Έλληνες φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ μιλούν στο NEWS 247

Έλληνες φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ μιλούν στο NEWS 247

Μαρτυρίες από τους Έλληνες φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν εντός των συνόρων της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια τους να ακολουθήσουν την πορεία των προσφύγων που θέλησαν να φύγουν από την Ειδομένη προς βορρά. Τι γίνεται με τους ανθρώπους που περνούν τα σύνορα και με την επανεισδοχή τους στην Ελλάδα

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τις αρχές της ΠΓΔΜ φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ, που κρατούνταν στο χωριό Γευγελή, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν από την Ειδομένη στο έδαφος της ΠΓΔΜ και συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών ήταν και 12 Έλληνες, φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ. Συνολικά, οι αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν πάνω από 50 φωτορεπόρτερ και εθελοντές.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στο χωριό Μόνι και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής. Εκεί πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κατέβαλαν πρόστιμο και τους επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στη χώρα για έξι μήνες. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν οι Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Γιάννης Κολεσίδης και Αλέξανδρος Κατσής.

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον Αλέξανδρο Κατσή και τον Κωνσταντίνο Τσακαλίδη λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση τους και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το χρονικό της σύλληψης:

Ο Αλέξανδρος Κατσής μας μεταφέρει την τραγική εικόνα που επικρατεί στα σύνορα, με τους πρόσφυγες να στοιβάζονται σε σκηνές κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, προσδοκώντας με αγωνία να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς βορρά. Μας μιλάει για τις πρώτες στιγμές μετά τη σύλληψη των φωτορεπόρτερ.

“Κάποια στιγμή τελειώνει ο φράχτης και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια σήμανση που να δείχνει ότι τελειώνουν τα ελληνικά σύνορα ή ότι αρχίζουν τα σύνορα της γειτονικής χώρας. Εμείς προσπαθώντας να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται, είχαμε πάρει από πριν την απόφαση ότι θα ακολουθήσουμε τους πρόσφυγες στην πορεία τους, όπως και να’ χει. Λίγα μέτρα μετά το τέλος των ελληνικών συνόρων, μας περικύκλωσε ο στρατός της FYROM, και μας έβαλαν σε ένα οικόπεδο όπου μας είχαν περικυκλωμένους.

Μας απαγόρευσαν να χρησιμοποιήσουμε κινητό και φωτογραφικές μηχανές, αλλά τουλάχιστον δεν πέρασαν στην κατοχή τους. Εκεί ήμασταν φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι και εθελοντές. Ουσιαστικά για μία με δύο ώρες δεν είχαμε καμία επικοινωνία με κανέναν πέραν των στρατιωτών. Μετά μας πήραν από εκεί, μας πήγαν στο πρώτο χωριό, μας επιβίβασαν σε οχήματα της αστυνομίας και μεταφερθήκαμε στη Γευγελή όπου περάσαμε αρκετές ώρες στο αστυνομικό τμήμα. Εν συνεχεία πληρώσαμε 260 ευρώ ο καθένας για να αφεθούμε ελεύθεροι και μας απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα για έξι μήνες. Μας δόθηκε διορία 24 ώρες για να περάσουμε τα σύνορα και να επιστρέψουμε στην Ελλάδα”.

Στιγμιότυπο από την πορεία εξόδου των προσφύγων από την ‪‎Ειδομένη‬ του φωτορεπόρτερ ‪‎Αλέξανδρου Κατσή‬ λίγα λεπτά πριν συλληφθεί από αστυνομικούς της ΠΓΔΜ:

 

Ρωτάμε τον Αλέξανδρο τί γίνεται με τους πρόσφυγες που περνούν στην ΠΓΔΜ:

“Μπορώ να πω πως ο στρατός έκανε αρκετά οργανωμένα όλη τη διαδικασία. Άφηνε τους πρόσφυγες να προχωρούν και εμάς μας είχαν εγκλωβίσει στα δύο χιλιόμετρα μακριά. Έτσι δεν μπορούσαμε να έχουμε καμία οπτική επαφή. Οπτική επαφή ανακτήσαμε όταν μας κατέβασαν κι εμάς στο χωριό όπου και συναντηθήκαμε και πάλι με τους ανθρώπους που τους είχαν σε ένα οικόπεδο, περιμένοντας να μαζέψουν όσους περισσότερους μπορούν για να συνεχίσουν τη διαδικασία.

Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται μετά. Μας απέκλεισαν κάθε επαφή και έτσι δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα για το τι συμβαίνει. Η ενημέρωση μας είναι αυτή που έχουμε όλοι. Δεν έχω δει επαναπροωθήσεις ανθρώπων από τη FYROM στην Ελλάδα. Χρονικά, εμείς προηγηθήκαμε των προσφύγων, μας πήραν πριν συγκεντρώσουν τους πρόσφυγες”.

Τι συνέβη με το χαρτί που μοιράστηκε στην Ειδομένη:

Ο Αλέξανδρος αναφέρει πως υπέπεσε στην αντίληψη του ένα φυλλάδιο οδηγιών που διαμοιράστηκε στους πρόσφυγες της Ειδομένης, ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως ήταν το ίδιο που τους πρότεινε να κινηθούν πέντε χιλιόμετρα πέραν του φράχτη για να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

“Η αλήθεια είναι ότι υπέπεσε στην αντίληψη μου ένα χαρτί που μοίραζαν την προηγούμενη μέρα στους πρόσφυγες, το οποίο ήταν στα αραβικά. Ρώτησα σχετικά με το τί αναγράφει και δεν μου ανέφεραν κάτι σχετικό με όσα κυκλοφόρησαν στη συνέχεια, ότι τους πρότειναν να περπατήσουν πέντε χιλιόμετρα και να συνεχίσουν την πορεία τους από εκεί όπου δεν υπάρχει φράχτης. Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο από το χαρτί που είδα γιατί δεν ξέρω και αραβικά αλλά δεν μου ανέφεραν ότι ανέγραφε κάτι σχετικό”.

“Είναι άνθρωποι που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή, όχι να ζουν φυλακισμένοι”

Στη συνέχεια μας περιγράφει την τραγική κατάσταση του καταυλισμού δίπλα από τα σύνορα με τη ΠΓΔΜ.

“Γνωρίζω πολλά σημεία στην Ελλάδα όπου υπάρχουν πρόσφυγες. Στη Μυτιλήνη σε κλειστές και ανοιχτές δομές, στην Αθήνα στον Πειραιά. Νομίζω όμως πως η Ειδομένη είναι ένα κολαστήριο για αυτούς τους ανθρώπους. Βλέπεις νερά, ακούς παιδιά να βήχουν, να κλαίνε. Είναι το χειρότερο σημείο που έχω δει. Υποδομές δεν υπάρχουν, οι ντουζιέρες είναι ελάχιστες, το νερό είναι κρύο, οι θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές. Προσπαθώ να δώσω την καλύτερη εικόνα που μπορώ για όσα συμβαίνουν εκεί. Οι ΜΚΟ προσπαθούν αλλά το θέμα είναι να αλλάξουν οι συνθήκες. Καλύπτουν ένα κενό της κρατικής ανυπαρξίας αλλά οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί έστω και λίγο κάποιος που ασχολείται.

Από την άλλη αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι, αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Είναι άνθρωποι που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή, δεν θέλουν να διαμένουν και να περνούν τις μέρες τους σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας χωρίς σχολεία για τα παιδιά τους, χωρίς καμία ανεξαρτησία, με ένα συσσίτιο, με άθλιες συνθήκες διαμονής. Ακόμα και στις μεγάλες σκηνές που χωράνε εντός τους 60-70 άτομα, αντιλαμβάνεται κανείς πως μόνο που αναπνέουν μαζί τόσοι άνθρωποι σε έναν τέτοιο χώρο, είναι προβληματικό. Άλλοι ζουν σε μικρές σκηνές δίπλα από τις γραμμές του τρένου και μέσα σε χωράφια που κάθε τόσο πλημμυρίζουν”.

Υγεία και παιδεία για τα παιδιά τους, τα βασικά αιτήματα των προσφύγων

Ακόμα και η διαμονή σε δομές φιλοξενίας, είναι ένα καθεστώς που οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν, σημειώνει ο Αλέξανδρος Κατσής, αναφέροντας πως οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τον πόλεμο για να αρχίσουν μια νέα ζωή με εργασία, παροχές υγείας και εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

“Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πολλοί λένε γιατί δεν μένουν εδώ άπαξ και τους φερόμαστε καλά. Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μένουν σε μια φυλακή. Για να ξαναχτίσεις τη ζωή σου χρειάζεσαι δουλειά, εκπαίδευση για τα παιδιά, παροχές υγείας κλπ. Γι’ αυτό προσπαθούν να περάσουν από το ποτάμι. Δεν μένουν ικανοποιημένοι ζώντας σε ένα κέντρο όσο κι αν βελτιωθούν οι συνθήκες. Δεν είναι δυνατόν να τσουβαλιάζουμε κόσμο, εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρους που βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή στη Γαλλία. Είναι καθεστώς ανελευθερίας όσο ανοιχτές κι αν είναι οι δομές. Είναι μια μεγάλη φυλακή. Όσο και να μεγαλώνεις το προαύλιο, αν δεν λύσεις βασικά πράγματα, δεν αλλάζει τίποτα. Τα βασικά είναι η υγεία και η παιδεία. Μιλάω με πρόσφυγες και οι περισσότεροι μου λένε πως τα παιδιά τους έχουν να πάνε πάνω από έναν χρόνο στο σχολείο. Ας το σκεφτούμε, ας βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση τους από αυτή την άποψη. Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν έναν πόλεμο και θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή”, αναφέρει ο Αλέξανδρος.


“Κανένα επίσημο κράτος δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των προσφύγων”

Τέλος, επισημαίνει το γεγονός πως πίσω από τους πρόσφυγες που φεύγουν απ’ τη Συρία, δεν υπάρχει κανένα επίσημο κράτος για να ενδιαφερθεί για εκείνους και για τα δικαιώματα τους.

“Χθες μπήκα κι εγώ στο ποτάμι για λίγο, φοβήθηκα τις ώρες που δεν είχα επικοινωνία με την Ελλάδα, αλλά αυτό τελείωσε μέσα σε 1,5 ώρα. Μετά ήξερα πως υπάρχει πίσω ένα κράτος που όπως και να’ ναι έκανε κάποιες ενέργειες για εμάς. Εκείνοι φεύγουν, πηγαίνουν από χώρα σε χώρα, δεν έχουν καμία προστασία, δεν αισθάνονται πως κάποιο επίσημο κράτος κάνει κάτι για τα δικαιώματα τους. Η δικιά μας ταλαιπωρία ήταν ένα χιλιοστό από όσα περνούν οι πρόσφυγες. Όσο και να καλυτερέψουν οι συνθήκες στην Ελλάδα, μιλάμε για μια τεράστια τραγωδία. Χώρες ολόκληρες έχουν διαλυθεί και άνθρωποι προσπαθούν να βρουν κάπου ησυχία για τα παιδιά τους. Είναι αδιανόητο να βλέπεις παιδιά κουκουλωμένα με σακούλες να προσπαθούν να περάσουν ένα ποτάμι όπου τρεις συμπατριώτες τους πνίγηκαν την περασμένη μέρα. Περνούν τον ποταμό και βλέπουν πάλι μπροστά τους Καλάσνικοφ παρατεταμένα”.

Κωνσταντίνος Τσακαλίδης: Αυτό που οργάνωσαν κάποιοι, μόνο αλληλεγγύη δεν ήταν για τους πρόσφυγες

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη για το sooc.gr. Πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό πριν συλληφθούν από τον στρατό και την αστυνομία της ΠΓΔΜ:

 

“Δεν είχαμε καταλάβει ότι περάσαμε τα σύνορα, πιστεύαμε ότι βρισκόμασταν ακόμα στην Ελλάδα. Υπήρχε στρατός που μας πλησίασε όταν εισήλθαμε στα σύνορα. Κύκλωσαν πρώτα πρόσφυγες και μετανάστες και μετά έπιασαν εμάς”, μας αναφέρει και ο φωτορεπόρτερ του sooc.gr, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης. Μας λέει και εκείνος που δεν είχε οπτική επαφή με τους πρόσφυγες μετά την απελευθέρωση του. 

“Δεν μπόρεσα να δω τι γίνεται με τους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα και μπαίνουν στην ΠΓΔΜ. Εκείνους που ήμασταν μαζί τους συγκέντρωσαν στο πρώτο χωριό που ήμασταν κι εμείς. Υπάρχουν πληροφορίες που κάποιους τους γύρισαν και άλλοι ότι μένουν στη Γευγελή αλλά δεν είχαμε οπτική επαφή, δεν είδαμε τι γίνεται”.

Σχολιάζοντας το χαρτί που κυκλοφόρησε το οποίο συμβούλευε τους πρόσφυγες να φύγουν από άλλο σημείο των συνόρων, μας αναφέρει: “Αυτό που οργάνωσαν κάποιοι, μόνο αλληλεγγύη δεν είναι. Οι πρόσφυγες πίστεψαν πως θα φύγουν, χάρηκαν και τελικά δεν κατάφεραν τίποτα, ήταν κοροϊδία. Ήταν γνωστό όμως και στη δική μας αστυνομία και της ΠΓΔΜ, εμάς μας περίμεναν. Το χαρτί που διαμοιράστηκε δεν το είδα προσωπικά με τα μάτια μου, εκεί λένε πως το κυκλοφόρησαν Γερμανοί, ωστόσο δεν είδα κάτι εγώ”.

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έγινε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε και παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων και οικονομικών απαιτήσεων, ενόψει της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε χθες την Ειδομένη ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. “Εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής τότε με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, θα εξεταστεί”, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, επισημαίνεται ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα. Δουλεύουμε με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Κεντρική φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα