Love Drain: Τι είναι αυτό που κρατάει ζωντανή μία σχέση από απόσταση σύμφωνα με την επιστήμη;

Distance relationship
Distance relationship DISTANCE RELATIONSHIP

Σε μια εποχή που τρέχει με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον της καρδιάς όταν βλέπεις το πρόσωπο που αγαπάς μετά από καιρό, οι σχέσεις από απόσταση γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις που τον συνοδεύουν πολλές φορές αναγκάζουν το ζευγάρι να χωριστεί γεωγραφικά για μικρό ή μεγάλο διάστημα, για διάφορους λόγους όπως εργασία, σπουδές, στρατός κ.α. Οι δυο σύντροφοι έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις, πολλές και άγνωστες μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα χωριστούν. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, να δούμε τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό το συχνό πλέον μοντέλο σχέσης.

Έρευνα έχει δείξει πως σημαντικό ποσοστό αυτών που ζουν μακριά ο ένας από τον άλλον, όταν έρχεται η ώρα να ξαναβρεθούν και να ζήσουν τελικά στην ίδια πόλη, χωρίζει (Stafford, Merolla, & Castle, 2006). Ωστόσο, φαίνεται πως αυτός δεν είναι απαραίτητα ο κανόνας, καθώς υπάρχει μεγάλος μέρος της βιβλιογραφίας που δείχνει πως τα άτομα που βρίσκονται σε σχέσεις από απόσταση δεν είναι λιγότερο χαρούμενα από αυτά που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά.

Έρευνα που ανέλυσε τα διάφορα μηνύματα των ζευγαριών μέσα από ημερολόγια, βίντεο κλήσεις και άλλες μορφές επικοινωνίας έδειξε πως οι σύντροφοι που βρισκόντουσαν μακριά βίωναν μεγαλύτερη αίσθηση οικειότητας, καθώς λόγω της απόστασης ένιωθαν μεγαλύτερη ανάγκη να μιλήσουν και να εκμυστηρευτούν πράγματα ο ένας τον άλλον με την ιδέα ότι αυτό θα τους φέρει πιο κοντά (Crystal Jiang & Hancock, 2013).

ADVERTISING

Ποιο είναι, όμως, το στοιχείο αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα μίας σχέσης από απόσταση; Η ιδέα ότι η απόσταση αποτελεί μια προσωρινή και όχι μόνιμη κατάσταση διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς οι σύντροφοι δηλώνουν περισσότερο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από την σχέση ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες (Maguire, 2007).

Μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένου Love Drain, λοιπόν, η ιδέα ότι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή κι όχι μόνιμη μπορεί να κρατήσει ενωμένα τα ζευγάρια, τα οποία προσπαθούν να συντηρούν τη «φλόγα» της σχέσης τους «αναμμένη» μέσα από ταξίδια. Ταξίδια, που λόγω των οικονομικών συνθηκών της χώρας, έχουν μειωθεί, με τους κουμπαράδες να αναστενάζουν και τις οικονομίες συχνά να μη… βγαίνουν.

Ακούγοντας την ανάγκη αυτή, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΗΟΝΟR έβαλε σε…λειτουργία πτήσης το Love Drain και χαρίζει ένα ταξίδι μετ’επιστροφής σε έναν τυχερό προκειμένου να ταξιδέψει στον προορισμό που κατοικεί ο έρωτάς του για να αναζωπυρώσει αυτήν ακριβώς τη φλόγα. Κι επειδή μία selfie με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου είναι το καλύτερο ενθύμιο, η Honor σου χαρίζει εκτός από το ταξίδι κι ένα κινητό Honor10 Lite!

Love Drain: Τι είναι αυτό που κρατάει ζωντανή μία σχέση από απόσταση σύμφωνα με την επιστήμη;

Πές κι εσύ ΌΧΙ στο Love Drain μπαίνοντας στο https://www.facebook.com/HonorGREECE/ και πάρε μέρος στο διαγωνισμό μέχρι 25/2.

Βιβλιογραφία:

Crystal Jiang, L., & Hancock, J. T. (2013). Absence makes the communication grow fonder: Geographic separation, interpersonal media, and intimacy in dating relationships. Journal of Communication, 63(3), 556–577.

Dargie, E., Blair, K. L., Goldfinger, C., & Pukall, C. F. (2015). Go long! Predictors of positive relationship outcomes in long-distance dating relationships. Journal of Sex & Marital Therapy, 41(2), 181–202.

Kelmer, G., Rhoades, G. K., Stanley, S., & Markman, H. J. (2013). Relationship quality, commitment, and stability in long‐distance relationships. Family Process, 52(2), 257–270.

Maguire, K. C. (2007). “Will it ever end?”: A (re) examination of uncertainty in college student long-distance dating relationships. Communication Quarterly, 55(4), 415–432.

Stafford, L., Merolla, A. J., & Castle, J. D. (2006). When long-distance dating partners become geographically close. Journal of Social and Personal Relationships, 23(6), 901–919.

SHARE:

24Media Network