Σβίγκου στο NEWS 247 για τη φορολόγηση των μικροζυθοποιών: Να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς

Σβίγκου στο NEWS 247 για τη φορολόγηση των μικροζυθοποιών: Να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς

Η εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ευρώπη με όρους ανθρωπισμού προϋποθέτει την πτώση των φρακτών στο σύνολο των χωρών και μιλά για αγώνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Διαβάστε τι λέει για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει την αριστερή ψυχή του εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο

Ενστάσεις για τη διάταξη αύξησης της φορολόγησης των Ελλήνων μικροζυθοποιών εκφράζει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο news247.

“Πρέπει να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους τους έλληνες παραγωγούς και να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιβληθούν μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η κ.Σβίγκου αναφέρεται επίσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, την ώρα που εντείνονται οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της πτώσης του φράχτη στον Έβρο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εκτιμά πως αυτό δεν είναι δυνατόν τη δεδομένη στιγμή. Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος λέγοντας πως η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ευρώπη με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, προϋποθέτει την ασφαλή διέλευση των προσφύγων και αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσα από την ανύψωση φραχτών, αλλά μέσα από την πτώση τους, στο σύνολο των χωρών.

Αποκρούει επίσης την κριτική της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και ειδικά τα περί υπουργού-καναλάρχη, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΣΡ διεξάγει το διαγωνισμό, αλλά και πως 25 χρόνια δεν εφαρμόστηκε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

“Ο σκοπός του νόμου δεν είναι το να αλλάξουν χέρια τα κανάλια, αλλά να μπει μια τάξη και να εφαρμοστούν κανόνες διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης. Πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να ολοκληρωθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ”, σημειώνει.

Η κ.Σβίγκου τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα ώστε να μην εφαρμοστεί το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά ότι ταυτόχρονα προτεραιότητα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Μιλά για το ασφαλιστικό και το σχέδιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ απορρίπτει την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω σε θέματα όπως οι σχέσεις Εκκλησίας- κράτους ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσδιορίζει επίσης το ρόλο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο, λέγοντας:

“Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, σε κόμμα και κυβέρνηση, ότι την αριστερή ψυχή δεν την επικαλείσαι απλώς, αλλά την κάνεις πράξη σε όλο το φάσμα της πολιτικής σου. Από την υπεράσπιση των οικονομικά αδυνάμων, ακόμα και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, μέχρι το μεταναστευτικό και την αστυνομική καταστολή.”

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ.Σβίγκου στο news247 έχει ως εξής:

Από τη μία το τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί να διαδηλώσουμε κατά του φράχτη, από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή ο φράχτης δεν πρόκειται να γκρεμιστεί. Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Δεν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων; Θα ανοίξει ο φράχτης;

Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα θέματα, εκφράζει τις θέσεις και τις προτάσεις του και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.

Ως προς το συγκεκριμένο που με ρωτάτε, έχω να πω ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ευρώπη με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, προϋποθέτει την ασφαλή διέλευση των προσφύγων και αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσα από την ανύψωση φραχτών, αλλά μέσα από την πτώση τους, στο σύνολο των χωρών. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την πίεση των κινημάτων και των κοινωνιών.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη βουλή δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων και των αγώνων που δίνει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις επείγουν και δεν γίνεται η Ευρώπη να συνεχίζει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτήν την τραγωδία.

Άλλη μία παράταση για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί. Συμφωνείτε με το να βρεθούν ισοδύναμα, που σημαίνει οπωσδήποτε επιβάρυνση με άλλο φόρο ή θα έπρεπε τελικά η κυβέρνηση να επιμένει στο μέτρο, με τη λογική ότι όποιος θέλει ιδιωτική παιδεία αναλαμβάνει και το κόστος;

Τα ισοδύναμα πρέπει να βρεθούν, ώστε να μην ισχύσει ο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και αυτό γιατί όσες οικογένειες κάνουν αυτήν την επιλογή, από τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μέχρι τα ωδεία, αναγκάζονται να το κάνουν, και εξαιτίας της χρόνιας απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Να προσθέσω, όμως, εδώ ότι το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας θα κριθεί, κυρίως, στο πεδίο της αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, τόσο στο επίπεδο των υλικοτεχνικών υποδομων, όσο και σε αυτό της φιλοσοφίας και του ρόλου της. Έχουμε ένα κοινωνικά άδικο, βαθιά ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα. Και αυτό πρέπει να αλλάξει, ανεξαρτήτως του ποσοστού φορολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων περιλαμβάνεται και διάταξη που αυξάνει τη φορολόγηση στις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Έτσι θα χτυπήσετε το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές; Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη;

Πρέπει να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους τους έλληνες παραγωγούς και να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιβληθούν μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ έχει πλέον ψηφιστεί, όμως δέχθηκε και κριτική. Πέραν των καταγγελιών της αντιπολίτευσης περί υπουργού καναλάρχη, είναι γεγονός ότι ο κ.Παππάς έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει όχι μόνο ποιος και με τι κριτήρια, αλλά και το πότε. Πότε λοιπόν θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος; Και θα συνιστούσε πραγματικό κτύπημα στη διαπλοκή το να αλλάξουν απλώς χέρια τα κανάλια;

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε υποκριτικά στον αριθμό των αδειών και στο ποιος τις δίνει, παραβλέποντας βέβαια ότι το ΕΣΡ διεξάγει τον διαγωνισμό, λες και αυτό είναι το πρόβλημα εξαιτίας του οποίου εδώ και 25 χρόνια δεν εφαρμόστηκε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο!

Δεν επρόκειτο για “αδράνεια”, αλλά για μια συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνώντων, ώστε να συντηρούν ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς προσωρινότητας στη λειτουργία των καναλιών που ευνοούσε και ευνοεί τη διαπλοκή. Ο σκοπός του νόμου δεν είναι το να αλλάξουν χέρια τα κανάλια, αλλά να μπει μια τάξη και να εφαρμοστούν κανόνες διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης. Πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να ολοκληρωθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ.

Τι είπατε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό κ.Κατρούγκαλο κατά τη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό την περασμένη Πέμπτη και κυρίως τι σας είπε εκείνος;

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι τεράστια τα προβλήματα στο ασφαλιστικό, μετά από την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από το PSI και της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών που μείωσαν τα έσοδά τους λόγω της ανεργίας και της μαύρης εργασίας. Κοινή αγωνία όλων- κόμματος, υπουργείου, κυβέρνησης- είναι το πώς θα εκπονηθεί ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Και βέβαια το πώς θα συγκροτηθεί ένα πλαίσιο που θα στηρίζει την απασχόληση και κατ’επέκταση και τα έσοδα των ταμείων.

Επειδή όσο και να κόβουμε τις συντάξεις, απλώς θα διαιωνίζεται το πρόβλημα όσο δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που με τις εισφορές να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα: Υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κοστολογημένο και εκτός μνημονίου. Και εάν όχι πότε θα το φτιάξετε;

Η αρμόδια υπουργός κ. Αντωνοπούλου ανέπτυξε στις προγραμματικές δηλώσεις ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, εξειδικευμένο μάλιστα σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες (π.χ. γυναίκες, νέοι) και σε εκείνες τις περιοχές της Ελλάδας που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η στήριξη της εργασίας και της απασχόλησης πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, όπως και η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση, λόγω της πίεσης στην οικονομία, αποφεύγει να ανοίξει οποιοδήποτε άλλο μέτωπο στην κοινωνία. Για παράδειγμα υποχωρεί σε θέματα που αφορούν στο διαχωρισμό εκκλησίας- κράτους, στην παιδεία, στις παρελάσεις, στο σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων. Ποια η θέση του κόμματος σε αυτό; Και γενικότερα, πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει αριστερή ψυχή ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο;

Θα διαφωνήσω. Η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησης, μεταξύ άλλων, ψήφισε το νόμο για την ιθαγένεια, τον νόμο για τις φυλακές και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος και κατάρτισε το ν/σχ για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων που είναι να έρθει το επόμενο διάστημα στη βουλή. Να θυμίσω, επίσης, ότι την προεκλογική περίοδο, όταν η ΝΔ με μια ακροδεξιά ρητορεία κατηγορούσε την κυβέρνηση για το προσφυγικό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις του, παρόλο το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίστηκε μόνο για να υλοποιήσει τις θέσεις του στην οικονομία, αλλά είναι αλήθεια ότι στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης, de facto η διαπραγμάτευση είχε τον πρώτο λόγο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, σε κόμμα και κυβέρνηση, ότι την αριστερή ψυχή δεν την επικαλείσαι απλώς, αλλά την κάνεις πράξη σε όλο το φάσμα της πολιτικής σου. Από την υπεράσπιση των οικονομικά αδυνάμων, ακόμα και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, μέχρι το μεταναστευτικό και την αστυνομική καταστολή. Οι πολίτες στήριξαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει τομές και ριζοσπαστικές αλλαγές στο σύνολο του θεσμικού πλαισίου, για να συγκρουστεί με συντηρητικές αντιλήψεις και πρακτικές. Και περιμένουν πολλά από εμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα