Η 23χρονη Ελληνίδα που διοικεί έναν οργανισμό 400 μελών

Η 23χρονη Ελληνίδα που διοικεί έναν οργανισμό 400 μελών

Η πρόεδρος της AIESEC Ελλάδος, Βάσω Ζιάκα, έχει βάλει στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ότι μπορούν να γίνουν οι ηγέτες που έχει ανάγκη η χώρα μας

Μπορεί μια νεαρή γυναίκα να ηγηθεί ενός μεγάλου οργανισμού; “Μπορεί” απαντά με σιγουριά και χαμόγελο η Βάσω Ζιάκα. Η ίδια το αποδεικνύει άλλωστε καθημερινά μέσα από την AIESEC, τον μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό νεανικό οργανισμό παγκοσμίως, ο οποίος διοικείται από νέους και απευθύνεται σε νέους 18 έως 30 ετών, προσφέροντας δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης σε όλο τον κόσμο, αφού έχει παρουσία σε 126 χώρες και 2.400 πανεπιστήμια.

Έχοντας ενταχθεί στην ομάδα της AIESEC Ελλάδος τέσσερα χρόνια πριν, ως φοιτήτρια Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, η 23χρονη Βάσω Ζιάκα έφτασε να εκλεγεί πρόεδρος του οργανισμού, διοικώντας πλέον μια ομάδα 400 μελών. Λίγο πριν το 2o YouthSpeak Forum της AIESEC Ελλάδος πραγματοποιείται την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη, μιλήσαμε μαζί της για την εμπειρία της μέσα στον οργανισμό, για το brain drain, τις αυξανόμενες ευκαιρίες που προσφέρει η AIESEC σε νέους Έλληνες εν μέσω κρίσης αλλά και τους ηγέτες που έχει ανάγκη η χώρα μας.

– Πως πήρατε την απόφαση αρχικά να γίνετε μέλος της AIESEC;

Ήταν στο πρώτο έτος των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς κατάλαβα αρκετά νωρίς πως η θεωρητική γνώση που λαμβάνω μέσα από το πανεπιστήμιο δεν μου αρκεί για την ανάπτυξη που ήθελα να δω στον εαυτό μου. Γνώρισα την τοπική επιτροπή της AIESEC μέσα από μια φίλη μου και αφού είχα μια ενημέρωση από τα μέλη ,είδα ότι ο οργανισμός μου προσφέρει ένα διαφορετικό περιβάλλον, οπού μπορώ να μάθω θέτοντας τις γνώσεις μου σε πράξη, αλληλεπιδρώντας και δουλεύοντας σε ομάδες, έχοντας κοινούς στόχους και θέλοντας να γίνεις ενεργός πολίτης που δεν στέκεται απλά στα λόγια αλλά κάνει κάτι έμπρακτα. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να γίνω μέλος, συγκεκριμένα της ομάδας που δημιουργούσε θέσεις σε επιχειρήσεις για τους νέους από το εξωτερικό που θέλουν να κάνουν την επαγγελματική πρακτική τους άσκηση στην Ελλάδα.

– Ποιο ήταν το πιο σημαντικό όφελος που αποκομίσατε από την εμπειρία σας ως μέλος του οργανισμού και πώς φτάσατε στην προεδρία του ελληνικού παραρτήματος;

Όντας μέλος του οργανισμού τα τελευταία 4 χρόνια είναι αναρίθμητα τα οφέλη, γι’ αυτό εξάλλου και συνέχισα παίρνοντας υψηλότερες θέσεις στον οργανισμό. Ξεκινώντας από μέλος στην τοπική επιτροπή του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, έφτασα να είμαι στην διοικητική ομάδα και μετρά πρόεδρος της τοπικής επιτροπής, οπού μετά εκλέχθηκα ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής και μετρά πρόεδρος της ΑΙΕSEC Ελλάδος.

Αν μπορώ να υπογραμμίσω κάποια οφέλη θα ήταν, πρακτικές δεξιότητες του πώς να διαχειρίζεσαι όλα τα διαφορετικά τμήματα ενός οργανισμού, πώς να επηρεάζεις θετικά τους ανθρώπους γύρω σου, ενώνοντάς τους γύρω έναν κοινό στόχο που θέλει να επηρεάσει θετικά την ελληνική κοινωνία , αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να φέρεις την αλλαγή σαν άτομο και σαν σύνολο αρκεί να ελαττώσεις την ομιλία και αυξήσεις την πράξη. Κάνοντας αίτηση για πρόεδρος και παίρνοντας μέσα από μια αρκετά απαιτητική διαδικασία εκλογής, στόχος μου ήταν και είναι να επηρεάσουμε όσο το δυνατόν περισσοτέρους Έλληνες νέους, που να καταλάβουν ότι ναι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη χωρά μας αρκεί να υπάρχει θέληση, να θέλουν να αναπτύξουν τον εαυτό τους και να νοιάζονται με μικρές καθημερινές πράξεις να γίνουν οι ηγέτες που η χώρα μας χρειάζεται. Δεν χρειάζεται να είσαι πολίτικος για να είσαι ηγέτης. Χρειαζόμαστε ηγέτες της καθημερινότητας. Με μικρές συνειδητές πράξεις να μπορέσουν να κινήσουν την ελληνική κοινωνία μπροστά.

Δεν χρειάζεται να είσαι πολίτικος για να είσαι ηγέτης. Χρειαζόμαστε ηγέτες της καθημερινότητας. Με μικρές συνειδητές πράξεις να μπορέσουν να κινήσουν την ελληνική κοινωνία μπροστά

– Μπορεί μία τόσο νέα γυναίκα να διοικήσει έναν οργανισμό 400 μελών; Ποια τα προτερήματα, ποιες οι δυσκολίες και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς ως πρόεδρος της AIESEC;

Μπορεί. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ολοκλήρωση βιώνοντας αυτήν την εμπειρία αυτόν τον χρόνο. AIESEC στην Ελλάδα έχει στατιστικά αναπτύξει πολλές γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους, τα τελευταία 5 χρόνια πχ είχαμε γυναίκες προέδρους. Προφανώς δεν τίθεται θέμα φύλου, καθώς ο οργανισμός δρα ενάντια στις διακρίσεις.

Είναι πολύ απαιτητικός ο ρόλος καθώς πρέπει να έχεις υψηλά επίπεδα αναλυτικής και στρατηγικής σκέψης, να μπορείς να κάνεις μακροπροθέσμους αλλά και βραχυπροθέσμους στόχους, να συνδέσεις το πλάνο του οργανισμού με τις ανάγκες και τα trends του εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και να κρατάς ενωμένους στο στόχο όλο το δίκτυο του οργανισμού. Όλα αυτά είναι προτερήματα καθώς η εμπειρία είναι πολύ μεγάλη σε τόσο νεαρό έτος.

Οι δυσκολίες αρκετές σε ένα τόσο απρόβλεπτο εξωτερικό περιβάλλον όπως αυτό της Ελλάδας, όπως η σωστή χρηματοοικονομική διαχείρισή, η επιλεκτική επιλογή στόχων ώστε να επιτευχθούν ή ακόμα και η διαχείριση του στρες σε προσωπικό επίπεδο καθώς κάθε θητεία είναι μόνο έναν χρόνο και θέλεις να πετύχεις πολλά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πας κόντρα σε ένα τόσο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον -όπου οι νέοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή και επικρατεί ο ωχαδερφισμός -αλλά εν τέλει η αλλαγή δεν θα έρθει από κανέναν άλλον πέρα από εμάς. Παίρνει χρόνο για να το καταλάβουν και να αρχίσουν να δρουν προς αυτό.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πας κόντρα σε ένα τόσο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, όπου οι νέοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή και επικρατεί ο ωχαδερφισμός

– Το 2016 ο AIESEC συμπλήρωσε 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.  Η οικονομική κρίση έχει στρέψει περισσότερους νέους προς τον οργανισμό;

H AIESEC είναι ένα από τα πιο υγιή παραδείγματα οργανισμών καθώς παρόλο που η κατάσταση στο εξωτερικό περιβάλλον χειροτέρευε χρόνο με το χρόνο, καταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμπειριών που προσφέραμε μέχρι και 50% από το 2010 και μετά. Ο νέος σήμερα ψάχνει να κάνει κάτι διαφορετικό προκειμένου να ζήσει νέες εμπειρίες μέσα από τις οποίες όμως θα αποκομίσει πραγματική ανάπτυξη. Ναι κάθε χρόνο δίνουμε τη δυνατότητα σε όλο και περισσοτέρους νέους να ζήσουν την εμπειρία ενός από τα προγράμματα μας και ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζει το πρόγραμμα στις start ups -λογω και του αυξανομένου trend της επιχειρηματικότητας. Επίσης αύξηση παρατηρείται και στα μέλη του οργανισμού -καθώς περισσότεροι νέοι αρχίζουν να θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά μέσα από τον οργανισμό αλλά παράλληλα να αναπτύξουν τον εαυτό τους.

Kαταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμπειριών που προσφέραμε μέχρι και 50% από το 2010 και μετά.

– Οι νέοι που απευθύνονται σε εσάς επιδιώκουν μια καριέρα εκτός Ελλάδας ή έχουν διάθεση να προσπαθήσουν στη χώρα τους;

Το γενικότερο κλίμα, ευνοεί εμάς τους νέους να αναζητήσουμε ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι αλήθεια. Τα προγράμματα του οργανισμού όμως έχουν ως στόχο να δείξουν στους νέους πως είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν μια πρακτική εμπειρία στο εξωτερικό , να αλληλεπιδράσουν σε ένα πολυπολιτισμικό και απαιτητικό περιβάλλον και να αποκτήσουν επιχειρηματικότητα και δεξιότητες που θα τους κάνουν να ανακαλύψουν το πάθος τους ώστε να γυρίσουν στην χώρα τους και να μπορέσουν να την επηρεάσουν έμπρακτα και θετικά. Κάνοντας κάτι που αγαπούν, με πάθος και όχι απλά για να πηγαίνουν με την ροή.

– Μπορούμε να αναχαιτίσουμε το brain drain;

Σαν νέα 23 χρονών αυτής της χωράς πιστεύω πως ναι! Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο να ανακαλύψει κάθε νέος τι είναι αυτό που θα έκανε γιατί θα το αγαπούσε -μόνο αν αγαπάς κάτι θα το κάνεις καλά και θα έχει αντίκτυπο. Ξεκινώντας με μικρά βήματα, δουλεύοντας με ομάδες -δεν χρειάζεται η πρώτη δουλειά να είναι στην μεγαλύτερη επιχείρηση-  αναζητώντας συνεχώς νέες ευκαιρίες και βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει με επιχειρηματικότητα (που δεν σημαίνει απαραίτητα να ξεκινήσεις κάτι δικό σου), είναι μικρά βήματα που μπορούν να αρχίσουν την σταδιακή αναχαίτιση του brain drain.

Mόνο αν αγαπάς κάτι θα το κάνεις καλά και θα έχει αντίκτυπο

– Τo 2o YouthSpeak Forum που διοργανώνετε έχει ως θεματική την επιχειρηματική εκπαίδευση. Πού βρισκόμαστε στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα;

Αρχικά το YouthSpeak Forum είναι ακριβώς ένα από αυτά τα μικρά βήματα που ανέφερα παραπάνω, όπου εσύ σαν νέος μπορείς να παρευρεθείς , να αλληλεπιδράσεις σε δια δραστικά workshops, να γνωρίσεις διαφορετικούς ορίζοντες και να αρχίσεις να αφυπνίζεσαι για το τι μπορείς να κάνεις σαν νέος.

Η επιχειρηματική εκπαίδευση έχει να κάνει με όλες αυτές τις δεξιότητες που προάγουν την καινοτομία, τη διαχείριση και ανάπτυξη πρωτοβουλίας, την ηγεσία. Χρειάζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, προσωπικά και επαγγελματικά ανεξαρτήτως κλάδου που θα επιλέξουμε να δουλέψουμε. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς η γνώση είναι κατά κύριο λόγο θεωρητική και ξεπερασμένη ανάλογα με τις ανάγκες που επιτάσσει το εξωτερικό περιβάλλον. Στο πανεπιστήμιο αρχίζεις να παίρνεις δείγματα αυτής ,αλλά δεν υπάρχει συνειδητό πλάνο ώστε να δοθεί η πλατφόρμα στους νέους να γνωρίσουν την επιχειρηματικότητα.

– Ποιο το μήνυμά σας στις νέες γυναίκες που θέλουν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις αλλά ενδεχομένως διστάζουν ή αποθαρρύνονται από τις όποιες δυσκολίες;

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρο το γιατί. Για ποιο λόγο θέλεις να διεκδικήσεις αυτή τη θέση; Τι σε κάνει ικανή; Τι θέλεις να προσφέρεις και ποιος να είναι ο αντίκτυπος σου;

Έχοντας αυτά ξεκάθαρα μέσα μας, μπορούμε να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε και να ξεπεράσουμε όχι τις δυσκολίες αλλά τις προκλήσεις που έρχονται μπροστά μας. Απλά ξεκινά και μην μένεις στα λογία και στις σκέψεις.

Απλά ξεκινά και μην μένεις στα λογία και στις σκέψεις

Λίγα λόγια για το ελληνικό παράρτημα της AIESEC και τα προγράμματα που τρέχει

Η ΑΙΕSEC Ελλάδος δημιουργήθηκε το 1956, ξεκινώντας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα αριθμεί ενεργή παρουσία σε 9 Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα (Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, Οικονομικό Αθηνών, Καποδιστριακό, Πειραιά, Πάτρας, Αιγαίου, Ιωαννίνων και Κρήτης) ενώ συνεχώς επεκτεινόμαστε θέλοντας να δώσουμε την δυνατότητα σε όσους το δυνατόν περισσοτέρους νέους να αναπτύξουν τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά μέσα από τα προγράμματα μας.

Τα προγράμματα μας απευθύνονται σε φοιτητές και αποφοίτους και αφορούν:

  • Πρόγραμμα Εθελοντικής Πρακτικής Άσκησης – 6 με 8 εβδομάδες σε μια χωρά του εξωτερικού ως εθελοντής – δουλεύοντας σε project σε φορείς όπως σχολεία, ΜΚΟ, camps έχοντας ως στόχο την ενημέρωση και καταπολέμηση ενός κάθε φορά από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  • Πρόγραμμα επαγγελματικής Πρακτικής Άσκησης 6 -12 μηνών, σε δυνατές επιχειρήσεις στο εξωτερικό πάνω σε τομείς όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Μάρκετινγκ, Πληροφορική, Εκπαίδευση, Μηχανικός. Πρόγραμμα Επαγγελματικής Πρακτικής Άσκησης 6-12 εβδομάδων σε start ups , με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ταχύτερη ανάπτυξη της start up.

Στόχος των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους , αυτά της αυτογνωσίας, εύρεσης λύσεων σε αντίθεση με την αέναη ανάλυση του προβλήματος, δυνατότητα να επηρεάζεις θετικά τους ανθρώπους γύρω σου και να γίνεις πολίτης του κόσμου ώστε να νοιαστείς και να τον αλλάξεις.

Οι Έλληνες φοιτητές έχουν την δυνατότητα να γίνουν μέλη του οργανισμού σε ένα από τα παραπάνω πανεπιστήμια ώστε να δημιουργήσουν όλες αυτές τις ευκαιρίες για τους άλλους νέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα