Ο νευροχειρουργός Χ. Στεργίου στο NEWS 247: Είναι νωρίς για τον Σουμάχερ. Έχω δει ανθρώπους να επιστρέφουν και μετά από 6 μήνες

Ο νευροχειρουργός Χ. Στεργίου στο NEWS 247: Είναι νωρίς για τον Σουμάχερ. Έχω δει ανθρώπους να επιστρέφουν και μετά από 6 μήνες

Ο Μίκαελ Σουμάχερ εξακολουθεί να δίνει τον αγώνα της ζωής του. Το NEWS 247 ζήτησε τη συνδρομή του νευροχειρουργού Χ. Στεργίου, ο οποίος μας εξηγεί ποιά είναι ακριβώς η κατάσταση και σε τι ελπίζουν οι γιατροί.

Το ατύχημα του θρύλου της Φόρμουλα 1, Μίκαελ Σουμάχερ, συγκλόνισε τον κόσμο. Ο 45χρονος πιλότος εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή του και την ώρα που τα σενάρια για το πώς χτύπησε, πληθαίνουν, οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του δίνονται (και σωστά) με το σταγονόμετρο.

Το NEWS 247, επικοινώνησε με τον νευροχειρουργό  Κ. Χρήστο Στεργίου, με στόχο να μας αναλύσει την κατάσταση, με βάση τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τον Μίκαελ Σουμάχερ.

Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τεχνητό κώμα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτό;

Στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αυτό που φοβόμαστε εκτός των αιματωμάτων, είναι το οίδημα του εγκεφάλου.

Όταν μια δύναμη εξωτερική, δράσει στον εγκέφαλο, τότε ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (σ.σ είναι κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο) μπορεί να καταστραφεί. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορεί να δημιουργηθεί  οίδημα,ι το πέρασμα δηλαδή  μεγάλων μορίων από το αίμα στον εγκέφαλο. Αυτό κουβαλάει μαζί του νερό. Το νερό μπαίνει μέσα στα κύτταρα, αυτά φουσκώνουν με αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη σε όλο τον εγκέφαλο.

Το διάχυτο οίδημα του εγκεφάλου είναι σοβαρότερο από ένα αιμάτωμα που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στη δεύτερη περίπτωση, απαιτείται να ανοίξουμε το κρανίο, να αφαιρέσουμε το αιμάτωμα και να τελειώσει εκεί η υπόθεση.

Στην περίπτωση του οιδήματος, βάζουμε τον ασθενή σε κώμα, για την ακρίβεια στο λεγόμενο φαρμακευτικό κόμμα (με τη βοήθεια ουσιών), ώστε ο ασθενής να πέσει σε βαθύ ύπνο.

Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, την ανάγκη του δηλαδή για οξυγόνο και γλυκόζη και μειώνουμε τη ροή του εγκεφάλου.

Το οίδημα του εγκεφάλου προκαλεί αυξημένη ενδοκράνια πίεση. Πάνω από το 20 είναι επικίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου και πάνω από 50 μπορεί να μην είναι συμβατό με τη ζωή. Θέλουμε η πίεση στον εγκέφαλο να είναι κάτω από 20. Αυτό το μετράμε με κάποια όργανα, τα οποία τοποθετούνται σε κάποιον ασθενή μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Σουμάχερ επικοινωνούσε μετά το ατύχημα. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί και μετά να πέσει σε κώμα;

Υπάρχει αυτή η περίπτωση. Λέγεται και “φωτεινό διάλειμμα”. Ο ασθενής μπορεί ακόμα και επικοινωνεί ωστόσο στον εγκέφαλο δημιουργείται και το αιμάτωμα αλλά και το οίδημα το οποίο σιγά σιγά δρα πάνω στα στοιχεία του εγκεφάλου που μας οδηγούν σε κώμα.

Πιστεύετε ότι έγινε κάποιο λάθος κατά τη αεροδιακομιδή του στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ;

Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία  σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος είναι η διασωλήνωση του ασθενούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να μπορείς να ελέγξεις το οίδημα.

Για ποιόν λόγο έγινε δεύτερη εγχείρηση στον Σουμάχερ;

Μια επέμβαση αφαίρεσης κάποιου αιματώματος δε σημαίνει ότι ελέγχει το αιμάτωμα. Πιθανόν να δημιουργήθηκε ένα αιμάτωμα στην ίδια περιοχή ή κάποιο άλλο στην αντίπλευρη πλευρά, οπότε χρειάστηκε να χειρουργηθεί για την πιθανότητα κάποιου άλλου αιματώματος.

Το Γαλλικό πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα στο οποίο φαίνεται οι γιατροί να έχουν κάνει τομή στο κρανίο του Σουμάχερ. Γιατί έγινε κάτι τέτοιο;

Μια από τις επεμβάσεις που κάνουμε για να σώσουμε τη ζωή του ασθενή ονομάζεται Life Saving. Στην ουσία βγάζουμε το οστό από το κεφάλι και το αφήνουμε χωρίς κόκκαλο. Αυτό γίνεται γιατί ο εγκέφαλος είναι ένα κλειστό κουτί. Μέσα σε αυτό ο εγκέφαλος πάσχει όταν δημιουργείται οίδημα οπότε αφαιρώντας το κόκκαλο δίνεις χώρο να αναπνέει.  Αυτό μπορούμε να το κάνουμε προσωρινά και στη συνέχεια επανατοποθετούμε το οστό όταν είμαστε σίγουροι ότι ο εγκέφαλος δεν πάσχει.

Στο πάνω μέρος του κρανίου όπου υπάρχει η τομή βάζουμε το όργανο που μετράει την ενδοκράνιο πίεση- (Intra Cranial Pressure).

 

Τι περιμένουν τώρα οι γιατροί;

Οι γιατροί περιμένουν, πότε θα τον βγάλουν από αυτό το τεχνικό κώμα σταδιακά, ώστε να δουν πώς αντιδρά και ανάλογα να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν στην αποσωλήνωσή του.

Άνθρωποι που έχουν τέτοια ατυχήματα επανέρχονται 100%;

Είναι νωρίς ακόμα. Πρέπει πρώτα να βγει από το κώμα και να δούμε πως αντιδρά στα ερεθίσματα και γενικά στο περιβάλλον. Να ξέρετε ότι η αποκατάστασή τους είναι αργή. Έχω δει ανθρώπους και μετά από έξι μήνες να είναι μια χαρά, υπάρχουν άλλοι, που έχουν προβλήματα. Όλα αυτά εξαρτώνται από τις ισχαιμικές βλάβες που τυχόν έχουν γίνει στο παρέγχυμα του εγκεφάλου.

Λέγεται ότι έχει αντέξει λόγω της καλής του φυσικής  κατάστασης. Πιστεύετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο;

Νέοι άνθρωποι με πολύ καλή φυσική κατάσταση και καρδιακή λειτουργία επανέρχονται ταχύτερα, από άλλους που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα