Γιατί η Beyonce και άλλοι celebrities επενδύουν σε τεχνολογικά startups;

Γιατί η Beyonce και άλλοι celebrities επενδύουν σε τεχνολογικά startups;

Τι είναι αυτό που έχει διακρίνει το star system και επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις; Από ποιον ξεκίνησε η «μόδα» και για τι ποσά μιλάμε;

του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Πριν λίγους μήνες η Beyonce απασχόλησε τη δημοσιότητα για διαφορετικό λόγο απ’ ότι συνήθως. Η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια, απέδειξε για ακόμα μια φορά την επιχειρηματική δεινότητα που τη διακατέχει, επενδύοντας περί τα 150.000 δολάρια στο Sidestep, ένα app που επιτρέπει στους χρήστες του να αγοράσουν αναμνηστικά από τις συναυλίες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών και συγκροτημάτων και να τα παραλάβουν εκεί, γλιτώνοντας την αναμονή στην ουρά!

Το Sidestep που είχε αναλάβει την υποστήριξη της παγκόσμιας τουρνέ της Beyonce, προσφέρει merchandise από καλλιτέχνες όπως η Selena Gomez, οι Guns N’ Roses και οι Fall Out Boy, ενώ έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων. Στους δε επενδυτές του, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Jared Leto, ο πρώην μάνατζερ της Lady Gaga, Troy Carter και η Cross Culture Ventures.

 

Κι όμως, η επένδυση στο Sidestep δεν ήταν η πρώτη φορά που η Beyonce χρηματοδότησε ένα startup. Είχαν προηγηθεί αυτές στο WRTMLN WTR, μια εταιρεία αναψυκτικών με βάση το καρπούζι, την εταιρεία παρασκευής και διανομής vegan γευμάτων 22 Days Nutrition και το Tidal, μέσω του οποίου διατίθεται αποκλειστικά πρώτα κάθε νέο της κομμάτι. Όλες αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσω της Parkwood Entertainment, της εταιρείας management που έχει ιδρύσει η ίδια, ακόμα μία απόδειξη ότι η ενασχόλησής με τον χώρο των startups μόνο πρόσκαιρη δεν είναι.

Παρά την έντονη δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια όμως, η Beyonce δεν είναι η πρώτη διδάξασα στον χώρο. Ο Ashton Kutcher είναι μακράν του δεύτερου ο πιο ενεργός χρηματοδότης startups στο star system, έχοντας επενδύσει στο Skype, το Airbnb το Getaround, το Beebo και πολλά άλλα μέσα από τα δύο venture funds που έχει ιδρύσει. Η Elevation Partners του Bono διαχειρίζεται επενδύσεις συνολικού ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ράπερ Nas έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 startups από το 2007 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Totspot και FitMob.

 

Τι είναι αυτό που ωθεί όμως όλους αυτούς τους celebrities να ρίξουν τα δισ. τους (περίπου 5 δισ. δολάρια για την περίοδο 2007-2016) σε έναν χώρο πολλά υποσχόμενο μεν που όμως κρύβει και αρκετούς κινδύνους; Η απάντηση δεν είναι άλλη από το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο! Οι μεγάλοι σταρ άλλωστε, ανεξαρτήτως κλάδου και επαγγέλματος, είναι σε έναν βαθμό και επιχειρηματίες αφού διαχειρίζονται την εικόνα και το brand name τους –αν και όχι απαραίτητα εξ ολοκλήρου οι ίδιοι.

Από τη στιγμή που διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια για να υποστηρίξουν τις κινήσεις τους και, επιπρόσθετα, ενδεχόμενη αποτυχία δεν θα τους αναγκάσει να «ματώσουν» ιδιαίτερα, οι celebrities θεωρούνται εξαιρετικές περιπτώσεις επενδυτών –υπάρχουν μέχρι και γραφεία που ειδικεύονται ακριβώς σε αυτό, να εντοπίζουν για λογαριασμό διασημοτήτων επενδύσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Πάντως ακόμα κι έτσι, οι σύμβουλοι επενδύσεων υπογραμμίζουν το μεγάλο ρίσκο που κρύβουν αυτού του είδους οι επενδύσεις, προειδοποιώντας τους celebrities να μην ξεπερνούν το 5% του συνολικού τους κεφαλαίου. «Ορισμένοι έχουν την αντίληψη ότι από τη στιγμή που είναι πλούσιοι, ό,τι κι αν γίνει θα το αντέξουν, ενώ στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», αναφέρει σχετικά ο Bruce Munster της επενδυτικής εταιρείας Merill Lynch.

Η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη επένδυση είναι η γνώση της κουλτούρας της Πληροφορικής και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει η τεχνολογία το σύγχρονο επιχειρείν, κάτι που προσφέρει μέσα από τις μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές του το Athens Tech. Προγράμματα όπως το BSc (Hons) in Computer Science – Internet Computing και MSc in Management of Business, Innovation and Technology θα σας βοηθήσουν να εντρυφήσετε και να γνωρίσετε εις βάθος την Πληροφορική και τις εφαρμογές της.

Εμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς συμβούλους σπουδών του Athens Tech και με αφορμή την επενδυτική δραστηριότητα των celebrities στον χώρο των startups, θελήσαμε να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο η Πληροφορική μπορεί άμεσα ή έμμεσα να προσελκύσει επενδύσεις τέτοιων μεγεθών.

[σχόλιο]

Οι ρυθμοί με τους οποίους μεταβάλλεται δυναμικά άλλωστε το τοπίο στην Πληροφορική, καθιστούν τον χώρο εξαιρετικά πρόσφορο για επενδύσεις και αυτό είναι κάτι για το οποίο το Athens Tech είναι σε θέση να σας προετοιμάσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα