Καιρίδης στο NEWS 247: Οι Αμερικανοί ψήφισαν exit

Καιρίδης στο NEWS 247: Οι Αμερικανοί ψήφισαν exit

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης, αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών. Τι οδήγησε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν υπέρ του απομονωτισμού και του εθνικισμού. Τι σημειώνει για την επίσκεψη Ομπάμα

Η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, αιφνιδίασε στην κυριολεξία την πλειοψηφία των αναλυτών. Με την ψήφο τους οι Αμερικανοί πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ζητώντας να αλλάξουν πορεία οι ΗΠΑ και να ενταχθούν σε έναν επικίνδυνο απομονωτισμό.

Μάλιστα όπως εξηγεί στο NEWS 247 O Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, Δημήτρης Καιρίδης, «η Αμερική ψήφισε exit. Exit από τις παγκόσμιες συμφωνίες εμπορίου, exit από το ΝΑΤΟ, exit από το διεθνές σύστημα, υψώνοντας τείχη, διώχνοντας τους ξένους».

Τι, λοιπόν, οδήγησε τους αμερικανούς να πιστέψουν τον Τραμπ και να γυρίσουν την πλάτη στην Κλίντον; Τι αλλάζει στην πορεία της Αμερικής και πως θα επηρεαστεί ο υπόλοιπος κόσμος; Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ και η επίσκεψη Ομπάμα, είναι κάποια από τα ερωτήματα που ζητούν άμεσα απαντήσεις ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως ο κόσμος αλλάζει. 

American exit

 

«Για την πολιτική και τον τρόπο του πολιτεύεσθαι στις αναπτυγμένες δυτικές και φιλελεύθερες Δημοκρατίες η εκλογή Τραμπ είναι μια μεγάλη αλλαγή και θα έχει αναμφίβολα σημαντικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή καθώς ο ρόλος της Αμερικής αλλάζει.

 

Όλο το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών κρίθηκε σε αυτό που μέχρι χθες όλοι νόμιζαν ως ανάχωμα των δημοκρατικών που είναι το “rust-belt”, οι παλιές δηλαδή βιομηχανικές πολιτείες που βρίσκονται στη ζώνη της σκουριάς, όπως η Πενσυλβάνια, το Οχάιο, το Μίτσιγκαν και το Γουινσκόνσιν. Είναι  πλούσιες σε ψήφους λευκών από ότι ο μέσος εθνικός όρος, με πολλούς μικροαστούς λευκούς άνδρες οι οποίοι μαζικά στήριξαν τον Τραμπ και εκεί έγινε το μεγάλο κακό για την Χίλαρι.

Προστατευτισμός, απομονωτισμός, εθνικισμός

 

Η ψήφος ήταν αντισυστημική και αντι-ελίτ, ήταν μια ψήφος υπέρ της αλλαγής, υπέρ του καινούριου και εναντίον του κατεστημένου, το οποίο τόσο πολύ εξέφραζε η Χίλαρι. Δεν έπαιξε τόσο ρόλο η οικονομία, με την έννοια ότι τα νούμερα της Αμερικανικής οικονομίας είναι σχετικά καλά, με την ανεργία στο 4,9%.

Φυσικά, δεν θα πραγματοποιήσει όσα είπε, αλλά και μόνο ότι τα είπε με τέτοιο πάθος και δείχνει που πάει η Αμερική και ο κόσμος γενικότερα

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα American – Exit, διότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει το EXIT, που σημαίνει προστατευτισμός, απομονωτισμός, εθνικισμός. Exit από τις παγκόσμιες συμφωνίες εμπορίου, exit από το ΝΑΤΟ, exit από το διεθνές σύστημα, υψώνοντας τείχη, διώχνοντας τους ξένους. Ήταν μια ψήφος να ζήσουμε εμείς καλά και να αφήσουν τον υπόλοιπο επικίνδυνο ενοχλητικό κόσμο στην τύχη του.

Για να το πετύχει αυτό ο Τραμπ βρήκε μια πλούσια πηγή από θυμό και οργή στο κατεστημένο, στο σύστημα και στη διαφθορά, το προσωποποίησε στη Χίλαρι και κατάφερε να κάνει τους Αμερικάνους να ξεχάσουν ότι είναι ένας δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη που λίγη σχέση έχει με τη μέση Αμερική, τους καημούς της και πούλησε φούμαρα. Φυσικά, δεν θα πραγματοποιήσει όσα είπε, αλλά και μόνο ότι τα είπε με τέτοιο πάθος δείχνει που πάει η Αμερική και ο κόσμος γενικότερα.

Η Ευρώπη δεν έχει λάβει το μήνυμα

 

Μην ξεχνάμε ότι όλοι προέβλεπαν ότι μετά το κομματικό συνέδριο θα έκανε στροφή προς το κέντρο. Ο Τραμπ όμως επέμεινε στην ακρότητα, δεν άλλαξε και εναντίον κάθε πρόβλεψης κέρδισε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας κόσμος που τον ακούει, τον πιστεύει και θέλει όσα λέει. Και επειδή έρχονται πολύ δύσκολες εκλογές στην Ευρώπη φαίνεται πως υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για έναν αντισυστημικό λόγο και κόμματα όπως του Πέπε Γκρίλο. Η Ιταλία για παράδειγμα, που έχει το δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο, έχει ανάπτυξη -8% τα τελευταία χρόνια, έχει ανεργία και τρεις πρωθυπουργούς που δεν τους έχει εκλέξει ο λαός.

Κατά συνέπεια αν αλλάξουν τα δεδομένα στην Ιταλία και αν ακολουθήσει η Γαλλία με τη Λεπέν, καταλαβαίνουμε ότι την ώρα που η Ελλάδα πασχίζει να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η Ευρώπη αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια μας. Και η Ευρώπη αν υπάρχει, είναι λόγω του Μάριο Ντράγκι που την έχει κρατήσει ενωμένη, με τα δισεκατομμύρια που έχει ρίξει στην αγορά, αγοράζοντας όλα τα «σκουπίδια» και δεν αναφέρομαι στα ελληνικά, αλλά της Ιταλίας και της Πορτογαλίας πρωτίστως και έτσι κάπως η κρίση είναι σε ύφεση. Αλλά και η δύναμη του Ντράγκι έχει όρια τα οποία έχει εξαντλήσει.

 

Η ψαλιδισμένη επίσκεψη Ομπάμα

 

Η επίσκεψη Ομπάμα είναι ψαλιδισμένη, όπως είναι και τα φτερά του, καθώς για τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Ήταν ένα ράπισμα και αποχαιρετά την προεδρία με ένα χαστούκι που έφαγε από τον κυρίαρχο Αμερικανικό λαό, διότι να τον διαδέχεται ένας πρόεδρος των άκρων, δεν είναι ότι καλύτερο για την κληρονομιά του Ομπάμα. Κατά συνέπεια ο Ομπάμα καθίσταται στο περιθώριο. Βεβαίως, είναι καλό που θα βρεθεί στην Ελλάδα, αλλά οι προσδοκίες ας μειωθούν καθώς το παιχνίδι αλλάζει και από αύριο το πρωί όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Κακό αποτέλεσμα για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα είναι ένα κακό αποτέλεσμα. Την ώρα που χρειάζεται ενίσχυση της σταθερότητας και έχει ανάγκη τον διεθνή περίγυρο έχουμε μια απρόβλεπτη ανατροπή, με συνέπειες στη διεθνή οικονομία, αναταράξεις στις Ευρωαμερικανικές σχέσεις, ενώ θα έχουμε ενίσχυση των λαϊκιστών εντός Ευρώπης και δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά για την χώρα μας που ζει 7 χρόνια κρίση και προσπαθεί να βγάλει το κεφάλι της από το νερό. Και όταν τα βουβάλια χορεύουν τα μυρμήγκια ποδοπατούνται.

Το παιχνίδι αλλάζει κι από αύριο το πρωί όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών

Το διεθνές σύστημα όπως το ξέρουμε αποσυντίθεται και το κόστος θα το πληρώνουν όπως πάντα οι μικροί και οι πιο ευάλωτοι. Το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι ένας ευφυής άνθρωπος και το ότι το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει σοβαρά θεσμικά αντίβαρα, όλα αυτά θα λειτουργήσουν υπέρ μιας πιο ορθόδοξης πολιτικής, αλλιώς χωρίς την Αμερική η διεθνής σταθερότητα δεν μπορεί να εξασφαλισθεί και τίθεται εν αμφιβόλω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα