Ο Βασίλης Λεβέντης στο News247: Τα κόμματα είναι όλα διεφθαρμένα. Ένα μήνα πριν τις εκλογές, φιμώνουν τη φωνή μας

Ο Βασίλης Λεβέντης στο News247: Τα κόμματα είναι όλα διεφθαρμένα. Ένα μήνα πριν τις εκλογές, φιμώνουν τη φωνή μας

Τι λέει ο Βασίλης Λεβέντης για τις ευρωεκλογές, για τα μνημόνια, τον Αλέξη Τσίπρα, την δικομματική κυβέρνηση αλλά και για το πλάνο του για την έξοδο από την κρίση το οποίο είχε παρουσιάσει πέντε χρόνια πριν (Vids)

Συνέντευξη στους : Δεμέτη Χρήστο, Νικήτα Στέφανο

Λίγη ώρα πριν τον συναντήσουμε, ο Βασίλης Λεβέντης μιλούσε στη ΝΕΡΙΤ, μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές στις οποίες και θα λάβει μέρος σαν υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων (μπαίνει σταυρός και στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου). Να διευκρινίσουμε΄ότι στις ευρωεκλογές της Κυριακής μπαίνει σταυρός και στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Πότε είχε μιλήσει ξανά στη ΝΕΡΙΤ; Ποτέ όσο λειτουργεί. Εύλογη λοιπόν ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε κατά της αλλά και κατά των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, τα οποία όπως λέει, φιμώνουν τη φωνή του.

“Ποιος να τη δει τη ΔΤ μεσημεριάτικα. Βγάλατε σποτάκι; Είναι συμπεριφορά αυτή προς αρχηγό κόμματος; Περιμένουμε να το βάλουμε στο ίντερνετ μπας και το δει κανείς. Αν βάζετε μια εκπομπή τυχαία κάποια στιγμή την υπονομεύεται και προσπαθείτε να μη τη δει κανείς”, είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες στιγμές μετά, τον συναντήσαμε σε ξενοδοχείο ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της Ένωσης Κεντρώων, όπου με μεγάλη του χαρά μας παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Με το γνωστό του κριτικό και καυστικό στυλ, μας μίλησε για το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος του για το Ευρωκοινοβούλιο και έριξε τα βέλη του στα κόμματα του κοινοβουλίου που μας οδήγησαν στην κρίση και την ύφεση.

Θα προχωρούσε σε συνεργασίες; Θα έλεγε ναι σε ένα “άλλο” μνημόνιο; Πώς εκτιμά το αποτέλεσμα των επόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών;

Ποιες είναι οι θέσεις του Βασίλη Λεβέντη για τις ευρωεκλογές

“Πριν μιλήσουμε για τις θέσεις να αναφέρω ότι η εκπομπή μου στο EXTRA κόπηκε με πρόφαση ότι οι υποψήφιοι απαγορεύεται να κάνουν εκπομπές. Μου είπαν ότι θα με καλούσαν αλλά δε με κάλεσαν ποτέ. Ούτε σαν καλεσμένο. Και αυτό έχει να κάνει και με τα υπόλοιπα κανάλια, όπως η ΝΕΡΙΤ”.

Οι θέσεις του κόμματος:

“Η Ένωση Κεντρώων έχει ως θέση την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, την επιστροφή των χρημάτων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία που είναι περίπου 90 δισ. ευρώ και την άφιξη ευρωπαίων επενδυτών οι οποίοι θα δώσουν έδαφος στην ανάπτυξη και αυτή με τη σειρά της θα πατάξει την ανεργία που είναι η μάστιγα της εποχής. Μιλάμε για 4 θέσεις.

-Παραμονή στο ευρώ γιατί ακόμα κινδυνεύουμε να μας διώξουν.

-Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει ασχέτως της κρίσης.

-Επιστροφή των χρημάτων που έφυγαν έξω είτε επειδή είχαν κλέψει, είτε επειδή φοβούνταν μην τα χάσουν.

-Άφιξη Ευρωπαίων, το τονίζω, Ευρωπαίων επενδυτών που πιστοποιούν ότι η χώρα φτάνει στην ανάκαμψη”.

Και συνεχίζει:

“Και τα τέσσερα παραπάνω είναι αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από την κρίση. Αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις κανείς δεν θα έρχεται να επενδύσει σε ένα χάος.

Τώρα, γιατί να μας ψηφίσει ο κόσμος. Γιατί εμείς εξ αρχής, από το 1990 τα είπαμε αυτά. Ότι πρέπει να σταματήσει το ρουσφέτι, ότι οι νέοι και οι νέες πρέπει να μπαίνουν σε θέσεις εργασίας χωρίς μέσο και σύμφωνα με τα προσόντα τους. Λέγαμε στα δημόσια έργα, στην επιτροπή αναθέσεων να μετέχει ένας εισαγγελέας δια κληρώσεως από το σώμα εισαγγελέων εφετών, πριν κλέψουν. Τους καλούμε αφού γίνει η κλοπή. Και στις προμήθειες θέλουμε παρουσία εισαγγελέα, γιατί η τάση των κομμάτων είναι η μίζα, το “να τα πάρουμε”. Δεν τα έκαναν αυτά και τα 30 χρόνια που πέρασαν ήταν η χρυσή εποχή των μιζαδόρων. Αλλά και στα υπόλοιπα είμαστε ξεκάθαροι. Μιλάμε για απλή αναλογική στο Σύνταγμα και όχι να παίζουμε με τον εκλογικό νόμο, νέο Σύνταγμα που να απαγορεύει να κάτσει κάποιος στη Βουλή πάνω από 12 ή το πολύ 15 χρόνια. Όσο παλιώνει και γίνεται 20-30 χρόνια βουλευτής κάποιος, πιστεύουμε ότι “σαπίζει”. Να βάλουμε περιορισμούς και στη θητεία του πρωθυπουργού, στου προέδρου υπάρχει. Η χρηματοδότηση των κομμάτων να γίνεται μόνο με ιδιωτικά χρήματα και οι δωρητές να εκπίπτουν, όπως γίνεται στην Αμερική. Οι υπουργοί να είναι επιλογής του πρωθυπουργού, εξωκοινοβουλευτικοί, όλα αυτά τα λέγαμε από την ίδρυση μας, το 1992″.

Το Σχέδιο της Ένωσης Κεντρώων για να φύγουμε από το Μνημόνιο:

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, το Σχέδιο για την έξοδο από το Μνημόνιο είχε κατατεθεί από το κόμμα του πριν το πρώτο μνημόνιο και προέβλεπε:

“‘Έτσι όπως εφαρμόστηκε κατέστρεψε και τη διάθεση των Ευρωπαίων να μας βοηθήσουν και τη διάθεση των Ελλήνων να αλλάξουν. Προσωπικά ήμουν αντίθετος από το 2009 καθώς πίστευα ότι το πολιτικό σύστημα θα ζητά συνέχεια αναβολές στις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

Οι ξένοι μη γνωρίζοντας καλά την Ελλάδα εφάρμοσαν ένα σχέδιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και όχι στη δικιά μας. Δεν ήξεραν πως είναι εδώ τα πράγματα. Είχαν ακούσει αλλά πιστεύανε ότι τα κόμματα θα προσαρμοζόντουσαν.

Εμείς λέγαμε ότι έπρεπε το 2009 να τακτοποιήσουμε τα πρώτα ομόλογα που ήταν 40 δισ. και να κάναμε μονομερές μνημόνιο, δηλαδή να κατεβάσουμε από μόνοι μας το έλλειμμα. Τότε υπήρχε χρόνος πολύ πριν μας βάλει στο μνημόνιο ο Παπανδρέου. Απλά έπρεπε τότε να κόψουμε τις υπερβολές: Τριπλές συντάξεις, συντάξεις μαϊμού, τριπλοθεσίτες”.

Τι πρότεινε η Ένωση Κεντρώων;

“Απαγόρευση δεύτερης και πλέον σύνταξης, όταν η πρώτη είναι μεγαλύτερη των 1.000 € το μήνα, απαγόρευση στους συνταξιούχους να εργάζονται όταν η μηνιαία σύνταξή τους υπερβαίνει τα 1.000 €, απόλυση αργομισθιών από το δημόσιο, κατάργηση κάθε κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα και την παύση καταβολής συντάξεων σε όλους όσους διετέλεσαν βουλευτές ή κρατικοί αξιωματούχοι, μέγιστος χρόνος παραμονής κάποιου ως μέλους του κοινοβουλίου τα 12 έτη, μέγιστη υπηρεσία στην Πρωθυπουργία οι δύο θητείες, άμεση απόλυση από τη Βουλή υπαλλήλων που διορίστηκαν με συμφωνία των κομμάτων και έχουν συγγενική σχέση με νυν ή πρώην βουλευτές, πρόσληψη στη Βουλή νέων υπαλλήλων μόνο μέσω Α.Σ.Ε.Π., μείωση  κατά 20% όλων των μισθών και συντάξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που υπερβαίνουν τα 2.000 € μηνιαίως, απαγόρευση  διπλοθεσίας και πολυθεσίας και απαγόρευση στο ίδιο πρόσωπο να παίρνει πλέον της μιας σύνταξη, σύνταξη στα 65 χρόνια με εξαίρεση τους ασθενείς, κατάργηση  της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος και κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών”.

Όπως μας είπε ο κ. Λεβέντης:

“Παράλληλα, προβλέπουμε μείωση κατά 50% των αποδοχών όλων των εκλεγμένων και διορισμένων αξιωματούχων, όπως των: Προέδρου Δημοκρατίας, πρωθυπουργού, υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, μητροπολιτών, δημάρχων, περιφερειαρχών, Γεν. Γραμματέων Υπουργείων και όλων των ανωτέρων κρατικών λειτουργών και μείωση των συμβούλων των υπουργών και επιστροφή αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων σε υπουργεία, κόμματα και βουλευτές, στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν. (υπολογίζονται σε 12.000 άτομα). Και οι υπουργοί να μην είναι κοινοβουλευτικοί αλλά να θεσπίζονται από την κυβέρνηση, να είναι άτομα εξωκοινοβουλευτικά”.

Διαβάστε αναλυτικά το Σχέδιο για την έξοδο από το Μνημόνιο, εδώ

“Πάντα εξασκούσα τη δουλειά του πολιτικού μηχανικού παράλληλα με την πολιτική. Αλλά εδώ και τρία χρόνια η δουλειά έχει τελειώσει. Αν βάλεις έξοδα γραφείου και τον υπάλληλο που απασχολείς, δε σου μένει τίποτα”, λέει ο Βασίλης Λεβέντης για την εργασία του.

Η πολιτική όμως ήταν το αντικείμενο που τον γοήτευε και τον γοητεύει.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του πρώτου γύρου και κάνοντας προβλέψεις για τις κοινοβουλευτικές, ο κ. Λεβέντης μας είπε πως εκτιμά ότι το ποσοστό της ΝΔ θα κινηθεί στο 18-19% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 21,5% περίπου. Δεν εκτιμά ωστόσο πως θα πάμε σε εκλογές πριν το επόμενο Φθινόπωρο.

“Δεν συμφέρει κανέναν να πάμε σε εκλογές μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο την ώρα που περιμένουμε τουρίστες να έρθουν. Δεν συμφέρει ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο”.

“Οι αυτοδιοικητικές είχαν να κάνουν με τα πρόσωπα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν μαντρώσει τα πρόβατα καλά. Και μετά η ΝΔ ξεκίνησε την τρομοκρατία ότι θα πέσει η κυβέρνηση, δεν έχει άλλη λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποδυναμώσει το ΚΚΕ, επιδοτείται η κυβερνώσα αριστερά”, πρόσθεσε.

Σας κάλεσε κάποιο κόμμα για να συμπορευθείτε;

“Τα κόμματα είναι διεφθαρμένα και θίγονται από προτάσεις εξυγίανσης σαν τις δικές μου. Θα ήταν αστείο το να με καλέσουν και να μου πουν, “ελάτε να δούμε τις προτάσεις σας”. Τις προτάσεις τις λέω για τον λαό. Τα κόμματα κοροιδεύουν τον κόσμο. Η υπόθεση Τσουκάτου και των άλλων της ΝΔ που σίγουρα είχαν πάρει χρήματα, είναι παράδειγμα. Είναι διεφθαρμένοι, δεν περιμένω να με καλέσουν. Υποκρίνονται όταν με βλέπουν και λένε τι καλά που κάνετε τις τοποθετήσεις σας. Θα συνεργαζόμουν αν η Ένωση Κεντρώων αποκτούσε βουλευτές που χρειάζονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλά πώς θα συνεργαζόμουν. Θα πω αυτές είναι οι θέσεις μου και από τις 10, δεχτείτε έστω τις 5. Θα έδινα ψήφο εμπιστοσύνης αλλά κάθε δύο μήνες θα έκανα έλεγχο για το αν προοδεύουν τα θέματα που ελέγχουμε. Αλλιώς θα αποσύραμε τη στήριξη μας. Ξεκάθαρα. Εγώ δεν θα ζητήσω ούτε υπουργείο, ούτε μερίδιο εξουσίας. Θα πω, δεχτείτε τα 4 από τα 10 και θα σας ελέγχω κάθε δύο μήνες. Θα συνεργαζόμουν και με τον Διάολο για το καλό του τόπου μου. Χωρίς όμως να περιμένω κάτι καλό και αλλαγή από αυτούς. Ο πολιτικός οφείλει να προχωρήσει την ψήφο που λαμβάνει πιο πέρα και να μην είναι αιωνίως αντίθετος”.

Δεν μπαίνουμε στη Βουλή γιατί δεν μας δίνουν βήμα ένα μήνα πριν τις εκλογές:

“Τα λέγαμε εμείς αλλά το δημοσιογραφικό κατεστημένο που δούλευε για τους διαπλεκόμενους εκδότες μας έκοβε, δεν μας έδινε βήμα γιατί αν τα άκουγε ο κόσμος αυτά, θα μας είχε ψηφίσει. Έβαλαν διάφορους σαν τον Μητσικώστα και με παρουσίασαν σαν καρικατούρα χωρίς να λένε κάτι για εμάς που πραγματικά προκαλούσε γέλιο. Μιλάμε για έναν εμπαιγμό χωρίς εξήγηση από τη μεριά των δημοσιογράφων εναντίον ενός ανθρώπου, έτσι, αναίτια. Πήραν και απομόνωσαν ένα απόσπασμα από εκείνη την εκπομπή μου επί Μητσοτάκη το ’93 που ήθελαν να κλείσουν το κανάλι μας. Νομίζαμε ότι είναι η τελευταία μας εκπομπή, ανέβηκαν οι τόνοι και είπα την περίφημη φράση “να βγάλει τον καρκίνο ο Μητσοτάκης και ο Παπανδρέου” και μετά από τόσα χρόνια το περιφέρουν στο διαδίκτυο σαν χαρακτηριστικό του Λεβέντη. Όλα αυτά, είναι μέσα σε ένα σχέδιο εξόντωσης. Με τα χρόνια όμως, εμείς αποδείξαμε ποιοι είμαστε. Ο λόγος που δεν έχουμε βγει είναι γιατί ένα μήνα πριν τις εκλογές μας κόβουν και δεν μας προβάλλουν”, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Για τις δημοσκοπήσεις, ο Βασίλης Λεβέντης είπε:

“Οι δημοσκοπήσεις δεν μας γράφουν αν υπάρχουμε ή όχι. Έχω κάνει εξώδικα και απαντούν ότι δεν είμαστε κόμμα της βουλής και γι’ αυτό δεν αναφέρουν εμάς και τα μικρά κόμματα όταν παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις στα κανάλια. Είχα κάνει και αναφορά στον Ζορμπά, που είχε κάνει ολόκληρη ανάκριση για τις δημοσκοπήσεις και κάλεσε τους καναλάρχες. Ο νόμος λέει ότι όταν παρουσιάζεις τις δημοσκοπήσεις, πρέπει να παρουσιάσεις και τα στοιχεία της. Όταν τα αποκρύπτεις πρέπει να γίνει δίωξη εναντίον σου. Τότε είχαν καλέσει εκπροσώπους των καναλιών και ανέφεραν ότι σε μια εκπομπή στη τηλεόραση δεν προλαβαίνεις να περιγράψεις όλα αυτά τα στοιχεία”.

Σαμαράς ή Τσίπρας;

“Αν σας έβαζαν τη Δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι ποιον από τους δυο θα ψηφίζατε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Αλέξη Τσίπρα;”, τον ρωτήσαμε.

“Και δύο κόμματα θέτουν διλήμματα εν αμαρτίες. Ξέρω και τους δυο αρχηγούς των κομμάτων και τον Σαμαρά και τον Τσίπρα και τους θεωρώ μετριότητες, δεν τους λαμβάνω υπ’ όψιν. Και οι δύο θέτουν διλήμματα τα οποία επεξεργάζονται σύμβουλοί τους που ωστόσο σήμερα δεν περνούν στο λαό.

Έχουμε να κάνουμε με ένα λαό που τρώει το κουτόχορτο και είναι φοβισμένος που δύστυχος δεν είναι ο λαός που μπορεί να τους δώσει ράπισμα στη μούρη. Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα υποκύψουν στα διλήμματα ωστόσο πιστεύω ότι το δικό μας κοινό δε θα υποκύψει.

Τα διλήμματα έρχονται παραμονές εκλογές και έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους ανέντιμους. Ο κόσμος βεβαίως αυτό το καταλαβαίνει, ωστόσο θα βρεθούν κάποιοι που θα φοβηθούν”.

Για το αν τα μικρά ποσοστά των κομμάτων τα δικαιολογούν να μιλούν εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό:

“Αν είχαμε εδώ το Σαμαρά θα μας έλεγε ότι τον εξέλεξε ο λαός, ωστόσο από τις Δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές αποδείχθηκε ότι έχει μόλις 8%. Με 54% αποχή και 6% άκυρα και λεύκα. Στο 40% του κόσμου που πήγε να ψηφίσει έβγαλε 18%. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τσίπρα. Είναι θράσος με τόσο μικρό ποσοστό να βγαίνουν και να μιλούν ότι εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό.”

Για τη Χρυσή Αυγή:

Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε. Εμείς μπορούσαμε τη Χρυσή Αυγή να την ξεβρακώσουμε. Η ΝΔ δε μιλάει για να μη δείξει ότι τη φοβάται. Το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάνε γιατί τους συμφέρει να υπάρχει και να κόβει. Και έτσι αφήνουν να κυκλοφορούν και να αλωνίζουν οι φασίστες. Ο μόνος που μπορούσε να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά είμαι εγώ, αλλά δε με άφηναν”.

Η προφητεία του Λεβέντη:

Ο κόσμος γιατί δεν αντιδρά;

“Δεν έχει κάτι να κερδίσει. Δείτε για παράδειγμα τους αγρότες. Τα προηγούμενα χρόνια έβγαιναν στους δρόμους ερχόταν η κυβέρνηση και τους έδινε λεφτά. Τώρα δεν υπάρχει κανείς να τους δώσει.

Η νεολαία αντιδρά κατά τον πιο βλακώδη τρόπο αποστασιοποιούμενη από την πολιτική. Δεν καταλαβαίνει ότι η μοίρα της είναι συνδεδεμένη με την συμμετοχή”.

“Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σας ανησυχεί;”, τον ρωτήσαμε λίγο πριν κλείσουμε τη συνέντευξη.

“Υπάρχει κόπωση σε όλα τα πολιτικά συστήματα. Στη Γαλλία για παράδειγμα υπάρχουν βουλευτές που εκλέγονται εδώ και 30 χρόνια. Ο κόσμος κουράστηκε μαζί τους γιατί είπαν ψέμματα για να γίνουν βουλευτές με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να καταλήξουν στην ακροδεξιά.

Η κόπωση αυτή μπορεί να καταπολεμηθεί με δημοκρατικό τρόπο αλλά και με ακραίο. Στη ψυχολογία ορισμένων λαών η βία ταιριάζει. Υπάρχουν πολίτες που θέλουν στη βουλή δολοφόνο αν’ αυτού. Δεν βουλευτές που να θέλουν να λύσουν τα προβλήματα εκ μέρους τους. Θέλουν να κάποιον να μπει μέσα και να χυθεί αίμα”, καταλήγει ο Βασίλης Λεβέντης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα