O άνθρωπος που θα σε βγάλει από κάθε είδους αίρεση μιλάει στο News 24/7

O άνθρωπος που θα σε βγάλει από κάθε είδους αίρεση μιλάει στο News 24/7
O Rick Alan Ross κοιτάει την αφίσα του Far Cry 5 στο event της Ubisoft στο Παρίσι News 24/7

Το News 24/7 συνάντησε στο Παρίσι τον deprogrammer Rick Alan Ross ο οποίος βοηθάει εδώ και 36 χρόνια ανθρώπους να ξεφύγουν από αιρέσεις, κάθε είδους θρησκευτικές λατρείες και όχι μόνο. Ένας αληθινός cultbuster!

Αρχικά, λίγη εξοικείωση με τους όρους. Deprogrammer είναι αυτός που προσπαθεί να σε απελευθερώσει από την επιρροή μιας θρησκευτικής λατρείας, μιας πολιτικής κατήχησης ή οποιασδήποτε ομάδας έχει εισχωρήσει στο μυαλό σου και σε βλάπτει χωρίς να το γνωρίζεις.

Cult αποκαλείται μία τέτοια ομάδα, συνήθως μία αίρεση που έχει ένα συγκεκριμένο σύστημα θρησκευτικής λατρείας. Και κάπου εδώ έρχεται ο deprogrammer και cult specialist Rick Alan Ross για να επέμβει και να σώσει ανθρώπους που έμπλεξαν για τα καλά. Ένας αληθινός cultbuster με πείρα 36 ετών!

Τον συνταστήσαμε στο Παρίσι για το παγκόσμιο media event του Far Cry 5 στο οποίο έδωσε τις πολύτιμες γνώσεις του. Και αυτό γιατί το παιχνίδι λαμβάνει δράση δράση στη φανταστική περιοχή “Hope Country”, της υπαρκτής Μοντάνα. Εκεί όπου ένας παρανοϊκός τύπος, ο Joseph Seed- που πιστεύει ότι είναι ο γιος του Θεού- κάνει κουμάντο, είτε με την πειθώ των λόγων του είτε με των όπλων. Και εσύ σπεύδεις στην περιοχή για να τον συλλάβεις. Και η δράση αρχίζει.

Η Ubisoft λοιπόν, δημιουργός της σειράς Far Cry 5, απευθύνθηκε στον Rick Alan Ross καθώς το παιχνίδι έχει να κάνει με μία αίρεση, πεδίο το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο 66χρονος Αμερικανός. Κάπως έτσι τον συναντήσαμε στο Παρίσι και τον “ανακρίναμε”, μετά την συζήτηση με τους δημιουργούς του εκρηκτικού παιχνιδιού, καθώς δεν έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις κάθε μέρα με έναν cultbuster!

Η Ελλάδα και τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Από τις συστάσεις κιόλας “έσπασε” ο πάγος, καθώς ο Rick Ross στο άκουσμα της ελληνικής μας καταγωγής, ξεκίνησε να μας διηγείται μία από τις πρόσφατες περιπτώσεις στις οποίες κλήθηκε να βοηθήσει ένα άτομο. Έναν Έλληνα συγκεκριμένα. Και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι μία cult δεν αφορά μόνο τις θρησκείες και την πολιτική.

“Ήρθα στην Ελλάδα γιατί μία οικογένεια μου ζήτησε βοήθεια για το παιδί της. Είχε διαβήτη και έμπλεξε με μία ομάδα στην οποία τον έπεισαν ότι δεν χρειάζεται τα σύγχρονα φάρμακα. Και ήταν ένα άτομο με βαρύ ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά του. Σχεδόν πέθαινε. Ο σκοπός της παρέμβασής μου ήταν να επιστρέψει στη θεραπεία του, στην ινσουλίνη, στους γιατρούς. Και η παρέμβαση ήταν επιτυχής. Συνέβη πριν περίπου δύο χρόνια”, θυμάται ο Αμερικανός από το Κλίβελαντ, ο οποίος αμέσως μετά μας εξέπληξε ευχάριστα.

“Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Αθήνα, επισκέφτηκα το Εθνικό Μουσείο που ήταν εκπληκτικό όπως και το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί όπου θα έπρεπε να είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα!”, ανέφερε ο Rick Ross προκαλώντας μας ένα τεράστιο χαμόγελο. Δεν είναι και λίγο καταξιωμένοι άνθρωποι να αναφέρονται σε αυτό το ζήτημα με τέτοιο τρόπο υπέρ της Ελλάδας χωρίς ουσιαστικά να υπήρχε συζήτηση για το θέμα.

Συνομιλώντας με τον Rick Alan Ross στο Παρίσι News 24/7

Καταλάβαμε λοιπόν τι είναι cult, χαμογελάσαμε για τα μάρμαρα και τον ρωτήσαμε αν ισχύει ότι ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 30 ετών, όταν η γιαγιά του είχε παγιδευτεί από μία ομάδα που την πλησίασε στο γηροκομείο.

“Ακριβώς. Ήταν 82 ετών και ζούσε σε ένα εβραϊκό γηροκομείο. Υπήρχε μία ομάδα που στόχευε ηλικιωμένους Εβραίους και μέλη της εργάζονταν στο γηροκομείο για να τους προσηλυτίσει Ένα από αυτά προσέγγισε τη γιαγιά μου και πραγματικά την αναστάτωσε. Όταν την επισκέφτηκα, σχεδόν έκλαιγε μιλώντας για τη γυναίκα που την πλησίασε. Δούλεψα λοιπόν με τη διοίκηση του γηροκομείου για να εντοπίσουμε όλα τα μέλη που δούλευαν εκεί με σκοπό τον προσηλυτισμό, ώστε να απομακρυνθούν. Βρέθηκαν συνολικά πέντε εργαζόμενοι. Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου ως cultbuster, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και συγκεκριμένα το 1982″.

Έτσι αναγνωρίζεις τους παγιδευμένους

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι ένα άτομο βρίσκεται σε μία τέτοια ομάδα και χρειάζεται βοήθεια; Ο Rick Ross εξηγεί τι συμβαίνει στους παγιδευμένους.

“Οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε μία αίρεση, έχουν μία δραματική αλλαγή στον τρόπο που ζουν. Συνήθως παρατούν όλους τους παλιούς φίλους, επικοινωνούν όλο και λιγότερο με την οικογένειά τους. Μιλούν συνέχεια με την ομάδα στην οποία βρίσκονται, τους νέους τους φίλους, τον κοινό τους στόχο. Επίσης αλλάζουν και οι βασικές προτεραιότητες. Έτσι παρατηρούμε να παρατούν το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά τους και όλο τους το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομάδα. Και όταν η οικογένεια και οι παλιοί φίλοι τους ρωτούν τι συμβαίνει με αυτή την ομάδα, αποφεύγουν να απαντήσουν, εκνευρίζονται, δεν θέλουν να συζητήσουν. Και όταν το κάνουν, προφανώς και ισχυρίζονται πως ό,τι λέει η ομάδα είναι το σωστό. Ουσιαστικά, η δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά δείχνει ότι έχουν προσηλυτιστεί από μία τέτοια ομάδα”.

Πώς προσηλυτίζεται κάποιος- και για να μιλάμε με παραδείγματα, τι κάνει ο Joseph Seed ως επικεφαλής της αίρεσης στο Far Cr 5;

“Το βασικό που κάνει ένας αρχηγός μιας τέτοιας ομάδας είναι η κοινωνική απομόνωση ή αλλιώς ο έλεγχος του περιβάλλοντος των ατόμων. Τους απομονώνει από κάθε άλλη επιρροή, από οποιοδήποτε feedback που θα μπορούσαν να έχουν. Eλέγχει το περιβάλλον τους, με ποιους μιλάνε, τι διαβάζουν, τι μαθαίνουν. Ελέγχει ό,τι μπαίνει στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να ελέγχει ουσιαστικά ο ίδιος το μυαλό τους.”

Ο μέγιστος βαθμός επικινδυνότητας στο Far Cry 5

Έχει δουλέψει σε πάνω από 500 υποθέσεις deprogramming, σε διάφορες χώρες. Είναι η περίπτωση του Joseph “The Father” Seed μία από τις πιο επικίνδυνες;

“Όλες οι ομάδες δεν είναι το ίδιο. Άλλες έχουν σκοπό το χρήμα, άλλες στοχεύουν να πάρουν χρήματα από το γκρουπ. Κάποιοι αρχηγοί έχουν στο μυαλό τους κάτι σεξουαλικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Joseph Seed ανήκει στο μέγιστο βαθμό επικινδυνότητας μίας τέτοιας ομάδας. Είναι οπλισμένος, έχει έναν ολόκληρο στρατό μαζί του. Έχει απομονώσει πλήρως τα μέλη του και έχει τον πλήρη έλεγχό τους. Παρουσιάζεται ως ο απόλυτος εκφραστής της αλήθειας. Ό,τι λέει πως είναι αλήθεια, είναι αλήθεια. Ό,τι ισχυρίζεται ότι είναι ψέμα, είναι ψέμα. Το παράδειγμα λοιπόν αυτής της αίρεσης στο Far Cry 5 είναι το απόλυτο παράδειγμα μίας εξαιρετικά επικίνδυνης οργάνωσης”.

Κάποια συμβουλή στους παίκτες για να νικήσουν τον Joseph Seed;

“Θα σου μιλήσω για αληθινά περιστατικά. Μιλώντας με πρώην μέλη αιρέσεων και παρόμοιων ομάδων, σου δίνουν πληροφορίες από μέσα. Άρα μαθαίνεις πράγματα από άτομα που έχουν απευθείας εμπειρία από την αίρεση, γνώση στην οποία δεν γινόταν να έχεις διαφορετικά πρόσβαση. Και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες για να καταφέρεις να νικήσεις μία τέτοια αίρεση, όπως του Joseph Seed. Πληροφορίες για το τι έχει κάνει στο παρελθόν, για τα σχέδιά του ή για το τι είναι ικανός να κάνει”.

* To Far Cry 5 κυκλοφορεί από τις 27 Μαρτίου για PS4, Xbox One και PC Digital Download, έχοντας κερδίσει με το “καλημέρα” τις εντυπώσεις. Mάθετε εδώ τα πάντα για το νέο τρόπο διανομής των PC παιχνιδιών!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα