Γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο και πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία

Γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο και πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία
Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στο Αιγαίο Eurokinissi

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία προσφέρει σημαντική αλλά και σημειολογική ενίσχυση στην Ελλάδα. Πώς διαφοροποιεί τις ισορροπίες δυνάμεων με την Τουρκία και γιατί πρέπει συνάμα να αποδειχτεί και ωφέλιμη για την οικονομική ευημερία. Συνέντευξη με τον Διεθνολόγο, Νικόλαο Παούνη.

Με την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας της χώρας με τη Γαλλία οριστικοποιείται μία συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία ενισχύει σημαντικά την αποτροπή, θωρακίζοντας παράλληλα και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η προμήθεια (έξι) επιπλέον αεροσκαφών Rafale, μαζί με την απόκτηση φρεγατών και κορβετών και σε συνδυασμό με το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί τη στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, σηματοδοτώντας παράλληλα μία σημειολογική, από πλευράς εύρους αλλά και συγκυρίας, διαφοροποίηση των ισορροπιών στο Αιγαίο.

Πώς θα αποφέρει, όμως, η εν λόγω συμφωνία αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία και ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τον εξοπλισμό αεροπορίας και ναυτικού; Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία πολιτικά και πώς το κόστος ευκαιρίας θα είναι ωφέλιμο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε να μην αποδειχτεί χαμένη η ευκαιρία από μία τέτοια συμφωνία; Ο Νικόλαος Παούνης, διεθνολόγος και Διδάσκων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύει στο NEWS24/7.

Πώς θεωρείτε ότι ενισχύεται η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και ποια είναι τα βασικά σημεία που ξεχωρίζετε από αυτή;

Αρχικά, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο στα όπλα, αλλά και στο κομμάτι της ανταλλαγής πληροφοριών που είναι πολύ σημαντικό. Μέσα από τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει και μια αμοιβαία ροή πληροφοριών και μια χώρα που έχει εξελιγμένα συστήματα συλλογής πληροφοριών όπως η Γαλλία προφανώς με το να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για τη δική μας έγκαιρη προειδοποίηση.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η διμερής συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης. Δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι της εμπειρίας των Γάλλων θα μεταλαμπαδευτεί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις κοινές ασκήσεις. Και βέβαια, η παραχώρηση όλης αυτής της υψηλής τεχνολογίας θα μας κάνει και εμάς κοινωνούς όλων των νέων τεχνολογικών καινοτομιών. Παίρνουμε ένα πολύ εξελιγμένο αεροπλάνο όπως το Rafale και επίσης εντάσσουμε στον στόλο μας ένα πάρα πολύ εξελιγμένο σκάφος το οποίο θέλαμε πολύ καιρό, ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές μας ανάγκες και προσθέτει επιπλέον επιθετικές δυνατότητες στην Ελλάδα”.

Αναφορικά με την προμήθεια πρόσθετων Rafale και κυρίως νέων φρεγατών, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν αυτή την περαιτέρω ενίσχυση;

“Αξίζει να σημειωθεί το εξής: Ναι μεν τα Rafale θα αξιοποιήσουν τους πυραύλους τύπου SCALP που σημαίνει ότι μπορεί το Rafale πια με αυτούς τους πυραύλους να πλήξει έναν στόχο στα 600 χιλιόμετρα, αλλά η σημαντική διαφορά με τη μέχρι πρότινος κατάσταση είναι πως, ενώ το Mirage 2000-5 έφερνε μόνο έναν, δηλαδή είχε τη δυνατότητα να κουβαλήσει έναν πύραυλο, το Rafale μπορεί να κουβαλήσει δύο. Δηλαδή ένα Rafale μπορεί να στείλει δύο τέτοιους πυραύλους προς τους πιθανούς στόχους. Άρα αυξάνεται η δυνατότητα κρούσης.

Όσο για τη ναυτική έκδοση του πυραύλου SCALP για τις φρεγάτες, αυτός φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα. Δηλαδή μπορεί μία φρεγάτα να τον στείλει από τον κέντρο του Αιγαίου και το βλήμα να ταξιδέψει στα 1.000 χιλιόμετρα.

Άρα, όχι απλά διπλασιάζονται, αλλά πολλαπλασιάζονται, οι επιθετικές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι ικανότητες της Ελλάδας να εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα ή πλήγμα ανταπόδοσης που είναι και το πιθανότερο αν δεχτεί επίθεση”.

Μετά από αυτή τη συμφωνία πόσο πιστεύετε ότι διαφοροποιούνται οι ισορροπίες στο Αιγαίο; Μπορεί να υπάρξει απάντηση από την αντίπερα όχθη;

“Το αντιστάθμισμα του δυνητικού αντιπάλου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναγωνιστεί αυτές τις προμήθειες. Δηλαδή αν το αντίπαλο δέος πάει και αγοράσει επιπλέον αντιαεροπορικές συστοιχίες, αυτές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε τις πολύ εξελιγμένες φρεγάτες του ελληνικού ναυτικού, ούτε βεβαίως την αεροπορική κυριαρχία που θα προσφέρουν 24 Rafale συν 84 Viper. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή τίποτα που να μπορεί να ισοσταθμίσει ή να αντισταθμίσει αυτές τις προμήθειες που κάνει η Ελλάδα.

Μία μικρή ένσταση, ωστόσο, για τα εξοπλιστικά, αφορά στη βαρύτητα που πρέπει να δώσουμε στο κομμάτι των drones και των φερόμενων πυρομαχικών όπου μας δίνουν και επιπλέον επιθετικές δυνατότητες με χαμηλότερο κόστος. Να μη μένουμε δηλαδή μόνο στις πλατφόρμες. Να αναβαθμίσουμε και τα φερόμενα πυρομαχικά. Αν πάρουμε 100 Rafale και δεν βάλουμε κατευθυνόμενα βλήματα δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα, απλώς έχουμε χρεωθεί μερικά δισεκατομμύρια ακόμα. Κάθε προμήθεια υπερσύγχρονης πλατφόρμας, χωρίς τα όπλα, δεν είναι τίποτα. Μπορεί να δίνει μία ωραία εικόνα αμυντικής κατάστασης, αλλά αν δεν μπορείς να αξιοποιήσεις επιχειρησιακά τις ωφέλειες από τα κατάλληλα όπλα, τότε δεν έχω κάνει απολύτως τίποτα, ή έχω κάνει μικρά βήματα.

Άρα το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι οι στοχευμένες κινήσεις στο κομμάτι της προμήθειας των όπλων. Εκεί υστερούμε. Εκεί είναι η διαφορά, στα οπλικά συστήματα”.

Ποιες μπορούν να είναι οι πολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια συμφωνία για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά, τόσο την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσο και τη γενικότερη εξωτερική της πολιτική;

Στην πολιτική διάσταση, που είναι και η πιο σημαντική, πιο σημαντική κι από την στρατιωτική, αυτές οι κινήσεις σε τι συμβάλουν; Στην ενίσχυση της αποτροπής και στην απρόσκοπτη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή αν τώρα ο ελληνικός λαός χρεωθεί 10 δισεκατομμύρια και την επόμενη τριετία δεν ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η χώρα και απλά υπερτερεί έναντι των πιθανών απειλών ή των πιθανών αντιρρησιών πάνω στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τότε δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα. Απλώς έχουμε ενισχύσει το πλέγμα μέσα στη χώρα, θα έχουμε εφοδιάσει τις δυνάμεις με σύγχρονα όπλα, αλλά στην πολιτική διάσταση θα υστερούμε. Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που είναι υπέρ των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της εκμετάλλευσης των παραγωγικών πόρων με στόχο να αυξήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο να ρίξουμε το δημόσιο χρέος και γενικότερα να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος και ο ισχυρότερος στόχος. Δεν είμαστε Ιράκ. Αγοράζουμε για να επιτύχουμε την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, της εθνικής κυριαρχίας κ.α.”

Θεωρείτε καίρια την αμυντική συμφωνία, αλλά και κομβική τη χρονική συγκυρία σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά;

Ναι. Πάντα είναι σωστή και ίσως να έχουμε υστερήσει και χρονικά όλες αυτές τις προμήθειες. Δηλαδή αν τις είχαμε ενεργοποιήσει λίγο νωρίτερα ίσως να μην είχαμε όλες αυτές τις εξόδους των ερευνητικών σκαφών τις Τουρκίας προς τις αμφισβητούμενες από εκείνους περιοχές. Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτα άλλο, ούτε το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ πως θα πάμε σε μία νέα κλιμάκωση, ενόψει και των εκλογών του 2023, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Τουρκία και η φτώχεια καλπάζουν. Ο πληθωρισμός σήμερα στην Τουρκία βρίσκεται στο 19,8%. Μιλάμε για φτώχεια, θα πρέπει να δοθεί ένα αφήγημα και ήδη είδαμε τον Ερντογάν να στοχοποιεί τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Άρα θα πρέπει να βρει ένα αφήγημα και ένα βολικό αφήγημα για εκείνον θα είναι ένας χορός προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, για να δείξει στο εσωτερικό ότι, «εντάξει πεινάτε, αλλά στο εξωτερικό επιδεικνύουμε πυγμή έναντι των αντιπάλων μας». Συνεπώς, χρειαζόμαστε αυτά τα όπλα ώστε να μετριάζονται αυτού του είδους οι προκλήσεις και επειδή εδώ και 40 χρόνια υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα από στρατιωτικής απόψεως στο Αιγαίο, αν και εφόσον ξεφύγει η κατάσταση, να μπορεί η χώρα να δώσει τις δέουσες απαντήσεις”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version