών (φράουλα και καϊμάκι), ζελέ, μπισκοτόκρεμα και τιραμισού στα γαλακτοκομικά, δίνοντας ακόμα περισσότερες επιλογές σε όσους αγαπούν τα κρεμώδη αλλά και σε αυτούς που αποφεύγουν τη γλουτένη, καθώς είναι όλα απαλλαγμένα από αυτή.

Το παγωτό Τζίφρης.

Ο Κώστας Δασκαλάκης σκέφτεται πάντα τον καταναλωτή, καθώς αυτός είναι και ο τελικός αποδέκτης. “Τα προϊόντα μας είναι καλά για όλους. Να πούμε ότι η Αμφιλοχία έχει και ιδανικό κλίμα για την τροφή των ζώων, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Πρέπει γενικά να σκεφτούμε με τι θα ταΐσει ο κτηνοτρόφος τα ζώα του, αφού από εκεί ξεκινούν όλα. Αν αγοράσει ακριβά, θα πουλήσει κι ακριβά. Υπάρχει άριστη πρώτη ύλη στη περιοχή και σε αυτή βασιζόμαστε. Αλλά πάνω από όλα χρειαζόμαστε υποστήριξη από τους κρατικούς μηχανισμούς, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλή σχέση ποιότητας-τιμής, από την οποία θα επωφεληθεί και ο καταναλωτής. Και οι κτηνοτρόφοι που μας δίνουν το γάλα τους, αλλά και εμείς που θα το επεξεργαστούμε, έχουμε ανάγκη από θεσμούς που μας προστατεύουν και επιβάλλουν δίκαιες και ξεκάθαρες συναλλαγές. Μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές πρώτες ύλες” καταλήγει όσο σερβίρει χαμογελώντας ένα λαχταριστό soft icecream σοκολάτα – βανίλια, ένα παγωτό ωδή στα χρόνια της αθωότητας.

Το γαλακτοπωλείο Τζίφρης

Τζίφρης, Υμηττού 60, Παγκράτι, τηλ. 210 7231625

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα