Έξι πράγματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί στο Διαδίκτυο

Έξι πράγματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί στο Διαδίκτυο
PIXABAY.COM

Αξίζει να μάθετε περισσότερα για τον ψηφιακό κόσμο που έχει τόσα να προσφέρει στο παιδί σας, αν περιηγηθεί σε αυτόν σωστά.

Για μερικούς γονείς είναι απορίας άξιο τι πραγματικά το ενδιαφέρον βρίσκουν τα παιδιά και ασχολούνται τόσο πολύ με το Διαδίκτυο. Φαντάζομαι ότι: α) Οι ίδιοι δεν έχουν μπει ποτέ ή ίσως απειροελάχιστα, β) Δεν έχουν ρωτήσει ποτέ τα ίδια τα παιδιά τους, γ) Δεν έχουν βρει μια αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.

Θα σας πω πώς εγώ γνωρίζω ακριβώς τι βλέπει η 10χρονη κόρη μου στο Διαδίκτυο. Έχει μανία με το YouTube.

  • Βλέπει ελληνικά σίριαλ που δεν προλαβαίνει να δει τις ώρες που προβάλλονται στην τηλεόραση.
  • Βάζει τα αγαπημένα της βίντεο κλιπ, τραγουδάει και χορεύει.
  • Χαζεύει βιντεάκια με κατασκευές.
  • Παρακολουθεί συγκεκριμένους youtubers.

Τα σίριαλ τα γνωρίζω, μου αρέσουν κι εμένα. Τα τελευταία hits μού τα μαθαίνει η κόρη μου. Τις κατασκευές τις βλέπω στο σπίτι καθώς φτιάχνει ό,τι της αρέσει. Όσο για τους youtubers, έχω κάνει subscribe στα κανάλια τους και τους ακολουθώ στα social, συνεπώς ξέρω το ποιόν τους.

Με λίγα λόγια, ασχολούμαι, ψάχνω, ρωτάω, και τελικά μαθαίνω.

Λόγω της φύσης της δουλειάς μου ούτως ή άλλως ασχολούμαι με την τεχνολογία και τα social media –επιπλέον μου αρέσουν.

Γνωρίζω όμως και πολλούς γονείς που δεν χρειάστηκε ποτέ και δεν θέλησαν να αποκτήσουν υπολογιστή, να βάλουν σύνδεση, ούτε καν να στείλουν ένα mail (κι όμως).

Και σε αυτή την περίπτωση ο ψηφιακός κόσμος φαντάζει απροσπέλαστος, μακρινός και ξένος. Σαν μια άγνωστη ακόμα ήπειρος που περιμένει να την ανακαλύψεις, μόνο που δεν μπαίνεις ποτέ στο αεροπλάνο.

Κι όμως αξίζει να μάθετε περισσότερα για τον ψηφιακό κόσμο που έχει τόσα να προσφέρει, καθώς το παιδί σας μπορεί να:

1. Αναζητά πληροφορίες, να σερφάρει ψάχνοντας θέματα που το αφορούν, να αντλεί υλικό που θα το βοηθήσει στο σχολείο αλλά και θα διευρύνει το γενικότερο πεδίο των γνώσεών του. Αρκεί να έχει αναπτύξει κριτική σκέψη και να μπορεί να φιλτράρει τις πληροφορίες που βρίσκει. Δεν το ξέρεις; Γκούγκλαρέ το!

2. Παίζει. Να αλλάζει πίστες, να παίρνει βραβεία, να χάνει, να κερδίζει, να ανταγωνίζεται, να επικοινωνεί με άλλους παίκτες, να διασκεδάζει. Αρκεί να μην ξεφεύγει στον χρόνο χρήσης στο video gaming και να μην παραμελεί τις προσωπικές του ανάγκες, το διάβασμα και την επαφή με τους φίλους του.

3. Επικοινωνεί. Να ανταλλάσσει μηνύματα, να κάνει chat, να ρωτά τι κάνουν οι φίλοι του, να γνωρίζει καινούριους. Αρκεί να μην δίνει σε αγνώστους τα προσωπικά του δεδομένα και να ξέρει πότε να διακόψει μια επαφή που του είναι άβολη και αμήχανη.

4. Βλέπει βιντεάκια στο YouTube. Το υλικό είναι ανεξάντλητο. Τραγούδια, σίριαλ, εκπομπές, κανάλια των youtubers - μπορεί μεγαλώνοντας να έχει δημιουργήσει και το δικό του κανάλι.

5. Ανεβάζει stories στο Instagram ή στο Facebook. Μικρές ιστορίες καθημερινότητας, φωτογραφίες ή βίντεο, με σχόλια, χάσταγκ, emojis που έχουν όριο ζωής 24 ώρες.

6. Δημιουργεί ομάδες κοινού ενδιαφέροντος και να ανταλλάσσει πληροφορίες. Μπορεί να είναι μια παρέα του σχολείου που κάνει μια εργασία, μια παρέα video gamers, μια ομάδα που αγαπά κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, μια παρέα που συναντιέται μόνο στον τόπο διακοπών και κρατάει επαφές, οτιδήποτε μπορεί να φέρει τα παιδιά κοντά.

Εάν είστε γονιός με ανησυχίες και θέλετε να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας, σας προτείνω δύο πολύ χρήσιμες επιλογές:

1. Μπείτε στo www.e-parenting.gr της Cosmote και ενημερωθείτε για τον κόσμο του Διαδικτύου, μάθετε τις δυνατότητες που δίνει στα σημερινά παιδιά, ανακαλύψτε τον τρόπο να τα κρατάτε ασφαλή στην πλοήγηση, διαβάστε κατατοπιστικά άρθρα ειδικών, παρακολουθήστε συνεντεύξεις, καθίστε στο θρανίο του School of Cool και μάθετε βασικές γνώσεις ορολογίας, social media, gaming.

2. Εάν πραγματικά θέλετε να μάθετε τι κάνει το δικό σας παιδί στο Διαδίκτυο, ρωτήστε το. Καθίστε δίπλα του με διάθεση να μάθετε και όχι να κατακρίνετε, και κυρίως δώστε του την αίσθηση πως είστε παρόντες, ακόμα κι αν δεν ξέρετε να ανεβάζετε ένα story στο Instagram. Αλλά και αυτό μπορεί εύκολα να σας το δείξει το παιδί σε ένα λεπτό. Και πολύ λέω.

SHARE: