Bumble: H “προηγούνται οι κυρίες” εφαρμογή αξίας 3 δισ. δολαρίων

Bumble: H “προηγούνται οι κυρίες” εφαρμογή αξίας 3 δισ. δολαρίων
Η Ουίτνι Γολφ Χερντ βεβαιώνει πως 'αν βρείτε τη λύση σε ένα προσωπικό σας πρόβλημα, θα πετύχετε γενικά'. @2021 AP Photo/Richard Drew

Μετά από μήνες σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά της και άπειρης κακοποίησης στα social networks, η Ουίτνι Γολφ Χερντ αποφάσισε να φτιάξει ένα app μόνο για γυναίκες. Έτσι γεννήθηκε το Bumble.

Ξεχάστε τις γνωριμίες, μέσω κοινών γνωστών ή εμφανίσεων σε κοινωνικές εκδηλώσεις -που δεν γίνονται εδώ και ένα χρόνο, αλλά και να γίνονταν ‘χαΐρι’ δεν θα βλέπαμε, κατά πάσα πιθανότητα. Ο απόλυτος προορισμός για όσους ψάχνουν το έτερον τους ήμισυ είναι τα dating apps, μέσω των οποίων έγινε το 22% των γάμων που τελέστηκαν μέσα στο 2020. Την ίδια ώρα, το 57% των χρηστών έχουν να πουν κάτι θετικό για την εμπειρία. Παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερες από 1.500 σχετικές εφαρμογές και websites, για όλους. Σήμερα θα δούμε πώς κατάφερε να ξεχωρίσει το Bumble. Δηλαδή, τι σκέφτηκε η δημιουργός του, Whitney Wolfe Herd για να το κάνει τον κύριο ανταγωνιστή του Tinder -με την δημιουργία του οποίου επίσης είχε εμπλακεί η Wolfe Herd.

Η σημερινή ‘καλεσμένη’ θα γίνει την 1η ημέρα του Ιουλίου 32 χρόνων. Η περιουσία της εκτιμάται στα 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία του ‘δημιουργήματος’ της έχει φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια (δολάρια). Η εκ των ιδρυτών του Tinder που έφυγε από εκεί με μήνυση (για σεξουαλική παρενόχληση) είχε να διαχειριστεί και καταγγελίες (για χρήση ναρκωτικών ουσιών, μισογυνισμό και σεξισμό) του επόμενου αφεντικού της, πριν γίνει αφεντικό του εαυτού της και η νεαρότερη, σε ηλικία, αυτοδημιούργητη γυναίκα που έβαλε στο χρηματιστήριο μια εταιρία. Παρεμπιπτόντως, το Bumble είναι ο κύριος ανταγωνιστής του Tinder, ενώ έχουν μια πολύ βασική διαφορά: στη ‘φούσκα’ εφόσον γίνει το ‘ματσάρισμα’ στο ενδιαφέρον, την πρώτη κίνηση την κάνει η γυναίκα. Επιπροσθέτως, όταν ‘κατεβάζετε’ το app ένα από τα πρώτα πράγματα που ‘δηλώνετε’ είναι αν θέλετε να βρείτε σύντροφο ή φίλο. Εν τω μεταξύ, υπάρχει και εποπτεία που ‘τιμωρεί’ τις παραβατικές συμπεριφορές. Μόνο το 2020 ήταν περισσότερες από 880.000.

To Τinder εμφανίστηκε μπροστά μας το 2013 και άλλαξε ό,τι ξέραμε έως τότε για το online dating, με μια κίνηση: το ανώνυμο swipe. Αν σε ενδιαφέρει το πρόσωπο που βλέπεις μπροστά σου, το ‘πας’ δεξιά. Αν δεν σε ενδιαφέρει το ‘πας’ αριστερά. Αν σε ενδιαφέρει πάρα πολύ, το ‘πας’ προς τα επάνω. Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο, ‘ξεκλειδώνει’ η συνομιλία. Όπως απέδειξαν έρευνες όσο πιο εύκολος γινόταν ο τρόπος, τόσο ‘εξαφανιζόταν’ η μακράς διάρκειας επαφή ή αν προτιμάτε οι σχέσεις που απέκτησαν διάρκεια, ανάλογης του swipe.

Τον πρώτο χρόνο ‘λειτουργίας’ του Tinder γίνονταν 350 εκατομμύρια swipes, ανά μέρα -4.000 ανά δευτερόλεπτο. Στο τέλος του 2014 τα συνολικά swipes ήταν 1.000.000.000. Έως τότε όλα γίνονταν δωρεάν. Το 2015 προστέθηκε το Tinder Plus και το 2017 το Tinder Gold. Το τελευταίο τετράμηνο του 2020 περί τους 6.7 εκατομμύρια χρήστες πλήρωναν για τη συνδρομή τους. Συνολικά, ήταν εγγεγραμμένοι 66 εκατομμύρια. Τα έσοδα είχαν φτάσει στο 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην αρχική ομάδα αυτών που δημιούργησαν το Tinder ήταν τρεις άνδρες (Sean Rad, Justin Mateen και Jonathan Badeen) και μια γυναίκα: η Whitney Wolfe Herd ανέλαβε αντιπρόεδρος στο marketing. Ήταν αυτή που, μεταξύ άλλων, είχε την ιδέα για το όνομα (εμπνεύστηκε από το logo εταιρίας με προσανάμματα -μια φωτιά- και το νόημα ύπαρξης των προσαναμμάτων -να διευκολύνουν τη δημιουργία φλόγας) και τη στόχευση σε φοιτητές. Πήγαινε από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο για παρουσία και αρχικά ενθάρρυνε τα κορίτσια να εγγραφούν, διαισθανόμενη πως έτσι θα ακολουθήσουν και οι άνδρες. Δεν την πρόδωσε το ένστικτο.

Το 2014 η Wolfe Herd εγκατέλειψε το Tinder, μετά τη μήνυση που κατέθεσε για σεξουαλική παρενόχληση.

Tι είχε γίνει;

Όσα ονόματα διαβάσατε δούλευαν στη Match Group -διαδικτυακή τεχνολογική εταιρία, με έδρα στο Ντάλας του Τέξας και 45 υπηρεσίες online dating (στην πλούσια λίστα ανήκει και το OkCupid). Το 2019 όλα τα προϊόντα της είχαν 9.823.000 subcsribers. Οι μισοί ήταν από τη Βόρειο Αμερική. Είχε συμπληρωθεί επταετία από την εξαγορά του Tinder που δημιουργήθηκε στη Ηatch Labs, ‘εκκολαπτήριο’ για startups που ανήκει στην IAC -αμερικανική εταιρία χαρτοφυλακίου με 100 brands σε όλον τον κόσμο, κυρίως σε media και Internet.

Τις πρώτες μέρες της εφαρμογής, η Wolfe Herd σύναψε σχέσεις με τον εκ των αφεντικών της, Mateen. Όπως αναφέρεται στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του 2014, για σεξουαλική παρενόχληση, αφότου χώρισαν εκείνος την αποκαλούσε με διάφορα ουδόλως επιτιμητικά επίθετα, ενώπιον όλων. Επίσης, την απειλούσε τακτικά με απόλυση, σε περίπτωση που ‘πλήγωνε’ την υπερηφάνεια του. Της είπε και ότι θα αφαιρούσε τον τίτλο της συνιδρύτριας “γιατί το να έχεις μια νέα γυναίκα μεταξύ των ιδρυτών κάνει μια εταιρία να δείχνει ως αστείο και ρίχνει την αξία της”.

Ειρήσθω εν παρόδω, ως φοιτήτρια η Wolfe Herd είχε δημιουργήσει μια σειρά από τσάντες με μπαμπού, με τα έσοδα να διατίθενται στην περιοχές που είχαν πληγεί από πετρελαιοκηλίδα. Αυτές οι τσάντες κέρδισαν πανεθνική προσοχή, με κορυφαίες celebrities να τις προωθούν αυτοβούλως. Ακολούθησε σειρά με ρούχα, με όνομα ‘Tender Heart’, που είχαν ως στόχο να ρίξουν την προσοχή πάνω στο human trafficking. Αφότου πήρε πτυχίο στις διεθνείς σπουδές, πήγε για δουλειά σε ορφανοτροφεία της νοτιοανατολικής Ασίας. Στα 22 γύρισε στις ΗΠΑ, για να δουλέψει στην Hatch Labs.

Στη μήνυση που έκανε στους πρώην φίλους της, είχε αναφέρει πως ενημέρωσε τον Rad για όσα ζούσε. Της είπε πως γινόταν δραματική και ενοχλητική. Πρότεινε να παραιτηθεί, με αποζημίωση και τα χρήματα των μετοχών της. Αντ’ αυτού, την απέλυσαν. Και εκείνη τους μήνυσε. Οι ιδιοκτήτες διέψευσαν τα πάντα, εν τούτοις έδωσαν κοντά στο 1.000.000 δολάρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο Mateen τέθηκε σε αναστολή και αργότερα παραιτήθηκε. Ο Rad υποβιβάστηκε, έκανε το comeback στο πόστο του διευθύνοντα συμβούλου λίγα χρόνια αργότερα και το 2016 εγκατέλειψε την επιχείρηση.

To bullying, η εξαφάνιση και το email από έναν άγνωστο

Η Wolfe Herd διαπίστωσε ότι δεν ήταν πολύ εύκολο να συνεχίσει με τη ζωή της, καθώς έγινε στόχος άπειρης λεκτικής κακοποίησης -και απειλών έως και για τη ζωή της. Έπαθε κρίσεις πανικού και παράνοια. Πήγε στο πατρικό του τότε συντρόφου της (νυν συζύγου) και ‘έκλεισε’ όλους τους λογαριασμούς στα social media. “Είχα διαλυθεί” ομολόγησε, πριν προσθέσει πως για να διαχειριστεί το τραύμα άρχισε να σχεδιάζει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης μόνο για γυναίκες και με θετικό χαρακτήρα “για το ποιες είμαστε. Όχι για την εμφάνιση μας”.

Μια μέρα δέχθηκε ένα email από άνθρωπο που δεν γνώριζε. Την είχε προσεγγίσει ο ιδρυτής του Νο1 dating app στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική (Badoo), Αndrey Andreev για να της προτείνει να συνεργαστούν. Είχαν γνωριστεί σε ένα δείπνο, το 2013. Όταν εκείνη δεν απάντησε, ο Andreev έστειλε νέο email, αυτήν τη φορά στους δικηγόρους της Wolfe Herd για να τους ευχηθεί καλή τύχη, στη δίκη. Πρόσθεσε και ότι θα ήθελε να δουλέψει μαζί της. Είχε να της δώσει μια θέση στο Badoo.

Εκείνη την περίοδο η περί ης ο λόγος είχε πάει να δει την αδελφή της, στο Παρίσι (σπούδαζε εκεί σεφ). Σταμάτησε στο Λονδίνο και συνάντησε τον Andreev να του παρουσιάσει την Merci, όπως είχε ονομάσει το app. Ο Andreev συμφώνησε πως η ‘αγορά’ χρειάζεται μια γυναικεία εφαρμογή, αλλά -όπως της είπε- έπρεπε να ασχοληθεί με το φόρτε της. Που ήταν τα ραντεβού. Πέρασαν μέρες περπατώντας στους δρόμους της πόλης, ανταλλάσσοντας ιδέες. Μόλις εκείνη τελείωσε με τα της μήνυσης στο Tinder, άρχισαν να περνούν από τη θεωρία στην πράξη. Τα αρχηγεία ‘φτιάχτηκαν’ στο Όστιν του Τέξας, στο χρώμα του app (φωτεινό κίτρινο), που αντιστοιχεί στο είδος μέλισσας που λέγεται ‘βομβίνος’ (αυτή είναι η μετάφραση της λέξης bumble -που τη λες και μπάμπουρα). Είναι ημικοινωνικά έντομα που κατατάσσονται στις αγριομέλισσες και το όνομα έχει να κάνει με την ελληνική λέξη ‘βόμβος’ από το θόρυβο που κάνουν κατά την πτήση τους.

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες, ένα μέρος όπου όλες θα μπορούσαν να νιώσουν πιο άνετα” είχε πει ο (γεννημένος στη Ρωσία, κάτοικος Λονδίνου) Andreev που ως αυτός που είχε βάλει τα λεφτά (10.000.000 δολ. για αρχή) και είχε και τις υποδομές, ήταν κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Η Wolfe Herd ήταν εκείνη που σκέφτηκε να γίνεται το πρώτο ‘βήμα’ από τις γυναίκες. Αμφότεροι έγιναν δισεκατομμυριούχοι, καθώς το Bumble σταμάτησε την εκτόξευση του Tinder, ενώ του ‘πήρε’ και πολλούς ‘πελάτες’.

To καλοκαίρι του 2017 το Tinder έκανε μια προσπάθεια να αγοράσει τo Bumble, μέσω της Match Group για 450.000.000 δολάρια. Η αξία της εταιρίας ήταν ήδη στο 1.000.000.000 δολάρια. Η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ένας με τον άλλον -με τον ‘πόλεμο’ να αφορά και κατηγορίες για ‘αντιγραφές’, ένθεν κι ένθεν.

Το 2018 η Wolfe Herd πήγε το Bumble στην Ινδία, χώρα με το υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικής βίας στον κόσμο. Είχε πει πως “πρέπει να πάμε, όπου μας χρειάζονται περισσότερο. Δηλαδή, στις πιο παραδοσιακές αγορές, αυτές που έχουν τη χειρότερη νοοτροπία μισογυνισμού. Επειδή δεν είναι προοδευτική χώρα, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει η επιθυμία για την εφαρμογή μας”. Στους ανθρώπους που δέχθηκαν να επενδύσουν σε αυτό το ‘άνοιγμα’ ήταν η ηθοποιός Priyanka Chopra, η οποία ανέλαβε και την προώθηση.

Σύμφωνα με το Forbes το Σεπτέμβριο του 2019, ο άμεσος συνεργάτης της (Andreev) κατηγορήθηκε για χρήση ναρκωτικών ουσιών, μισογυνισμό και σεξισμό (από υπαλλήλους στα αρχηγεία του Badoo -που ενημέρωσαν τους ιθύνοντες, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια) και εγκατέλειψε τη θέση του CEO της θυγατρικής MagicLab. Την πήρε και αυτή η Wolfe Herd.

Μεταξύ των καταγγελιών που έγιναν για τον Andreev ήταν πως έλεγε στις υπαλλήλους να κάνουν τις όμορφες, μπροστά στους επενδυτές και ‘horny’ τους υποψηφίους για θέσεις εργασίας, ώστε να θέλουν να δουλέψουν στο Badoo. Όποια διαφωνούσε με τις επιταγές του αφεντικού, ήταν cyka (π…). Όλες έπρεπε ‘να παίξουμε το παιχνίδι’. Ένα παράδειγμα του τι σήμαινε αυτό ήταν ‘να δούμε video με υπάλληλο να δέχεται στοματικό έρωτα από ιερόδουλη’. Ο Andreev διοργάνωνε και επικών διαστάσεων πάρτι, όπου ήταν υποχρεωμένοι να εμφανιστούν όλοι οι υπάλληλοι και όπου συνέβαιναν διάφορα μεμπτά.

Το Νοέμβριο του 2019 το αφεντικό εγκατέλειψε και η MagicLab (φτιάχνει και διαχειρίζεται dating και social networking apps), θυγατρική της Bumble πουλήθηκε στην ιδιωτική εταιρία κεφαλαίων Blackstone Group, για 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Λίγο αργότερα, η Wolfe Herd πήρε άδεια εγκυμοσύνης. Επέστρεψε στη δουλειά της τον Απρίλιο του 2020.

Το Δεκέμβριο του 2013, σε ταξίδι αναψυχής στο Aspen γνώρισε τον κληρονόμο πετρελαϊκής εταιρίας, Michael Herd. Παντρεύτηκαν το 2017 και το Δεκέμβριο του 2019 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Τότε εκείνη ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της εταιρίας και τα νέα δικαιώματα των γονιών -σε επίπεδο bonus, πληρωμένης άδειας και ελαστικού ωραρίου. Πριν ‘φύγει’ το 2019 ο σύζυγος της πούλησε την επιχείρηση που είχε στο Τέξας, για 28.5 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version