Ν. Σοφιανός στο News247: Δεν χρειάζεται πανικός στους Έλληνες του Λονδίνου

Ν. Σοφιανός στο News247: Δεν χρειάζεται πανικός στους Έλληνες του Λονδίνου
Sept. 4, 2012; London Undergraduate Programme students walk on the South Bank. Photo by Matt Cashore/University of Notre Dame Matt Cashore/University of Notre Dame

Ψυχραιμία συστήνει στους Έλληνες φοιτητές του Λονδίνου, ο πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου αποφοίτων του London School of Economics and Political Science, Νίκος Σοφιανός. Τι πιστεύει για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, μετά την ψυχρολουσία του brexit. Πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητα των Ελλήνων

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, ο επιχειρηματίας Νίκος Σοφιανός, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics και καλός γνώστης της βρετανικής πραγματικότητας, εκφράζει μέσω του News247 μια ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα, προβλέποντας μικρές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit στους Έλληνες της Βρετανίας, αλλά και μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία για την Ευρώπη.

Μπορεί σε όλη την Ευρώπη το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία προκαλώντας “μούδιασμα” στις ηγεσίας και στους πολίτες των χωρών-μελών της Ε.Ε., ωστόσο ο Νίκος Σοφιανός χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα αυτό “αναμενόμενο” και “φυσιολογικό” εξηγώντας πως: “Η σχέση της Ε.Ε. με τη Βρετανία ήταν πάντα, από την ένταξη της Βρετανίας, μια δύσκολη και ειδική σχέση, η οποία οδήγησε σε πολλές εξαιρέσεις. Και να παρέμενε η Βρετανία στην Ε.Ε. θα υπήρχαν και πάλι σημαντικές εξαιρέσεις σε μια σειρά από θέματα. Και αυτό γιατί οι Βρετανοί έχουν τον δικό τους ψυχισμό, βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους σκοπιά και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. Έτσι λοιπόν το αποτέλεσμα για μένα ήταν και αναμενόμενο και φυσιολογικό”.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες φοιτητές

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνική φοιτητική κοινότητα στη Βρετανία που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στο νησί. Τι θα συμβεί λοιπόν με τους Έλληνες; “Άμεσα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση. Σίγουρα θα υπάρξει ένα αρχικό σοκ στην οικονομία, αλλά επί της ουσίας στην καθημερινότητα των Ελλήνων στη Βρετανία δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός. Εξάλλου η Βρετανία δεν θέλει να χάσει τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές” τονίζει ο κ. Σοφιανός.

 

Όπως εκτιμά, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα συμφωνήσουν σε μια ειδική οικονομική σχέση ανάλογη με εκείνη που ισχύει με άλλες χώρες που είναι μεν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο αλλά όχι και στην Ένωση, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία, γιατί καμία πλευρά δε θα έχει όφελος από μια ρήξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. “Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη νέα αυτή σχέση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο χρόνια. Θα υπάρξει λοιπόν ένα ειδικό καθεστώς και πρέπει να περιμένουμε να το δούμε και να μην προτρέχουμε” υπογραμμίζει.

Ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Εκεί που σήμερα οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν μια καταστροφική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, ο Νίκος Σοφιανός βλέπει μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να προχωρήσει χωρίς βαρίδια, προσχώματα και αστερίσκους στην περαιτέρω ενοποίηση και εμβάθυνση των σχέσεων στα πρότυπα μιας ομοσπονδίας χωρών, όπως ήταν άλλωστε και ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας της ΕΕ.

Οι Βρετανοί ήταν πάντα αντιρρησίες

“Οι Βρετανοί θέλανε και θέλουν μια ελεύθερη αγορά εμπορευμάτων. Τους υπόλοιπους στόχους για κοινή εσωτερική, εξωτερική, νομισματική πολιτική και πολιτική άμυνας ποτέ δεν τα είδαν θετικά. Δεν υποστήριξαν ποτέ την πολιτική ενοποίηση. Άρα, η έξοδος της Βρετανίας, δίνει τώρα την ευκαιρία στην Ευρώπη να προχωρήσει σ’ αυτό που πάντα ήθελε. Σ’ αυτό που ήταν ο σκοπό της δημιουργίας της. Να γίνει μια πραγματική Ένωση. Αρκεί, η Γερμανία, η Γαλλία και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις να πάρουν το μήνυμα να αλλάξουν στάση και να κάνουν τους πολίτες να αισθανθούν Ευρωπαίοι” λέει με νόημα ο κ. Σοφιανός.

Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Ωστόσο, εδώ προκύπτει το ζήτημα της στάσης της Ελλάδας, που μπορεί να μην έχει την ίδια ισχύ με τις μεγάλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, οικονομικά και πληθυσμιακά, όμως πρέπει να πάρει μια σαφή θέση και για τον κ. Σοφιανό η επιλογή είναι μία. “Η Ευρώπη θα γίνει μια Ένωση δύο ταχυτήτων και η Ελλάδα πρέπει να μπει στον σκληρό πυρήνα, σ’ αυτό τον πυρήνα που θα τραβήξει το κάρο. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία και για την Ελλάδα και είναι πολιτική επιλογή τι θα πράξει” δηλώνει.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα