Δόντια που σκοτώνουν μικρόβια

Δόντια που σκοτώνουν μικρόβια

Σε μια επαναστατική εφεύρεση προχώρησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Groningen στην Ολλανδία, καθώς συνέθεσαν ένα τεχνητό δόντι που σκοτώνει τα μικρόβια

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Τα δόντια εκτίθενται καθημερινά σε μικρόβια. Κάποια από αυτά καταφέρνουν να περάσουν τα συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα ζημιά στο δόντι, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απώλεια του.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία κατάφεραν να συνθέσουν ένα τεχνητό δόντι, το οποίο παράγεται με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης και εκτός από τα χαρακτηριστικά που έχουν τα σημερινά τεχνητά δόντια, χρησιμοποιεί ένα υλικό για να σκοτώνει μικρόβια, όταν έρχονται σε επαφή μαζί του.

Το υλικό είναι φτιαγμένο από άλατα, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Τα άλατα είναι θετικά φορτισμένα και όταν έρθουν σε επαφή με τις μεμβράνες στα κύτταρα των μικροβίων που είναι αρνητικά φορτισμένες τις καταστρέφουν.

Οι επιστήμονες έχουν κάνει ήδη δοκιμές στο εργαστήριο με το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 99% των μικροβίων καταστράφηκαν. Στο επόμενο στάδιο το τεχνητό υλικό θα πρέπει να περάσει από την αξιολόγηση της επιτροπής ελέγχου φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η φάση των κλινικών δοκιμών.

SHARE:

24Media Network