Δωρεάν εργαλείο για να ξεκλειδώσεις αρχεία, αν πέσεις θύμα ιών κρυπτογράφησης

Δωρεάν εργαλείο για να ξεκλειδώσεις αρχεία, αν πέσεις θύμα ιών κρυπτογράφησης

Το ransomware είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη απειλών, με το οποίο ασχολούνται όλο και περισσότεροι ψηφιακοί εγκληματίες

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Καθώς ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου που αντιμετώπισε ransomware απειλές κρυπτογράφησης υπερδιπλασιάστηκε κατά το τρίτο τρίμηνο 2016, αγγίζοντας τα 821.865 άτομα, το πρόβλημα των επιθέσεων αυτού του τύπου διογκώνεται.

Το κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί τα αρχεία του θύματος και απαιτεί λύτρα σε αντάλλαγμα για την αποκρυπτογράφηση του αρχείου, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη απειλών με το οποίο ασχολούνται οι ψηφιακοί εγκληματίες. Έχει ένα σχετικά χαμηλό κόστος ανάπτυξης και μπορεί να αποδώσει ένα δυνητικά υψηλό εισόδημα αν οδηγήσει σε μια επιτυχημένη «μόλυνση».

Η ESET, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού ασφαλείας, σχεδίασε ένα δωρεάν decryptor για θύματα ιών κρυπτογράφησης, με σκοπό να βοηθήσει χρήστες των οποίων δεδομένα έχουν κρυπτογραφηθεί από ransomware της οικογένειας Crysis. Το εργαλείο σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας τα αρχικά κλειδιά αποκρυπτογράφησης, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μέσω ενός φόρουμ στο BleepingComputer.com.

Η οικογένεια malware Crysis έγινε γνωστή αφότου ένας από τους κύριους «ανταγωνιστές» της, το TeslaCrypt, σταμάτησε τις δραστηριότητές του στις αρχές αυτού του χρόνου. Η εξάπλωσή του μέσω πολλαπλών καναλιών, έχει εντοπιστεί από τα συστήματα της ESET χιλιάδες φορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσοι έχουν πέσει θύμα του Crysis ransomware μπορούν να κατεβάσουν το σχετικό decryptor της ESET από τη σελίδα «free utilities». Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του εργαλείου, οι χρήστες μπορούν να ανατρέξουν στη σελίδα ESET Knowledgebase. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες παραλλαγές αυτής της οικογένειας ransomware μπορεί να χρησιμοποιούν νεότερα κλειδιά, κάνοντας την αποκρυπτογράφηση των προσβεβλημένων αρχείων μη δυνατή.

SHARE:

24Media Network