Παπαστράτος: στόχος ένα βιώσιμο μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου

Παπαστράτος: στόχος ένα βιώσιμο μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου

Με φάρο την επιστήμη, στόχο ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς τσιγάρο και σταθερή δέσμευση για συνεχή προσφορά στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, η ιστορική ελληνική βιομηχανία συνεχίζει να αποδεικνύει ότι «κάθε αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά ξεκινάει μόνο αφού αλλάξεις πρώτα εσύ ο ίδιος.»

Έχοντας ως δεδομένο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα της είναι μια διαδικασία αέναης αλλαγής και μετασχηματισμού προς το καλύτερο, πάντα με αίσθημα βαθιάς ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου, τους γύρω σου και την ευρύτερη κοινωνία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί η Παπαστράτος πρωταγωνιστεί στο κρίσιμο αυτό πεδίο τα τελευταία χρόνια. Και αυτό γιατί η θυγατρική της Philip Morris International, της μεγαλύτερης βιομηχανίας καπνικών προϊόντων στον κόσμο, βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η ίδια σε καθεστώς ριζικού μετασχηματισμού σε εταιρεία τεχνολογίας, με όραμα «μια μέρα να σταματήσει να πουλάει τσιγάρα».

Συγκεκριμένα, έχοντας ως φάρο της την επιστήμη, και έχοντας επενδύσει εδώ και 12 χρόνια άνω των 7,2 δισ. δολαρίων, επέλεξε να γίνει μέρος της λύσης στο ζήτημα του καπνίσματος προσφέροντας επιστημονικά τεκμηριωμένες, τεχνολογικά εξελιγμένες, καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου για όσους επιλέξουν να συνεχίζουν να καπνίζουν. Αυτό δηλαδή που αποτελεί τον πυρήνα μιας ευρύτερης κουλτούρας βιωσιμότητας που επεκτείνεται σε κάθε τομέα της δραστηριότητας και της στρατηγικής της καθώς επιδιώκει να έχει ενεργό ρόλο και να παράγει κοινωνικό πλεόνασμα με τις δράσεις της.

Κάνοντας πράξη αυτό που δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της, Χρήστος Χαρπαντίδης, στο εισαγωγικό σημείωμα της Έκθεσης βιωσιμότητας για το 2018-2019 που μόλις δημοσιεύτηκε: «Επιδιώκουμε κάθε μας ενέργεια, κάθε μας δράση να προωθεί ένα βιώσιμο, ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες μας και την κοινωνία. Με δύο λόγια, ο δικός μας βαθύς μετασχηματισμός παράγει και διαχέει οφέλη για όσο το δυνατόν περισσότερους».

Μια Έκθεση, στην οποία η Παπαστράτος αποδεικνύει τη δέσμευσή της στην εναρμόνιση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας με τους Στόχους Bιώσιμης Ανάπτυης του ΟΗΕ. Με τα στοιχεία να αναδεικνύουν τη συνεισφορά της στην οικονομία (περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού το 2019), στην απασχόληση (με τη συνεχή δημιουργία εκατοντάδων παραγωγικών και ανταγωνιστικά αμειβόμενων θέσεων εργασίας), τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της και στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Μαρία Δημοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας της Παπαστράτος και η Μαρία Πάλλη, Διευθύντρια Υγείας, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος, μίλησαν για τη συνεχιζόμενη προσφορά της εταιρείας στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, καθώς και για τους στόχους για το μέλλον.

Το 2020, όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη, αποτέλεσε για την Παπαστράτος μια χρονιά-σταθμό, που παρά τις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε και βιώνουμε λόγω πανδημίας, συνέχισε την πορεία της για ένα μέλλον προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα:

Στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία

Η Παπαστράτος ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που κινητοποιήθηκε, στην περίοδο του πρώτου lockdown, προκειμένου να ενισχύσει τη συλλογική προσπάθεια. Βρίσκοντας και παραδίδοντας (και μάλιστα μέσα σε μόλις 4 εργάσιμες ημέρες) τους πρώτους 19 από τους συνολικά 50 αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας που προσέφερε για να εξοπλιστούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μια έμπρακτη απόδειξη του τι σημαίνει, εν μέσω Covid-19, να είσαι μεγάλη εταιρεία και να αντιλαμβάνεσαι την ευθύνη που έχεις απέναντι στην κοινωνία και τις προσδοκίες που έχει αυτή από εσένα. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, πάνω από 240 εργαζόμενοι και εξωτερικοί συνεργάτες της ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας και βοήθησαν εθελοντικά στη διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες σε 113 δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επιπλέον, η Παπαστράτος προχώρησε σε δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, προσφέροντας 20 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 με κύριο έργο την περιπολία δασικών εκτάσεων και την άμεση καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Ενώ, στο πλαίσιο της συνεχούς μάχης κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, στην οποία πρωτοστατεί έχοντας επενδύσει έως σήμερα περισσότερα από έξι εκατ. ευρώ σε δράσεις υποστήριξης των διωκτικών Αρχών (δωρεά του πρώτου αυτοκινούμενου x-ray scanner και πέντε ειδικών ταχύπλοων καταδιωκτικών σκαφών μεταξύ άλλων), προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού μέσω παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διεξαγωγής ενημερωτικών δράσεων και εκπαιδεύσεων.

Παπαστράτος

Στηρίζοντας το ευρύτερο οικοσύστημά της

Για την Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους της, αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημά της. Εξού και τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε το «Συνεχίζουμε Μαζί», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των 21.000 επιχειρήσεων (οι περισσότερες οικογενειακές) και των 43.000 εργαζομένων του κλάδου της Μικρής Λιανικής (περίπτερα, παντοπωλεία, καταστήματα ψιλικών, mini markets) που βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Στον πυρήνα του προγράμματος, που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, ήταν η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους 10 εκατ. ευρώ και, ταυτόχρονα, η μείωση του λειτουργικού κόστους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός του κλάδου μέσα από την ψηφιοποίησή τους και την εκπαίδευση των επαγγελματιών για να αντεπεξέλθουν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις καταναλωτών και αγοράς.

Δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών

Πολυβραβευμένη επί σειρά χρόνων για το εργασιακό της περιβάλλον (από θεσμούς όπως το Great Place to Work® Institute Hellas και το Top Employer Institute) και για τα προγράμματα ανάπτυξης των εργαζομένων της, η Παπαστράτος συνεχίζει να δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην συμπερίληψη, το σεβασμό, τη διαφορετικότητα και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε για την εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων όσον αφορά τις γυναίκες εργαζόμενες, λαμβάνοντας τη διεθνή πιστοποίηση EQUAL SALARY από το 2018 και κάθε χρόνο μετά. Επίσης, πρόσφατα υπέγραψε την ΧΑΡΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και, επιπλέον, σχεδιάζει προγράμματα ανάπτυξης με γνώμονα την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών εργαζομένων και υλοποιεί προγράμματα για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων. Έχοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο και βασικό αξίωμα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη περνάει μέσα από την συμπερίληψη.

Όταν η επιχειρησιακή καινοτομία συναντά την περιβαλλοντική ευαισθησία

Tον Μάρτιο του 2018 η Παπαστράτος γύρισε οριστικά σελίδα στην 90χρονη ιστορία της εγκαινιάζοντας τις νέες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο και παράγοντας έκτοτε αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού Heets για το IQOS, το νέο καινοτόμο προϊόν της που θερμαίνει, δεν καίει, τον καπνό και που αδειοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 2020 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου» σε σχέση με το τσιγάρο.

Μια επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ που, εκτός από το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, το όφελος διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και εδραίωσης μιας βιομηχανίας αιχμής στη χώρα, σηματοδότησε μια καινούργια εποχή με την εισαγωγή νέων καινοτόμων εργαλείων, νέων συστημάτων και νέων μεθόδων Operational Excellence σε όλο το φάσμα δραστηριότητάς της, τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά έχουν θετικό πρόσημο και στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Μια προσπάθεια που είχε ως επιστέγασμα την φετινή διάκριση της Παπαστράτος ως «Βιώσιμο Εργοστάσιο της Χρονιάς» στα φετινά Manufacturing Excellence Awards και ταυτόχρονα πολλές διακρίσεις σε αντίστοιχους θεσμούς που προάγουν τη βιωσιμότητα.

Βραβεία που έρχονται να επιβραβεύσουν τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών και της συνολικής περιβαλλοντικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος. Αποδεικνύοντας ότι η βέλτιστη διαχείριση των εγκαταστάσεών της, με εργαλεία την επένδυση στην αιχμή της τεχνολογίας και την εδραίωση μιας κουλτούρας μηδενικής απώλειας, και η περιβαλλοντική ευαισθησία, είναι άρρηκτα αλληλένδετες έννοιες.

Επιπλέον η Παπαστράτος μέσα στο 2020 έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το AWS Standard 2.0 («Συμμαχία για το Νερό»-Alliance for Water Stewardship-AWS), αποδεικνύοντας την έμπρακτη δέσμευσή της για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Πρόκειται για ένα διεθνές πρότυπο για την διαχείριση των υδάτων που έχει στόχο η χρήση του νερού να είναι κοινωνικά δίκαιη, περιβαλλοντολογικά βιώσιμη και οικονομικά επωφελής. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την ανάληψη δράσεων τόσο στο χώρο του εργοστασίου όσο και στην ευρύτερη περιοχή (πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τους όμορους δήμους, τα αρμόδια υπουργεία και άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή).


Ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς τσιγάρο

Για την Παπαστράτος η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συνώνυμη με την επιστήμη, η αξία της οποίας επιβεβαιώθηκε εκ νέου για όλους μας το τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι που μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, μία από τις οποίες συνεχίζει να είναι και το τσιγάρο, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να συνεχίζουν να καπνίζουν. Σε αυτήν έχει επενδύσει για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων χωρίς καύση, προκειμένου να δώσει στους ενήλικες καπνιστές που επιλέγουν να συνεχίσουν να καπνίζουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις από το τσιγάρο.

Μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας της μείωσης της βλάβης και της ενημέρωσης των καπνιστών ήταν και η φιλόδοξη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 για «Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές στο τέλος του 2021», που έχει στόχο μείωση της τάξεως του 50% των καπνιστών στην Ελλάδα που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές μέσα από συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις.

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω, ότι όντως η παραγωγή κοινωνικού πλεονάσματος, μέσω της ενίσχυσης της συνολική́ς προσφορά́ς της στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο αποτελεί αυτοδέσμευση της Παπαστράτος, μιας εταιρείας για την οποία εμφανώς η βιωσιμότητα δεν αποτελεί επικοινωνιακό πρόσχημα αλλά οργανικό κομμάτι της στρατηγικής, της φιλοσοφίας και του ίδιου του DNA της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version