Οργή για τον “Mr Facebook”: Ο Ζάκερμπεργκ σνόμπαρε τους βουλευτές εννέα χωρών

Οργή για τον “Mr Facebook”: Ο Ζάκερμπεργκ σνόμπαρε τους βουλευτές εννέα χωρών
Μάταια οι βουλευτές περίμεναν τον Ζάκερμπεργκ

Για μία ακόμη φορά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αδιαφόρησε να "δώσει λογαριασμό", αγνοώντας επιδεικτικά τους βουλευτές εννέα χωρών, σε ακρόαση που διοργανώθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το θέμα ήταν η παραπληροφόρηση και τα fake news στο Διαδίκτυο. Για πρώτη φορά στα χρονικά, βουλευτές εννέα χωρών είχαν καλέσει τον ιδρυτή και επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να μιλήσει για το θέμα αυτό σε ακρόαση που διοργανώθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Εκείνος όμως αδιαφόρησε πλήρως και τους “έστησε” επιδεικτικά. Αντ’ αυτού, στη θέση του βρέθηκε ο Ρίτσαρντ Άλαν, αντιπρόεδρος πολιτικών λύσεων της εταιρείας. Αντιμέτωπος με το φανερό εκνευρισμό των βουλευτών από την Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε λακωνικά ότι ο ίδιος αποφασίζει ποιό στέλεχος θα παραστεί σε ποιά επιτροπή.


Οι βουλευτές όμως δεν αρκέστηκαν στο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το “σνομπάρισμα” του Ζάκερμπεργκ. Ο κ. Άλαν βρέθηκε αντιμέτωπος με ολομέτωπες επιθέσεις για τις πολιτικές που ακολουθεί το Facebook σε θέματα ασφάλεια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Καναδά, “φτάσαμε σε ένα σημείο που οι δημοκρατικοί θεσμοί εξαρτώνται από δισεκατομμυριούχους που ήταν μέλη αδελφοτήτων στην Καλιφόρνια”, εκτοξεύοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη του κατά του κ. Ζάκερμπεργκ.

Οι βουλευτές είχαν επίσης στη “φαρέτρα” τους έγγραφα που φέρονται να “καίνε” το Facebook, τα οποία απέσπασαν από Αμερικανό επιχειρηματία και αφορούν στους ελέγχους ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου. Τα έγγραφα αυτά δεν δημοσιεύθηκαν, με τους βουλευτές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να το κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα και τον εκπρόσωπο του Facebook να υποστηρίζει ότι είναι άδικο να δημιουργείται αρνητικό κλίμα για την εταιρεία βάσει ιδιωτικών συζητήσεων και σχολίων.

Τα έγγραφα αυτά, όπως αποκαλύπτει ο Observer, αποκαλύπτουν ότι εκπρόσωπος της εταιρείας είχε εντοπίσει το 2014 ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα “ρωσικής δραστηριότητας”, πρακτικά δεδομένα που διακινούνταν μέσω ρωσικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το ερώτημα των βουλευτών, ήταν αν και κατά πόσο το Facebook ερεύνησε την υπόθεση και έλαβε μέτρα, δεδομένης της φημολογίας για τη ρωσική ανάμιξη σε εκλογές στη Δύση έκτοτε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα