Ο άνθρωπος πίσω από το Linux

Ο άνθρωπος πίσω από το Linux
Linus Torvalds, creator of the Linux operating system, holds up a license plate with the Linux name on it, on the exhibit floor of Linux World Conference in downtown San Jose, Calif., Tuesday, March 2, 1999. About 8,000 technology experts devoted to a software for running computers called Linux will talk about how Linux may one day be a viable alternative to the overwhelmingly dominant Windows software from Microsoft Corp. (AP Photo/Paul Sakuma) ASSOCIATED PRESS

Το πρώτο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μία ακόμα πιο συναρπαστική προσωπικότητα

της Μαρίνας Καρπόζηλου

Ο φινλανδικής καταγωγής Λάινους Τόρβαλντς, γνωστός για την αρχική δημιουργία του πυρήνα Linux, μάλλον στην παιδική του ηλικία δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το “τι θα γίνει όταν μεγαλώσει”. Το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία πυροδοτήθηκε σε ηλικία 11 ετών, όταν απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή και κορυφώθηκε λίγα χρόνια αργότερα, όταν προγραμμάτισε μια γλώσσα Assembly, έναν επεξεργαστή κειμένου και μερικά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός παιχνιδιού, του Cool Man που θύμιζε το γνωστό μας Pac Mac.

Έχοντας αυτά κατά νου, ο προγραμματισμός του πυρήνα Linux μοιάζει σαν λογική συνέχεια μίας ανήσυχης προσωπικότητας, που πατάει όμως με σταθερά βήματα στη γη. Ο Τόρβαλντς λοιπόν ξεκίνησε τη δημιουργία του πρώτου λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα το 1991, όταν ήταν ακόμα φοιτητής –ενώ σύμφωνα με τον μύθο που έχει χτιστεί γύρω από το όνομά του, είχε προηγηθεί ένας μήνας που έπαιζε ασταμάτητα το παιχνίδι Prince of Persia. Ο Linux αποτέλεσε και το θέμα της διπλωματικής του εργασίας και αν η ζωή του Τόρβαλντς είναι ένα μωσαϊκό ξεκάθαρων επιλογών που αποδεικνύουν πως ο παράγοντας τύχης παίζει μοναχά ένα μικρό ποσοστό, το ότι το δημιούργημά του απέκτησε το όνομά του είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα συγκυριών, καθώς αν και ο ίδιος ήθελε να ονομάσει το έργο του Freax ο Άρι Λέμκε, ο διαχειριστής του εξυπηρετητή στον οποίο φιλοξενήθηκαν τα πρώτα αρχεία του πυρήνα, ονόμασε τον σχετικό φάκελο Linux. Χαρακτηριστικό του χιούμορ και του τρόπου που αντιμετωπίζει τη ζωή είναι και η δήλωσή του σχετικά με το όνομά του, καθώς παρότι ονομάστηκε Λάινους από τον Αμερικανό Νομπελίστα χημείας Λάινους Πόλινγκ ο ίδιος στο βιβλίο του Glyn Moody “Rebel Code: Linux and the Open Source Revolution” εμφανίζεται να δηλώνει: «Πιστεύω ότι πήρα το όνομα κατά το ήμισυ από τον Λάινους βαν Πελτ, το χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων από το Πίνατς», σημειώνοντας ότι αυτό τον κάνει μισό «νομπελίστα χημείας» και μισό «χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων». Άθεος, αλλά και πραγματιστής, δεν διστάζει να δηλώσει πως «Δεν είμαι οραματιστής, είμαι μηχανικός. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με όλους τους ανθρώπους που έχουν το βλέμμα στα σύννεφα… αλλά εγώ κοιτάζω το έδαφος και θέλω να φτιάξω τη λακκούβα μπροστά μου πριν πέσω μέσα».

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν η αγάπη σου για την τεχνολογία δημιουργήθηκε στην παιδική σου ηλικία, ή αν είναι μία επιλογή που θέλεις να την δοκιμάσεις για να δεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, πρέπει να γνωρίζεις πως το Athens Tech College θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα και θα σου παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι. Πρόκειται για το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής και τεχνολογίας, με αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, bachelor και master, το οποίο αναλαμβάνει να δημιουργήσει μελλοντικούς  developers. Επαγγελματίες που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους πειράματα και να δώσουν τις δικές τους ονομασίες σε όλα αυτά που ονειρεύονται.

πηγή φωτογραφίας: AP/PAUL SAKUMA            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα