Η ιστορία επιτυχίας πίσω από τον Mark Zuckerberg

Η ιστορία επιτυχίας πίσω από τον Mark Zuckerberg
CORRECTS TO SAY THAT PHOTO WAS TAKEN DURING PREPARATION FOR THE SUMMIT ON WEDNESDAY, NOT THE ACTUAL SUMMIT ON THURSDAY - In this Wednesday, June 21, 2017, photo, Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks in preparation for the Facebook Communities Summit, in Chicago, in advance of an announcement of a new Facebook initiative designed to spur people to form more meaningful communities with Facebook's groups feature. (AP Photo/Nam Y. Huh) AP

Γιατί ένας developer μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

της Mαρίνας Καρπόζηλου

Όχι το ότι είναι δισεκατομμυριούχος, ούτε το ότι ανακηρύχθηκε το πρόσωπο της χρονιάς για το 2010 σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ. Ίσως οι προγραμματιστές του μέλλοντος να μην θυμούνται καν ότι τα πρώτα χρόνια της καριέρας του έγιναν ταινία με τον τίτλο The Social Network. Το όνομα του Mark Zuckerberg έχει ήδη γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του προγραμματισμού για τον απλούστατο λόγο του ότι δημιούργησε μια νέα σχολή, στην οποία κάθε όνειρο ή ιδέα σου μπορεί να υλοποιηθεί, αρκεί να έχεις τις κατάλληλες γνώσεις προγραμματισμού και το αντίστοιχο όραμα.

FILE - In this April 18, 2017 file photo, Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at his company's annual F8 developer conference in San Jose, Calif. Zuckerberg wrote in a Facebook post on May 21, 2017, that he's not running for public office. (AP Photo/Noah Berger, File) AP

 

Γεννημένος το 1984, ο φοιτητής του Harvard με το λίγο αδέξιο παρουσιαστικό, αποφασίζει τον Οκτώβριο του 2003 να φτιάξει μία ιστοσελίδα με την ονομασία Facemash. Σκοπός της το να παρουσιάζει όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου και οι επισκέπτες να ψηφίζουν αυτόν ή αυτήν που θα θεωρούν πιο ωραίο. Σύντομα ο σέρβερ του πανεπιστημίου «έπεσε» από την υψηλή επισκεψιμότητα, επιβεβαιώνοντας την αρχική διαίσθηση του νεαρού Mark πως έχει στα χέρια του μια ιδέα που έχει τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί σε ένα εμπορικό προϊόν. Μπορεί λίγες μέρες αργότερα να υποχρεώθηκε να κατεβάσει το site του, καθώς η ανάρτηση φωτογραφιών παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών που δεν είχαν συναινέσει για την χρήση τους, τα πρώτα δείγματα γραφής όμως είχαν στεφθεί με επιτυχία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Mark ανέβασε το “the facebook” που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μετρούσε χιλιάδες χρήστες. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, ακόμα και αν ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο του ποιος είχε την αρχική ιδέα –ο Mark ή άλλοι τρεις φοιτητές που τον κατηγορούν πως τους έκλεψε το project, καθώς όπως ισχυρίζονται τον είχαν προσλάβει ως προγραμματιστή, προκειμένου να υλοποιήσει το τεχνικό μέρος ενός site που θα προωθούσε την δικτύωση ανάμεσα στους φοιτητές του Harvard. Η λύση της διαμάχης δόθηκε αρκετά αργότερα, το 2008, όταν ο Mark ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος και το ποσό των 31 εκατομμυρίων που έδωσε ως αποζημίωση στους πρώην συμφοιτητές του ήταν μάλλον αμελητέο μπροστά στην περιουσία που είχε αποκτήσει και στο μέλλον θα πολλαπλασίαζε. Πίσω στην ιστορία του Facebook -που σύντομα απώλεσε το “the” που είχε αρχικά στον τίτλο της και άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά επιχείρησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται- ο οικονομικός, κοινωνικός αλλά πολιτικός του αντίκτυπος όχι μόνο δεν μπορούσε να προβλεφθεί, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο μελέτης και έρευνας, καθώς έχει αλλάξει την καθημερινότητα και τον τρόπο επικοινωνίας τόσο των χρηστών, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Φωτογραφία αρχείου AP

 

Η ιδέα πραγμάτωσης αυτού που ονομάζουμε American Dream μπορεί δικαίως να ηχεί στα αυτιά μας ως κάτι ξεπερασμένο, δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε το γεγονός πως ο κόσμος του develοpment και της τεχνολογίας είναι δημιουργικά απρόβλεπτος και μπορεί να μας οδηγήσει στο δικό μας success story. Αν λοιπόν θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο δικό σου όραμα, το Athens Tech College θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα και θα σου παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι. Είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής και τεχνολογίας, με αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, bachelor και master, και αναλαμβάνει να δημιουργήσει μελλοντικούς επαγγελματίες developers, που θα έχουν τη δυνατότητα να γραφτούν με τη σειρά τους στην ιστορία. Στο μεταξύ, θα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, σε μία γλώσσα προγραμματισμού, που ανεξάρτητα από το πόσο την καταλαβαίνουμε, όλοι μας την θαυμάζουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα