Ρεν Ζενγκφέι: πώς ένα φτωχό παιδί από ένα μικρό χωριό της Κίνας κατάφερε να χτίσει την αυτοκρατορία της Huawei

Ρεν Ζενγκφέι: πώς ένα φτωχό παιδί από ένα μικρό χωριό της Κίνας κατάφερε να χτίσει την αυτοκρατορία της Huawei

Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κινεζικού κολοσσού τεχνολογίας πιστεύει πως όταν κάποιος αφοσιώνεται απόλυτα σε κάτι, διαπρέπει.

Ο Ρεν Ζενγκφέι δεν κατάγεται από οικογένεια μεγαλοβιομηχάνων, δεν μεγάλωσε σε πλούσιο, προνομιούχο περιβάλλον, ούτε κληρονόμησε κάποια περιουσία να τη διοχετεύσει σε επενδύσεις. Αντιθέτως, μεγάλωσε στο Guizhou, ένα μικρό χωριό της Κίνας, από το οποίο ανυπομονούσε να ξεφύγει για να διευρύνει τους ορίζοντές του. «Όταν ήμουν μικρός δεν είχα μεγάλα όνειρα. Αυτό που ήθελα ήταν να έχω φρέσκα ψωμάκια ατμού στο τραπέζι, γιατί ήταν κάτι που σπάνια μπορούσα να έχω. Και το άλλο που ήθελα ήταν να πάω να σπουδάσω στο πανεπιστήμιο για να απομακρυνθώ λίγο από τους γονείς μου. Δεν είχα φύγει ποτέ από το χωριό μου, ήθελα να γνωρίσω κι άλλα μέρη.»

Με τους γονείς του δεν είχε ιδιαίτερα στενή σχέση. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής σε ένα σχολείο μακριά από το σπίτι και η μητέρα του καθηγήτρια γυμνασίου. Μεταξύ μαθημάτων είχε να φροντίσει, μόνη της, επτά παιδιά. «Δεν είχαμε οικιακή βοηθό, η μητέρα μου μαγείρευε για όλους. Τη θυμάμαι να τρέχει στα διαλείμματα του σχολείου σπίτι για να βράσει ρύζι. Πού να προλάβει να ασχοληθεί μαζί μας; Δεν είχε χρόνο να μας μιλήσει, μόνο λίγο, πολύ λίγο μετά το μαγείρεμα.» Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ο πατέρας του χαρακτηρίστηκε «φιλο-καπιταλιστής» και οδηγήθηκε σε ένα από τα λεγόμενα «κρατητήρια για διανοούμενους». Ο μισθός του μειώθηκε πάρα πολύ και η οικογένεια έπρεπε ουσιαστικά να συντηρηθεί μόνο με τον μισθό της μητέρας του, ο οποίος ήταν 40 yuan το μήνα (περίπου 8 δολάρια). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φορούν όλα τα παιδιά χιλιομπαλωμένα ρούχα και η μητέρα του να αντιμετωπίζει τη χλεύη των συναδέλφων της στο σχολείο «όχι μόνο επειδή φορούσε ό,τι φορούσε, αλλά και επειδή ήταν σύζυγος ενός φιλο-καπιταλιστή».

Ο ίδιος δεν θεωρεί πως συνδέεται κάπως ο ταπεινός τόπος καταγωγής του ή η ανατροφή του με την τεράστια επιτυχία που απολαμβάνει σήμερα η εταιρεία τεχνολογίας που ίδρυσε το 1987. Το μέρος όπου μεγάλωσε ήταν τόσο μικρό και φτωχό που δεν είχε τι να κάνει για να περάσει η ώρα. Έπαιζε με λάσπη και πέτρες, και σημάδευε πουλιά με τη σφεντόνα. «Πτυχίο ψυχολογίας δεν έχω, αλλά ίσως αυτό να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Μάλλον ανέπτυξα μεγάλη περιέργεια για τα πάντα. Και από εκεί και πέρα, με οτιδήποτε καταπιανόμουν, ήμουν απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό. Όταν είσαι απόλυτα αφοσιωμένος σε κάτι, οι πιθανότητες για επιτυχία αυξάνονται.»

Πώς όμως ασχολήθηκε και αφοσιώθηκε στις νέες τεχνολογίες και κατάφερε να γίνει η Huawei μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο; Ο ίδιος το χαρακτηρίζει απλά ως τυχαίο γεγονός και δηλώνει πως αν δεν τον είχε τραβήξει ο χώρος των τηλεπικοινωνιών, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ασχοληθεί με κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό, όπως η παραγωγή noodles ή… η εκτροφή χοίρων! «Και πάλι πιστεύω πως θα είχα γίνει κορυφαίος στον τομέα μου, όποιος τομέας κι αν ήταν αυτός. Επειδή αφοσιώνομαι τόσο απόλυτα.»

Με τα ηνία της Huawei να βρίσκονται στα χέρια ενός τέτοιου επίμονου, συγκεντρωμένου και προσηλωμένου στους στόχους του, ανθρώπου, δεν θα ‘πρεπε να προκαλεί εντύπωση η καθόλα εντυπωσιακή εξέλιξη της εταιρείας εδώ και δύο δεκαετίες. Σήμερα, η Huawei εξακολουθεί να δέχεται την αγάπη των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, οι διακρίσεις και τα βραβεία συνεχίζουν να πέφτουν βροχή και οι πωλήσεις όλων των προϊόντων της (smartphones, υπολογιστές, wearables, tablets κ.α.) παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της εταιρείας, χωρίς ρίσκα και χωρίς μεγάλες προκλήσεις δεν μπορείς να εξελιχθείς και να ξεχωρίσεις.

Η Huawei συνεχίζει ακάθεκτη με βασικό γνώμονα την καινοτομία να προσφέρει ποιοτικά και ύψιστης τεχνολογίας προϊόντα στους καταναλωτές της παγκοσμίως. Ενδεικτικά, το 2019 και μόνο η Huawei έχει ήδη προμηθεύσει την αγορά με πάνω από 200 εκατομμύρια smartphones, ενώ αύξηση άνω του 250% παρουσιάζουν και οι πωλήσεις όλων των άλλων προϊόντων της: Η/Υ, wearables, προϊόντα ήχου. Το πρώτο μισό του 2019, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 23,2% σε σχέση με πέρσι, ενώ το καθαρό κέρδος της εταιρείας για την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 8,7%.

Με επικεφαλής έναν χαρισματικό ηγέτη, η Huawei έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Ακολουθώντας τον παλμό του πυρήνα της, Ρεν Ζενγκφέι, η Huawei, εν μέσω αναταραχών, εμποδίων και προκλήσεων, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της. Το πάθος της να είναι κορυφαία σε ό,τι κάνει διατηρείται ακλόνητο και η πορεία της συνεχίζει να διαγράφεται ανοδική. Το κείμενο βασίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του Ren Zhengfei στο Associated Press: https://www.huawei.com/us/facts/voices-of-huawei/ren-zhengfeis-interview-with-the-associated-press

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Huawei ή τα εξής links:

Facebook: https://www.facebook.com/HuaweimobileGR/

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobilegr/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCtx1OWkIs_5dTg-ypjuJlkQ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version