Dean Williams: Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους φυλετικούς ηγέτες, χρειαζόμαστε παράγοντες παγκόσμιας αλλαγής

Dean Williams: Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους φυλετικούς ηγέτες, χρειαζόμαστε παράγοντες παγκόσμιας αλλαγής

Ο καταξιωμένος και διεθνούς φήμης καθηγητής του Harvard University, Dr. Dean Williams έρχεται στην Ελλάδα. Το News 24/7 μίλησε μαζί του για την ηγεσία και τους ηγέτες του σήμερα

Ο ειδικός σε θέματα leadership Dr. Dean Williams έρχεται στο Athens Tech College, στο πρώτο κολέγιο τεχνολογίας στις 16 -17 Ιουνίου για να μιλήσει για το θέμα *Leadership for a fractured world: How to Cross boundaries, Build bridges and Lead Change.

Ο Dr. Dean Williams έχει βραβευτεί για την εξαιρετική διδασκαλία του και παράλληλα έχει αναγνωριστεί από το ευρύ κοινό μέσα από τα δυο best-selling βιβλία του: “Real Leadership: Helping People and Organizations Face Their Toughest Challenges” και “Leadership for a Fractured World: How to Cross Boundaries, Build Bridges, and Lead Change”.

Με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας για το διήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας 16 ωρών στο Athens Tech College , ο Dr. Dean Williams μας μίλησε για την ηγεσία και τα χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη. Παράλληλα, μας εκμυστηρεύτηκε ποιον ηγέτη θαύμαζε και γιατί δεν θαυμάζει πια ενώ σκιαγραφεί το προφίλ των ηγετών που χρειαζόμαστε σήμερα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

-Έρχεστε στην χώρα μας μόνο για δύο μέρες για να μιλήσετε στο σεμινάριο του Athens Tech College, με θέμα την ηγεσία (Leadership for a fractured world: How to Cross boundaries, Build bridges and Lead Change). Μιλήστε μας λίγο για το σεμινάριο, που σκοπεύετε να επικεντρωθείτε;

Θα επικεντρωθώ στο τι σημαίνει να ασκεί κάποιος ηγεσία και να είναι παράγοντας αλλαγής σε αυτόν τον φρενήρη κόσμο που ζούμε. Το τελευταίο μου βιβλίο φέρει τον τίτλο Leadership for a Fractured World, οπότε θα μιλήσω για αυτό. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επιχειρηματίες, υψηλά κυβερνητικά στελέχη και γενικά στον κοινωνικό τομέα. Βλέπω την ηγεσία σαν μια δραστηριότητα που κινητοποιεί τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, να λύσουν δύσκολα προβλήματα και να δημιουργήσουν ό,τι χρειάζεται για να δώσουν αξία σε έναν οργανισμό ή μια κοινότητα. Συνεπώς, πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αλληλένδετα, κάτι που σημαίνει πως μοιράζονται πολλές ομάδες. Ως εκ τούτου πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά την ηγεσία. Ηγεσία δεν μπορεί να είναι μόνο το να οδηγείς μερικούς ακολούθους σου και να προωθείς τα συμφέροντα της φυλής σου σε βάρος άλλων ομάδων. Ένας ηγέτης πρέπει τώρα να εμπλέξει πολλαπλές και διαφορετικές ομάδες στην επίλυση προβλημάτων και στη δημιουργική εργασία. Και αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα, καθότι απαιτεί να έχεις την ικανότητα να διασχίζεις σύνορα, να χτίζει γέφυρες και να οδηγείς στην αλλαγή.

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν έναν καλό ηγέτη;

Το να είναι ανοιχτός στο να μαθαίνει, η περιέργεια και ένα γερό στομάχι για την ασάφεια και την αβεβαιότητα, είναι όλα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά.

-Θεωρείτε πως ο σύγχρονος κόσμος αντιμετωπίζει κάποια έλλειψη ηγεσίας;

Απολύτως. Υπάρχει μια τεράστια έλλειψη ηγεσίας, και ειδικά στον πολιτικό χώρο. Ωστόσο, υπάρχει αρκετή ηγεσία σε τοπικό επίπεδο, σε οργανισμούς, κοινότητες και καλές επιχειρήσεις. Συχνά γίνεται αθόρυβα στο παρασκήνιο και δεν φαίνεται τόσο έντονα.

-Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων υποστήριζε πως μόνο αν οι πολιτικοί ηγέτες γίνουν φιλόσοφοι ή αν οι φιλόσοφοι γίνουν πολιτικοί ηγέτες, θα διοικούνται σωστά οι κοινωνίες. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Ο Πλάτωνας ήταν ένας σοφός άνδρας, οπότε θεωρώ πως έχει πει κάτι σημαντικό. Οι φιλόσοφοι έχουν κριτική σκέψη στα μεγάλα ερωτήματα και διεγείρουν την δέσμευση των άλλων όχι με ιδεολογία ή απαντήσεις αλλά με προκλητικά ερωτήματα. Αυτό είναι πρόβλημα στις μέρες μας, δεν υπάρχει αρκετή κριτική ή δημιουργική σκέψη. Εξαιτίας λοιπόν αυτού, οι άνθρωποι ακολουθούν πολλές κατευθύνσεις με βάση ποια φωνή είναι η δημοφιλέστερη. Οι άνθρωποι φαίνεται να θέλουν κάποιον ο οποίος είναι διασκεδαστικός, πειστικός και χαρισματικός. Αλλά πως οι κοινωνίες και οι οργανισμοί να σημειώσουν πραγματική πρόοδο όταν συγκινούνται από την δύναμη της προσωπικότητας και όχι από την δύναμη των ιδεών;

-Υπάρχουν σήμερα εμπνευσμένοι ηγέτες;

Τι θα λέγατε για την νεαρή γυναίκα από το Πακιστάν, Μαλάλα η οποία όρθωσε το ανάστημά της στους Ταλιμπάν και προσπάθησαν να την σκοτώσουν; Τώρα εκείνη παρέχει ηγεσία με τον δικό της τρόπο, μιλώντας για την εκπαίδευση των γυναικών ανά τον κόσμο, κυρίως σε σεξιστικές και καταπιεστικές κοινωνίες. Αυτό είναι θαρραλέο και αυτό είναι ηγεσία.

-Θαυμάζετε κάποιον ηγέτη και για ποιο λόγο;

Χμμ, αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Δεν υπάρχει κάποιος που πραγματικά να θαυμάζω καθώς κανείς δεν παρέχει ουσιαστικά ηγεσία όλο τον καιρό επιτυχημένα. Οι άνθρωποι έχουν στιγμές ηγεσίας και μετά το πλαίσιο αλλάζει και κάποιος άλλος ανεβαίνει στην εξουσία. Θαύμαζα την Aung San Suu Kyi της Μιανμάρ (Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι νομπελίστρια, ακτιβίστρια και πολιτικός) αλλά η έλλειψη ηγεσίας στην κρίση της Rohingya είναι λυπηρή και απογοητευτική.

Εν πάση περιπτώσει, δεν ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω μια λατρεία ηγεσίας γύρω από οποιοδήποτε άτομο. Είμαστε απλοί θνητοί και όλοι αγωνιζόμαστε. Όλοι έχουμε στιγμές επιτυχίας και πολλές στιγμές αποτυχίας.

-Τι θα συμβουλεύατε οποιονδήποτε επιθυμεί να γίνει ένας επιτυχημένος ηγέτης;

Θα πρέπει να αποκτήσει ένα πολυδιάστατο στιλ και προσέγγιση ώστε να μπορεί να καθοδηγεί σε διαφορετικές καταστάσεις και πλαίσια. Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να εκθέσει τον εαυτό του σε πολλαπλές και διαφορετικές εμπειρίες και να εμπλουτίσει, εμβαθύνει και διευρύνει την κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπων. Και να προσθέσω πως θα πρέπει να είναι πρόθυμος να ακούει και να έχει το θάρρος να δίνει την πραγματικότητα στους ανθρώπους. Δεν είναι καιρός για αυταπάτες, φαντασιώσεις και παιχνίδια. Διακυβεύονται πολλά.

-Τι είδους ηγέτες χρειάζεται ο κόσμος σήμερα;

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους φυλετικούς ηγέτες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παράγοντες παγκόσμιας αλλαγής -άνδρες και γυναίκες- οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν την φυλετική παρόρμηση και που αρνούνται να ενασχοληθούν με την μικροπολιτική και οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τις κοινότητες, τους οργανισμούς και τα έθνη να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε αυτή την δυναμική εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ταχέως μεταβαλλόμενων τεχνολογιών. Υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες και άφθονοι κίνδυνοι. Χρειαζόμαστε ηγέτες που να μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει, και να κυβερνήσουν το απαιτητικό τερέν της αλλαγής και της καινοτομίας και να χτίσουν γέφυρες συνεργασίας και κοινού σκοπού.

*Το Leadership for a fractured world είναι ένα διήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας 16 ωρών, που στοχεύει στην ουσιαστική κατανόηση του ρόλου της ηγεσίας και του τρόπου που αυτή πρέπει να λειτουργεί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το πρόγραμμα εστιάζει στη διαχείριση του εαυτού ως εργαλείο δύναμης, στον ρόλο της φαντασίας, της εξερεύνησης και του προβληματισμού καθώς και τον διαχωρισμό της προσαρμοσμένης πρόκλησης από την τεχνική. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.athtech.gr/executive_education/leadership-fractured-world/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα