Βρετανικές εκλογές: Η επόμενη μέρα για Βρετανία, Ευρώπη και Ελλάδα

Βρετανικές εκλογές: Η επόμενη μέρα για Βρετανία, Ευρώπη και Ελλάδα
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

H διακεκριμένη Ελληνίδα οικονομολόγος, Βίκυ Πράις, επί σειρά ετών επικεφαλής των οικονομικών σε βρετανικές κυβερνήσεις, αναλύει στο News 24/7 το διακύβευμα των εκλογών στη Βρετανία και εξηγεί πώς επηρεάζονται Ευρώπη και Ελλάδα με φόντο το Brexit

“Το Brexit είναι το βασικό διακύβευμα για όποια κυβέρνηση εκλεγεί στη Βρετανία, είτε της Μέι είτε του Κόρμπιν” επισημαίνει η διακεκριμένη Ελληνίδα οικονομολόγος, Βίκυ Πράις, πρώην επικεφαλής των οικονομικών στις βρετανικές κυβερνήσεις από το 2002 έως το 2010. Εν αναμονή του αποτελέσματος των πιο κρίσιμων βρετανικών εκλογών των τελευταίων ετών, το News 24/7 απευθύνθηκε στην κυρία Πράις, η οποία ζει στη Μεγάλη Βρετανία από τα 17 της, οπότε και εγκατέλειψε την Ελλάδα για να σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics, εργάστηκε σε τράπεζες και υπήρξε στέλεχος της KPMG, μέχρι τη στιγμή που ενεπλάκη στην οικονομική πολιτική  της χώρας.

 

– Tην επόμενη των βρετανικών εκλογών, ποιες είναι οι οικονομικές πολιτικές που περιμένετε να εφαρμοστούν από όποιον επικρατήσει, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες του Brexit και να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή;

Μετά τις εκλογές, οι συζητήσεις για το Brexit θα τεθούν σε σοβαρότερη βάση. Μέχρι τώρα, οι υποψήφιοι έχουν πει κάποια πράγματα, τα οποία όμως δεν έχουν εξεταστεί με λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να μην γνωρίζουν τι προσπαθεί να κάνει η Τερέζα Μέι και τι ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν έχουμε ιδέα πού θα καταλήξουμε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή.

Βέβαια, η Τερέζα Μέι έχει ήδη πει ότι αυτό που θέλει να κάνει είναι να φύγει από την κοινή αγορά. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα χρειαστεί να επιβάλουν φόρους στα προϊόντα της Αγγλίας που πουλάμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγμα, στον κλάδο του αυτοκινήτου, ο φόρος που μπορεί να επιβάλει η Ευρώπη είναι 10%, ένα σενάριο αναμφίβολα προβληματικό και αγχωτικό. Επιπλέον, η νούμερο ένα προτεραιότητα για την Μέι θα είναι να έχει μια καλή συμφωνία για την Αγγλία που οπωσδήποτε α συμπεριλαμβάνει μείωση  κατά 100.000 και πλέον των Ευρωπαίων εργαζομένων στην Βρετανία. Ο κύριος Κόρμπιν από την άλλη λέει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να είναι καλή για την οικονομία της Αγγλίας. Ωστόσο, επειδή μερίδα του κόμματός του επιθυμεί την κοινή αγορά, υποστηρίζει ότι το κύμα των Ευρωπαίων που θα χρειάζεται η χώρα θα εξαρτάται από την δυναμική της οικονομίας. Οι Εργατικοί είναι πολύ πιο ελαστικοί σε αυτά τα ζητήματα.

– Πώς κρίνετε την προεκλογική μάχη των δύο κυρίαρχων μονομάχων;

Ο Κόρμπιν είχε καλύτερη εκστρατεία από ό,τι περίμενε κανείς, σε αντίθεση με την Μέι, που τα πήγε πολύ άσχημα. Γι΄ αυτό επικρατεί η άποψη ότι ο Κόρμπιν θα παραμείνει στη πολιτική σκηνή και θα συνεχίσει να ηγείται των Εργατικών. Το γεγονός ότι έχει κάνει μια στροφή προς τα αριστερά, φαίνεται πως έχει απήχηση στη νεολαία, σε όσους είναι ενάντια της παγκοσμιοποίησης και σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πόσους απογοήτευσε η στάση της Μέι, η οποία υπαναχώρησε σε πολλά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έδειξε αδυναμία και οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών είναι σκληροί με τους αρχηγούς τους, δεν ξεχνούν εύκολα. Συνεπώς, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να κερδίσει τη μάχη των εκλογών η Μέι δεν θα επιζήσει στη πολιτική σκηνή, σε αντίθεση με τον Κόρμπιν.

Η Μέι δεν θα επιζήσει στη πολιτική σκηνή, σε αντίθεση με τον Κόρμπιν


 

– Με δεδομένη τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε., πώς βλέπετε να διαμορφώνονται τελικά οι εμπορικές και πολιτικές σχέσεις των δύο πλευρών;

Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται πρώτα απ΄ όλα να λύσουν το θέμα του τι χρωστάει η Μεγάλη Βρετανία με το Βrexit, γιατί βεβαίως υπάρχουν διάφορα προγράμματα στα οποία είχαμε πει ότι θα βάλουμε χρήματα. Επίσης, η κάθε χώρα δίνει ένα ποσό στη Κομισιόν για διάφορα κράτη- μέλη σε όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό της Μεγάλη Βρετανίας είναι 16%. Εάν εξαφανιστεί αυτό το 16% θα είναι προβληματικό για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ε.Ε, γιατί κάποιος άλλος θα χρειαστεί να βάλει περισσότερα χρήματα γι’ αυτούς που έχουν χαμηλότερη οικονομία από τους άλλους. Θα πρέπει συνεπώς να υπάρξει μια συμφωνία ακριβώς για το τι χρωστάμε και τί μας χρωστάει η Ε.Ε, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις άλλες διαπραγματεύσεις. Εάν δεν κανονίσουμε αυτό και επίσης, τί θα γίνει με τους Ευρωπαίους που μένουν και εργάζονται στην Αγγλία και τι δικαιώματα έχουν, δεν θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να κάνουμε συζητήσεις για το τι σχέσεις θα έχουμε στο μέλλον αναφορικά με το εμπόριο, τη μετακίνηση προϊόντων και προσώπων. Αν δεν ξεκαθαριστούν τα χρωστούμενα, η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να χαράξει μια σαφή οικονομική πολιτική. Με άλλα λόγια, η Βρετανία οικονομικά ούτε λίγο ούτε πολύ είναι όμηρος των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με την Ε.Ε. και η επίλυση τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Στη Βρετανία όλοι λένε ότι θέλουν να φύγουν από την Ε.Ε., αλλά στη πραγματικότητα θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη και οπωσδήποτε επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές, σχέσεις για την διαφύλαξη των συνόρων μας και γενικά να διατηρήσουν συνεργασία και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Αυτό που είναι προβληματικό είναι η στάση της Μέι, που προς το παρόν  φαίνεται να έχει αξιώσεις από τους Ευρωπαίους χωρίς να είναι διατεθειμένη να δώσει κάτι ως αντάλλαγμα. Από την άλλη, ο Κόρμπιν φαίνεται πιο διαλλακτικός και ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις. Και αυτό για την Αγγλία έχει σημασία, διότι όλες οι εταιρείες ανησυχούν για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα χωρίς κοινή αγορά. Κάποια μερίδα πολιτών, μάλιστα, συζητά ακόμη και το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος.

Στη Βρετανία όλοι λένε ότι θέλουν να φύγουν από την Ε.Ε., αλλά στη πραγματικότητα θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη

– Η Τερέζα Μέι έχει, ήδη, προαναγγείλει αλλαγές στο μεταναστευτικό. Σε συνδυασμό με την έξαρση της τρομοκρατίας, θεωρείτε ότι οδηγούμαστε όλο και περισσότερο σε περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Αυτή τη στιγμή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση στην Αγγλία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η αντιπολίτευση, τόσο οι εργατικοί όσο και οι φιλελεύθεροι, υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας προς μια κατεύθυνση αυστηροποίησης, αντιθέτως, εστιάζουν στο κέντρο του προβλήματος που είναι γι’ αυτούς η υποστελέχωση της αστυνομίας. Τονίζουν ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό και κατηγορούν την Μέι ότι αν δεν είχε προχωρήσει σε περικοπές αστυνομικών και σε μείωση της χρηματοδότησης της αστυνομίας ίσως να είχαν αποφευχθεί όλα όσα συνέβησαν. Πλέον, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο, οι υποψήφιοι συμφωνούν με την αύξηση των αστυνομικών, οι οποίοι, όπως λένε, θα κυκλοφορούν με όπλα. Και μάλιστα υπάρχει κοινωνική αποδοχή σε αυτό. Ο κόσμος λέει ότι πρέπει να γίνει κάτι γιατί έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι, χωρίς όμως να πανικοβάλλεται. Αντιθέτως, επιδεικνύουν ψύχραιμη στάση. Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι τρομοκράτες είναι πολίτες της Βρετανίας. Όλοι αναρωτιόμαστε, δηλαδή, τι έχει πάει στραβά και ασπάζονται οι νέοι εξτρεμιστικές ιδέες σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που οδηγούνται στο να γίνονται τρομοκράτες.


 

– Πώς μπορεί να επηρεάσουν την χώρα μας οι βρετανικές εκλογές; Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν διαφορές για την Ελλάδα ανάλογα με το ποιος θα επικρατήσει;

Εξαρτάται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πρέπει να γίνουν μεταξύ Μ. Βρετανίας- Ε.Ε. Το ενδιαφέρον είναι ότι με αφορμή το Brexit, η Ευρώπη πρέπει να ξανασκεφθεί τι πρέπει να γίνει με την ευρωπαϊκή οικονομία. Το “κόβω τον προϋπολογισμό”, που ήταν η  σωστή συνταγή  κατά την άποψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων, δεν οδήγησε πουθενά και σίγουρα δεν βοήθησε καθόλου την Ελλάδα. Λόγω του Βrexit η Ευρώπη λογικά θα έρθει πιο κοντά και αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα διότι θα συμβάλλει στη λήψη μιας απόφασης για το χρέος.

Λόγω του Βrexit η Ευρώπη λογικά θα έρθει πιο κοντά και αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα διότι θα συμβάλλει στη λήψη μιας απόφασης για το χρέος

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στη λήψη μιας απόφασης για το χρέος;

Ας περιμένουμε  τις αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες θα καθορίσουν αρκετά τις εξελίξεις. Πάντως, το χρέος επηρεάζει στο εξής κομμάτι: οι αγορές πρέπει να βλέπουν ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεπληρωθεί. Εάν, τουλάχιστον, υπάρχει ένα πρόγραμμα για να εξυπηρετηθεί το χρέος, οι αγορές θα κινηθούν θετικά προς την Ελλάδα. Επίσης, πολύ σημαντικό για την χώρα είναι να μπορέσει να μπει στην ποσοτική χαλάρωση. Ελπίδες υπάρχουν αλλά ανησυχώ γιατί η Γερμανία έχει εκλογές και δεν θέλουν να φανεί ότι δίνουν λεφτά στην Ελλάδα που δεν μπορούν ξανά να πάρουν πίσω. Είναι προβληματικό το ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το Σεπτέμβριο.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.


 
AP Photos / Lefteris Pitarakis, Scott Heppell, Stefan Rousseau, Markus Schreiber, Matt Dunham

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα