ΟδοιΠΟΡικό στη Βενετία του Αργοσαρωνικού

ΟδοιΠΟΡικό στη Βενετία του Αργοσαρωνικού

Ο Πόρος, το νησί του Σαρωνικού με την πλούσια και μακρά Ιστορία, κρύβει πολλά όμορφα μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψεις

Πόρος. Ένα νησί. Πολλές ιστορίες. Δίχως υπερβολή θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει ως τη Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού. Το νησί του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξανδρου Κορυζή, του μεγάλου ρεμπέτη, Δημήτρη Γκόγκου και άλλων προσωπικοτήτων σε περιμένει να το ανακαλύψεις όλες τις εποχές και ιδιαίτερα το καλοκαίρι για σύντομες αποδράσεις (Σαββατοκύριακο/τριήμερο) ή πολυήμερες διακοπές.

«O Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους» είχε γράψει ο Γιώργος Σεφέρης (Ημερολόγιο 13/8/1946).

Ο Έλληνας νομπελίστας φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξεγνοιασιάς, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη εμπειρίες και αμέτρητες επιλογές κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Μια φορά και έναν καιρό…

…Ήταν δυο νησάκια, η Σφαιρία κι η Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο. Μαζί δημιούργησαν τον πανέμορφο και κοσμοπολίτικο Πόρο.

Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, στην κορυφή του λόφου, υπάρχει αφιερωμένος ναός στον θεό Ποσειδώνα, τα ερείπια του οποίου είναι ακόμα προσβάσιμα. Εδώ, το 322 π.Χ., o μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης, δηλητηριάστηκε με κώνειο, αφού διέφυγε την σύλληψη από τον κυβερνήτη της Μακεδονίας Αντίπατρο.

Στη Βυζαντινή περίοδο στον Πόρο και τα υπόλοιπα νησιά έκαναν επιδρομές πειρατές, ενώ κατά την Τουρκική κατοχή το νησί παρέμεινε ανεξάρτητο. Συνείσφερε σημαντικά στον αγώνα για την ανεξαρτησία, κατά την Επανάσταση του 1821, με έμψυχο υλικό, καράβια και χρήματα.

 

Μετά την επανάσταση του 1821, στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού (Προγυμναστήριο). Στον Ναύσταθμο του Πόρου παροπλίστηκε, για αρκετά έτη, το εύδρομο “Γεώργιος Αβέρωφ”, πριν μεταφερθεί στον όρμο του Φαλήρου.

Στον τόπο αυτό, όπου μαζί με το Ναύπλιο και την Αίγινα παρέμεινε κυρίως και εργάστηκε ο φωτισμένος πολιτικός ηγέτης, Ιωάννης Καποδίστριας.

Από την πρώτη περίοδο της εγκατάστασής του στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828, ο Κυβερνήτης ήλθε στον Πόρο και εγκατέστησε προσωρινά την έδρα της Κυβέρνησής του. Για τη διαμονή του Κυβερνήτου διατέθηκε το αρχοντικό της οικογένειας Κολοκούβαρου πάνω από το εκκλησάκι των Εισοδίων, κοντά στο χώρο εγκατάστασης του πρώτου ναυστάθμου στο σημερινό Γυμνάσιο. Ο προφανής λόγος που τον έφερε στο νησί την πρώιμη εκείνη περίοδο του βίου και της πολιτείας του στην Ελλάδα, ήταν ίσως και η καίρια και στρατηγική θέση του Πόρου και της ευρύτερης Τροιζηνίας.

Ήταν πολλά τα εξωραϊστικά έργα για τα οποία προσωπικά μερίμνησε ο Κυβερνήτης για τον Πόρο. Με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα και μηχανικού βαρώνου Σωμπούργκ, διαμορφώθηκαν δρόμοι και πλατείες, και δόθηκε βαρύτητα στην καθαριότητα, τον καλλωπισμό και την ευταξία στο νησί. Τότε μάλιστα, και από τον ίδιο μηχανικό διαμορφώθηκε και ο παραλιακός δρόμος του Γαλατά.

 

Ο διαχρονικός Πόρος και τα διάσημα αξιοθέατα

Με οδηγό το παρελθόν, ο Πόρος κατάφερε να μην αλλοιωθεί στις επιταγές των καιρών και παραμένει ένα πανέμορφο μέρος, διατηρώντας παράλληλα το παραδοσιακό του χρώμα, τη γραφικότητα, την κοσμοπολίτικη ζωή και τις μοντέρνες ανέσεις.

Κάναμε ένα σύντομο οδοιπορικό στο νησί που λάτρεψαν ο Σεφέρης και ο Χένρι Μίλλερ, ομορφιές του οποίου θυμάστε από τις θρυλικές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου όπως «Τύφλα να’ χει ο Μάρλον Μπράντο», «Η Αλίκη στο Ναυτικό».

 

Τα νεοκλασικά σπίτια που δεσπόζουν στον αμφιθεατρικό λόφο της πόλης του Πόρου, υποδέχονται τον επισκέπτη δίνοντάς του μία όμορφη εικόνα καλωσορίσματος στον αρχοντικό τόπο. Στην πόλη πέραν της παραλιακής οδού όπου βρίσκονται όλες οι καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια, θα δείτε και πολλά κτίσματα που είναι δείγματα νεοκλασικού ρυθμού όπως η Βίλα Γαλήνη. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια και θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Για όσους λατρεύουν τις περιηγήσεις το ευωδιαστό λεμονοδάσος, ανατολικά του Γαλατά, θα σας αποζημιώσει. Δεκάδες χιλιάδες λεμονιές απλώνουν τα κλαδιά τους ως την παραλία, νερόμυλοι, τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ, εκεί από το 1900, φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό.

Το ιστορικό ρολόι, δωρεά του έμπορου και βουλευτή Ιωάννη Παπαδόπουλου, υψηλά στο λόφο της Σφαιρίας, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού.

 

Στο νοτιοανατολικό μέρος της Καλαυρίας, βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.

Το θρησκευτικό στοιχείο, λοιπόν, είναι έντονο στο νησί. Δεσπόζει το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ου αιώνα), που κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα.

 

Στην είσοδο της Μονής υπάρχει η φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε το όνομα της η Μονή στην πλευρά ενός χειμάρρου, κάτω από πανύψηλα πλατάνια, πάνω από τη θάλασσα. Ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε από τον Μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο Β’ με δική του δαπάνη και από διάφορες εισφορές κατοίκων του Πόρου. Ο ναός είναι τύπου Βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας τον 17ο αιώνα και ο Επισκοπικός θρόνος.

Επίσης, εντυπωσιάζει ο Άγιος Γεώργιος, ο εσωτερικός τους διάκοσμος του οποίου φέρει την υπογραφή ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη που κοσμούν τον Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο αλλά και ο χαρακτηρισμός τους ως μνημείων ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν προχθές τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων δίνοντας φυσικά την ομόφωνη έγκρισή τους.

 

Εκείνος είχε φιλοτεχνήσει στο κέντρο την Παναγία Μυρτιώτισσα, με κυματιστές μορφές αγγέλων να την περιβάλλουν, ενώ δίπλα της βρίσκονται ο Άγιος Παντελεήμων, n Αγία Καλλιόπη, n Αγία Φιλοθέη, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος αλλά και n Αγία Βαρβάρα.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι σι συντηρητικοί κύκλοι της εποχής είχαν εγείρει αντιδράσεις για τις αγιογραφίες και n νεωτερική απόδοση των μορφών από τον Παρθένη ήταν κάτι που είχε επιχειρηθεί για πρώτη φορά.

Κατά τη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείων των έργων που βρίσκονται στον ναό, όπως επίσης και εκείνων που συναντά κανείς στον Άγιο Γεώργιο Πόρου.

Εκεί ο Παρθένης είχε φιλοτεχνήσει ης τοιχογραφίες για τον τρούλο του ναού, μια εικόνα του Χριστού στον επισκοπικό θρόνο αλλά και τον διάκοσμο της Ωραίας Πύλης με τον Χριστό Μέγα Αρχιερέα.

 

Μετά τη Διώρυγα βρίσκεται ο Συνοικισμός που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Μετά το Συνοικισμό και ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, μπορεί να φτάσει κάποιος στο Εκκλησάκι της Εσθήτας της Παναγίας. Βρίσκεται ανάμεσα σε μια καταπράσινη χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Είναι μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του Πόρου, στην οποία γίνονται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις, και γιορτάζει στις 2 Ιουλίου. Συνεχίζοντας συναντάμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τέλος τα Παλάτια, στα οποία βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα.

Τα κρυμμένα μυστικά του Πόρου

– Στη βίλα Γαλήνη φιλοξενήθηκε ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Χένρι Μίλλερ. Σήμερα, τη βαμμένη κόκκινη νεοκλασική βίλα Γαλήνη, θα τη δείτε μόνο εξωτερικά, καθώς είναι ιδιωτική κατοικία.

– Τα κτήρια του Ρωσικού Ναυστάθμου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά και διατηρητέα ως μνημεία.

– Μην ξεχάσετε να κολυμπήστε μέχρι το νησάκι στα ανατολικά του λιμανιού και κατακτήστε το μικρό κάστρο του, που βρίσκεται εκεί από το 1827.

– Στην παραλία όπως πηγαίνουμε για το Κέντρο Εκπαίδευσης συναντάμε τον θερινό κινηματογράφο “Διάνα”, που επαναλαμβάνει σε πρώτη προβολή τις καλύτερες ταινίες του χειμώνα.

– Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών. Εφέτος, στο Μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τις «Γλαύκες» της Αφροδίτης Λίττη, τα ιερά πτηνά της Αθηνάς και σύμβολο της σοφίας. Στην εγκατάσταση της δημιουργού στέκονται ή πετούν ανάμεσα στα κιονόκρανα και τις κεραμώσεις των αρχαίων ναών, σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ατενίζουν τα εκθέματα του Μουσείου, με αυστηρότητα και γνώση για το παρελθόν και το παρόν, έτοιμες να διηγηθούν τις «αμφιλεγόμενες» ιστορίες τις οποίες διέσωσε η παράδοση.

 

Κουλτούρα και  πολιτισμός

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πόρου διοργανώνει και φέτος πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.

Όσοι επιλέξουν το όμορφο νησί του Σαρωνικού για τις διακοπές τους, θα έχουν την τύχη να απολαύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ανάμεσα στα οποία ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Πασχάλης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Πασχάλης, οι Apurimac και ο Τόνι Σφήνος.

Επίσης, οι κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διεθνούς επιπέδου ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου, θεατρικές, φωτογραφικές, κινηματογραφικές και ιστορικές παρουσιάσεις και παιδικά προγράμματα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Πόρου και από τοπικά Σωματεία και εθελοντές υπό την αιγίδα του Δήμου, ενώ οι σημαντικότερες από αυτές επιχορηγούνται οικονομικά από την Περιφέρεια Αττικής και από μεγάλους και μικρούς χορηγούς. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Snapshot from the Island of Poros, on August 6, 2016 / , 6 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ήδη έχουν οριστικοποιηθεί, στο οποίο θα προστεθούν και νέες εκδηλώσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα:

Poros Arts Festival

Το πολιτιστικό φεστιβάλ του Πόρου έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο και θα διεξαχθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας όλη τη θερινή περίοδο με ενδιαφέρουσες και πολυποίκιλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • 1-6 Ιουλίου, Σινέ Διάνα: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ έρχεται στον Πόρο με την προβολή έντεκα Ντοκιμαντέρ,τα οποία θα προβληθούν στον θερινό κινηματογράφο του νησιού Σινέ Διάνα. Η πρεμιέρα των προβολών θα γίνει το Σάββατο 1η Ιουλίου με την ταινία της Φλώρας Πρισημιντζή «Πίσω δεν γυρνάω», την οποία θα παρουσιάσει η ίδια η σκηνοθέτης. Τις υπόλοιπες μέρες θα προβληθούν τα εξής ντοκιμαντέρ: Theextramile, Village Potemkin, Πού είσαι Σιγκάλ, Πεθαίνοντας στο γέλιο, Μάνα μου καπνοφύτισσα, Της Πατρίδος μου η σημαία,Μέρες της λίμνης, Συράκος Δανάλης: Εκδρομή στο φως, Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης, Αγιορείτικη Μαγειρική Κληρονομία.

  • Σάββατο 8 Ιουλίου, 21:30, παραλία Ασκελίου: Beachparty με τον Τόνι Σφίνο

Cult κατάσταση με έναν σύγχρονο… Greeklover που φαίνεται να έχει «ξεμυτίσει» από ελληνική ταινία των ’70s. Στην πολυσύχναστη παραλία του Ασκελίου, ο ανατρεπτικός Τόνι Σφίνος υπόσχεται ένα ξέφρενο beach party.

  • Παρασκευή 14 Ιουλίου, 21:30, Μεγάλο Νεώριο (παραλία Ανάσα): Συναυλία – «The bitches brew» & «Mary Lou Crew»

Στην αρχή της παραλίας του Μεγάλου Νεωρίου, δυο διαφορετικά σχήματα, μάς υπόσχονται μια υπέροχη βραδιά κάτω από τα αστέρια, με φόντο τα γαλήνια νερά του Πόρου και μελωδίες blues, rock, soul και funk.

  • Σάββατο 15 Ιουλίου, 21:00, αμφιθέατρο κτ. Συγγρού: Θέατρο Ryerson University – «Our Leonardo»

Το Πανεπιστήμιο Ryerson University, σε μια ακόμα παρουσία του στον Πόρο, θα μάς παρουσιάσει μια μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο Leonard Cohen.

  • Σάββατο 15 Ιουλίου, 21:30, πλατεία Ηρώων: Συναυλία Apurimac

Το πλέον «εξωτικό είδος» της ελληνικής μουσικής σκηνής, με παρουσία από το 1983 και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, έρχεται για πρώτη φορά στον Πόρο και παρουσιάζει ένα εκρηκτικό πρόγραμμά που περιέχει επιτυχίες από την δισκογραφία του, διασκευές σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών και γνωστά κομμάτια απ’ όλη τη μουσική γκάμα της λατινοαμερικάνικης ηπείρου.

  • Κυριακή 16 Ιουλίου, 21:00, ισόγειο Δημαρχείου: Εγκαίνια Έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας «Πλέων επί οίνοπα πόντου»(διάρκεια έως 3 Αυγούστου)

Φωτογραφία και ζωγραφική συνυπάρχουν σε γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο, με θέμα το υδάτινο στοιχείο που αιώνες τώρα δεν έχει πάψει να εμπνέει. Καλλιτεχνική επιμέλεια Νίκος Παύλου.

  • Τρίτη 18 Ιουλίου,21:00, στενό Δημοτικής Αγοράς:  Εγκαίνια Έκθεσης αγιογραφικού και εικονολογικού υλικού «Ιχνηλατώντας το άρρητο» (διάρκεια έως 10 Σεπτεμβρίου)

Η ιερή τέχνη της αγιογραφίας συναντά το κοινωνικό γεγονός στο εκκλησάκι της Υπαπαντής του Σωτήρος στην Αγορά του Πόρου. Παράλληλα θα παρουσιαστεί το εικονολογικό υλικό από τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Πόρου με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Καλού «Ο Πόρος και ο Τροπαιοφόρος». Καλλιτεχνική επιμέλεια Νίκος Παύλου.

  • Τετάρτη 19 Ιουλίου, 21:30, πλατεία Αγ. Γεωργίου: Συναυλία Μήδειας Χουρσουλίδου «Εικόνες»

Στη γραφική γειτονιά του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, η Μήδεια Χουρσουλίδου με το τεράστιο μέγεθος της χροιάς της και το πολύγλωσσο ρεπερτόριό της, θα μάς προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι με παραδοσιακούς και τσιγγάνικους ρυθμούς, από την Σμύρνη, έως την Κορσική, τον Καύκασο, τον Πόντο και την Αρμενία.

  • Πέμπτη 20 Ιουλίου, 21:30, Μεγάλο Νεώριο («παραλία Ανάσα»): Συναυλία Φωτεινής Βελεσιώτου

Η μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου, θα εμφανιστεί ζωντανά στην παραλία ΑΝΑΣΑ στο Μεγάλο Νεώριο, για να μας τραγουδήσει λατρεμένα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, αλλά και τις δικές της μεγάλες επιτυχίες όπως τις «Μέλισσες» και τα «Διόδια». Μια βραδιά αφιερωμένη στη νοσταλγία και τον ρομαντισμό που ξυπνά σε όλους το καλοκαίρι.

  • Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου, Κανάλι (στο «Σπίτι της Μανόν»): KidsArtsFestival!

Ένα διήμερο φεστιβάλ, με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδί,που θα περιλαμβάνουν: βιβλίο, μαγειρική, χειροτεχνεία, κηπουρική, αθλητισμό, μουσική και πολλές εκπλήξεις για τους λιλιπούτιους κατοίκους και επισκέπτες του Πόρου.

  • Κυριακή 6 Αυγούστου,21:00, ισόγειο Δημαρχείου: Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας «Αναζητώντας τον Πόρο και την Τροιζηνία»(διάρκεια έως 27 Αυγούστου)

Σε πείσμα των καιρών, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον Πόρο και την Τροιζηνία, αποτυπώνουν μέσα από το φακό τους, «στιγμές» πέρα από την προσωπική τους ευχαρίστηση με σκοπό να αναδειχθεί η σπάνια ομορφιά του τοπίου που ζουν. Καλλιτεχνική Επιμέλεια Νίκος Παύλου.

  • Τρίτη 8 Αυγούστου, 21:00, Μεγάλο Νεώριο («παραλία Πέτρου»): Full moon beach party με τον Πασχάλη

Ο θρυλικός τραγουδιστής Πασχάλης Αρβανιτίδης έρχεται για δεύτερη φορά στον Πόρο, για να μάς ταξιδέψει στις ποπ μελωδίες πέντε δεκαετιών την βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Χώρος της συναυλίας η προβλήτα «του Πέτρου», κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα και χώρος κοινού η αμμουδιά και η θάλασσα του Μεγάλου Νεωρίου. Μαγιό απαραίτητο!

  • Παρασκευή 11 Αυγούστου, 21:00, Αλυκή («παραλία Φωτεινής»): Συναυλία των «2+2»

Το αγαπημένο Ποριώτικο σχήμα «2+2» καλεί σε ένα λαϊκό – νησιώτικο γλέντι στην ακτή του Λεμονοδάσους στο Πελοποννησιακό τμήμα του Δήμου Πόρου. Η ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω στην θάλασσα με θέα το πέλαγος και τον Πόρο, αλλά και η μετάβαση στον χώρο (και) με παραδοσιακές λέμβους που θα δρομολογηθούν για την περίσταση, αποτελούν εγγύηση για μια αξέχαστη βραδιά.

Γιορτή Λεμονιάς

Η ετήσια δεκαήμερη (21 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου) γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Η Ποριώτισσα», με εκδηλώσεις εστιασμένες στον Ποριώτικο πολιτισμό και όχι μόνο: αφιέρωμα στα 40 χρόνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκη Πόρου, μουσική Ποριωτών συνθετών και μουσική για Πόρο, εκδήλωση με την παιδική χορωδία της Βέργας Καλαμάτας, παρουσίαση βιβλίουγια τον ΠόροτηςΠοριώτισσαςκαθηγήτριας Λιάνας Σακελλίου, παιδική εκδήλωση κ.α. σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Μουσική Δωματίου Σαρωνικού

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού είναι μια ετήσια συνάντηση διεθνώς καταξιωμένων μουσικών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν αφοσιωθεί στην εξερεύνηση και την ερμηνεία της μουσικής δωματίου. Το Leondari Ensemble μαζί με καλεσμένους μουσικούς παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι μια σειρά συναυλιών στην Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και τον Γαλατά, προσφέροντας μοναδικές ερμηνείες στο ιδιαίτερο κοινό που προκύπτει από την κοινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του Σαρωνικού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου στο αμφιθέατρο του κτ. Συγγρού στις 21:30 και είναι η μοναδική με εισιτήριο(10 ευρώ)

9η Διεθνής Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου

Η Association Piano Magic παρουσιάζει από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου την 9η Διεθνή Θερινή Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου, στα οποία συμμετέχουν νεαροί σπουδαστές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Η συγκεκριμένη διοργάνωση προσελκύει ταλαντούχους πιανίστες από όλες τις άκρες της γης, οι οποίοι παρουσιάζουν μοναδικά ρεσιτάλ, μεταξύ των οποίων και το εντυπωσιακό ρεσιτάλ πιάνου στο Ιερό του Ποσειδώνα.

Συνοριακά Νεότερης Ελλάδας

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις των «Συνοριακών», με τις οποίες γιορτάζεται ο καθορισμός των πρώτων συνόρων του Νεότερου Ελληνικού Κράτους από τους πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων και τον Ιωάννη Καποδίστρια, το Φθινόπωρο του 1828, στο λιμάνι του Πόρου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Παρασκευή 25 Αυγούστου, 20:30, πλ. Ηρώων – Συναυλία μπάντας Πολεμικού Ναυτικού

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξαίσια Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού επισκέπτεται τον Πόρο και παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα με το ευρύτατο ρεπερτόριό της, στην κεντρική πλατεία του Νησιού.

  • Σάββατο 26 Αυγούστου, 20:30, παραλία Ρωσικού Ναυστάθμου – Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου

Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς του ελληνικού πενταγράμμου, με μουσική κληρονομιά που έχει συνοδεύσει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, έρχεται στον Πόρο αρκετές δεκαετίες μετά από την εποχή που παραθέριζε στο ήσυχο τότε Νεώριο και παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα μπροστά στα εμβληματικά ερείπια του Ρωσικού Ναυστάθμου στην ομώνυμη παραλία.

  • Κυριακή 27 Αυγούστου, 10:30, Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου και ανδριάντας Ι. Καποδίστρια:

Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση.

5ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών και ο Δήμος Πόρου συνδιοργανώνουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου το Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, που φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια συνεχόμενων διοργανώσεων. Τα παραδοσιακά σκάφη θα δέσουν στο γραφικό λιμάνι του Πόρου και θα είναι στην διάθεση του κοινού ώστε να τα θαυμάσει ή να τα επισκεφτεί και να δει τις ομορφιές τους. Στο πλαίσιο του Σαλονιού διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, 20:00, η συναυλία παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής με τον βιρτουόζο του βιολιού Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Η Gallery Citronne

Η πολυετής δραστηριότητα της Gallery Citronne έχει κατατάξει τον Πόρο ανάμεσα στους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται στον Πόρο οι εκθέσεις του Γιώργου Λάππα έως τις 3 Ιουλίου και της Αφροδίτης Λίτη (στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου) έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 31 έργα, γλυπτά, μελέτες και σχέδια, τα οποία καλύπτουν την χρονική περίοδο 1978 – 2015, δηλαδή από τα φοιτητικά του χρόνια έως τον πρόωρο θάνατό του το 2016. Η έκθεση επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα από την σύνθετη προσωπικότητα και την εικαστική αναζήτηση του καλλιτέχνη.

Φιγούρες, σε μεγάλο και μικρό μέγεθος, από μπρούντζο, αλουμίνιο, ύφασμα, πλαστικό, ηλεκτρικές λυχνίες απαρτίζουν τον γλυπτικό κόσμο του Γιώργου Λάππα. Οι φιγούρες αυτές “κινούνται” ή στέκουν στα άκρα της πραγματικότητας, αγνοώντας τους νόμους της φυσικής και της ισορροπίας. Το φυσικό σώμα καταργείται, η σκέψη, η μνήμη και η αφήγηση λειτουργούν με εσωτερική λογική, χωρίς αντιληπτή συνέπεια. Αναπάντεχα υλικά δημιουργούν μια αίσθηση παράδοξου, η οποία ανακαλεί υποσυνείδητες ονειρικές συνδέσεις, δυσανάγνωστους συνειρμούς.

 

Στη συνέχεια της φετινής περιόδου, από τις 15 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου και από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου η Έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.

Οι βουτιές…

Όπως θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, ο Πόρος είναι ένα καταπράσινο νησί «πνιγμένο» στο πεύκο. Όταν δε το πράσινο στοιχείο συνδυάζεται με το γαλάζιο της θάλασσας τότε οι εικόνες είναι μοναδικές. Στο νησί θα βρείτε καθαρές παραλίες για να κάνετε το μπάνιο σας, να χαλαρώσετε, να διαβάσετε το βιβλίο σας κ.ά..

Στο Λιμανάκι της Αγάπης, 4 χλμ. από την πόλη θα βρείτε τη σκιερότερη ίσως παραλία της επικράτειας αφού η σκιά των πεύκων πέφτει μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται ίσως για μία από τις πιο διάσημες εναλλακτικές παραλίες της δεκαετίας του. Ένα γραφικό κολπάκι βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα με τιρκουάζ νερά και ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ασκέλι: Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού και η μεγαλύτερη σε έκταση και προσέλευση. Αμμώδης, οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τριγύρω. Απόσταση από το κέντρο 2km. Εύκολη πρόσβαση και από τα σκάφη για αγκυροβόλιο.

Νεώρειο: Η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Αμμώδης,χωρισμένη σε αρκετά κομμάτια, κάποια οργανωμένα και κάποια όχι. Το αγκυροβόλιο επιτρέπεται.

Ρώσικος:  Όσοι έχουν σκάφος και έχουν ταξιδέψει στον Πόρο, γνωρίζουν τον Ρώσικο. Βγαλμένος μέσα από την ιστορία με φόντο τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου (εξ’ ου και το όνομα) με τιρκουαζ νερά και πλήθος μικρών κολπίσκων.

Πλαζ:  Ακριβώς στο γεφυράκι που ενώνει Καλαυρία και Σφαιρία είναι άλλη μία οργανωμένη παραλία του νησιού με ήσυχα και καθαρά νερά. Σε απόσταση μόλις 700μέτρων από το κέντρο της πόλης, ιδανική για οικογένειες.

Ποιος είπε, λοιπόν, ότι ο Πόρος έγινε γνωστός μόνο για τον περίφημο Ναύσταθμο; Το νησί του Σαρωνικού με την πλούσια και μακρά Ιστορία κρύβει πολλά όμορφα μυστικά που αν τα μάθεις από κοντά, τότε σίγουρα θα επιστρέψεις γεμάτος εμπειρίες και όμορφες εικόνες…

 

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα