Space tourism: Θα φύγω με τους φίλους μου για… διάστημα – Τα αστρονομικά εισιτήρια

Space tourism: Θα φύγω με τους φίλους μου για… διάστημα – Τα αστρονομικά εισιτήρια

Ο «Διαστημικός Τουρισμός» γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με περίπου 600 άτομα να είναι ήδη στη λίστα των επόμενων πτήσεων προς το διάστημα.

Πιο κοντά με το διάστημα έφερε τον κόσμο η πανδημία, αφού τον τελευταίο χρόνο τα ταξίδια έξω από τον πλανήτη γη, αυξήθηκαν και έγιναν φθηνότερα. Ο λεγόμενος «διαστημικός τουρισμός», μια θεματική μορφή τουρισμού που δημιουργήθηκε ως όρος πριν από μερικές δεκαετίες, κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επίδοξων αστρο-τουριστών.

Ο διαστημικός τουρισμός ουσιαστικά στοχεύει στο να δώσει στους απλούς τουρίστες τη δυνατότητα να γίνουν αστροναύτες και να βιώσουν διαστημικά ταξίδια για ψυχαγωγικούς, αναψυχής ή επαγγελματικούς σκοπούς.

Αμερικανοί, Ρώσσοι και Κινέζοι συναγωνίζονται (ξανά) μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει να τελειοποιήσει αυτό το ταξίδι.

Virgin Galactic Spaceship Cabin Interior © Virgin Galactic 2020

Οι τρεις μεγάλοι «παίχτες» του διαστημικού τουρισμού σήμερα δεν είναι άλλοι από τον Έλον Μασκ με την εταιρεία του SpaceX, τη Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και φυσικά την παλαιότερη Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, που έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια τα τελευταία 15 χρόνια για την ανάπτυξη τεχνολογίας για αεροπλάνα ικανά να πραγματοποιούν κοντινές διαστημικές πτήσεις. Οι δύο πρώτοι επιχειρηματίες δουλεύουν πυρετωδώς πάνω στην τεχνολογία επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων, μειώνοντας δραστικά το κόστος κάθε διαστημικής πτήσης. Ο Μπέζος ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς επιβάτες της πρώτης δοκιμαστικής, διαστημικής πτήσης της εταιρείας του τον Ιούλιο. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει πάει ποτέ στο διάστημα, ο Γουίλιαμ Σάτνερ, ο 90χρονος ηθοποιός και θρύλος του “Star Trek”, άντεξε μια 10λεπτη βόλτα με πύραυλο μέχρι την άκρη του διαστήματος, δηλώνοντας εκστασιασμένος. Ο πύραυλος, που κατασκευάστηκε από την Blue Origin, πέρασε τα όρια της ατμόσφαιρας της Γης και έφτασε σε έλλειψη βαρύτητας με την πίεση που δέχθηκαν οι ταξιδιώτες του να φτάνει τα 5G!

Virgin Galactic Makes Space for Second Time in Ten Weeks with Three On Board Virgin Galactic 2018

Η εταιρεία Space Adventure με έδρα τις ΗΠΑ και η Ρωσία σχεδιάζουν να στείλουν τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο και μεγιστάνα Yusaku Maezawa στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, σε ένα ταξίδι όπως λένε «αναψυχής». H εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει το ρωσικό πύραυλο Soyuz MS-20 από το κοσμοδρόμιο του Baikonur στις 8 Δεκεμβρίου 2021. Η διάρκεια της διαστημικής πτήσης θα είναι 12 ημέρες και θα διοικείται από τον κοσμοναύτη Alexander Misurkin.

Όλες αυτές οι εμπορικές διαστημικές πτήσεις που γίνονται για ψυχαγωγικούς σκοπούς θεωρούνται ότι ανοίγουν το δρόμο για τον διαστημικό τουρισμό.

Πόσο κοστίζουν λίγα λεπτά στο διάστημα

Δεδομένου ότι ο διαστημικός τουρισμός είναι εξαιρετικά ακριβός, μόνο μια μικρή μερίδα κόσμου θα μπορεί να αγοράσει μια διαστημική εμπειρία. Για παράδειγμα οι πτήσεις της Virgin Galactic, που αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, θα κοστίζουν 250.000 δολάρια, με ήδη περισσότερα από 600 άτομα να έχουν εγγραφεί ως υποψήφιοι ταξιδιώτες. Βέβαια, εδώ και αρκετά χρόνια, «διαστημικές» θεωρούνται και άλλες εμπειρίες, στις οποίες έχουν πρόσβαση απλοί άνθρωποι. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών μεγάλου υψομέτρου, οι πτήσεις σε ατμόσφαιρες με μηδενική βαρύτητα, οι μικρής διάρκειας υποθαλάσσιες πτήσεις, κ.α.

Όσοι αρέσκονται σε αυτού του είδους τα ταξίδια αποζητούν σίγουρα την περιπέτεια. Θέλουν να αντικρύσουν τη γη από το διάστημα, θέλουν να ζήσουν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, να ζήσουν την εμπειρία της υψηλής ταχύτητας, αλλά και να συμβάλουν με τον τρόπο τους σε μια επιστημονική ανακάλυψη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version