Σεργκέι Μπριν: Η εκκεντρική ζωή του ξυπόλυτου γιόγκι της τεχνολογίας

Σεργκέι Μπριν: Η εκκεντρική ζωή του ξυπόλυτου γιόγκι της τεχνολογίας

Στα 44 του χρόνια έχει καταφέρει να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ της τεχνολογίας και από εκεί εξερευνεί τον κόσμο από ψηλά. Εκκεντρικός, διαφορετικός και επιτυχημένος, με τον δικό του τρόπο

Αμερική – Ρωσία, συμμαχία; Στην περίπτωση της Google, περίπου ναι.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, δύο νεαροί, ο Αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο Ρώσος Σεργκέι Μπριν, ίδρυαν τον κολοσσό της τεχνολογίας που έμελλε με τα χρόνια να βρίσκεται καθημερινά στη ζωή μας. Ο Μπριν συνάντησε τον γεννημένο επίσης το 1973, Πέιτζ στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και από κοινού δούλεψαν πάνω σε μια ιδέα του νεαρού Ρώσου. Πώς θα ήταν να έφτιαχναν δηλαδή, μια μηχανή αναζήτησης για το νέο, “διαδίκτυο”. Το ίντερνετ ήταν στα σπάργανα της απογείωσης του, και οι μηχανές αναζήτησης αυτό που θα το έκαναν απαραίτητο και απόλυτα χρήσιμο για όλους.

Ο Σεργκέι Μπριν όμως, είναι πολλά περισσότερα από “ένας Ρώσος που έκανε επιτυχία στις ΗΠΑ”. Είναι ένας ιδιοφυής, εκκεντρικός και ευαισθητοποιημένος τύπος, που δεν μοιάζει με όσους έχεις συνηθίσει να αποκαλούνται “γκουρού της τεχνολογίας” ή πιονέροι πρωτοπόροι του καιρού τους. Η φιλοσοφία, η συμπεριφορά, ακόμη και οι συνήθειες του, είναι διαφορετικές και συνάδουν με τον δικό του τρόπο και το προσωπικό του όραμα. Εκείνο που τον έκανε έναν από τους πιο επιτυχημένους άνδρες του καιρού του.

Ας πιάσουμε το κουβάρι της ζωής του όμως από την αρχή.

Ο Μπριν γεννήθηκε στη Μόσχα στις 21 Αυγούστου του 1973. Οι ρωσοεβραϊκής καταγωγής, επιστήμονες κι αυτοί, γονείς του, αποφάσισαν το 1979 να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ο πατέρας του έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και η μητέρα του έγινε μια διαπρεπής επιστήμονας της NASA.

Μάλιστα, η προγιαγιά του είχε φύγει από τη Ρωσία για να σπουδάσει μικροβιολογία στο Σικάγο, αλλά όντας πιστή οπαδός του Λένιν επέστρεψε στην πατρίδα της το 1921. Το 2000, σε συνέντευξη του στον Business Insider, ο Μπριν έλεγε: “Ξέρω πως οι γονείς μου πέρασαν δύσκολα χρόνια και τους ευχαριστώ που με έφεραν στις ΗΠΑ. Ήρθα εδώ εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. Παρόλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μας δέχθηκαν εδώ σαν πρόσφυγες”.

Το 1990, μια εβδομάδα πριν τα 17α γενέθλια του, ο οικονομολόγος στο επάγγελμα πατέρας του έπαιρνε τον έφηβο Σεργκέι μαζί με άλλους φοιτητές σε ένα ταξίδι στη Ρωσία στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Στο ίδιο ταξίδι μαζί του ήταν ο Τζον Στάμπερ, ο οποίος διέπρεψε στο Carnegie Mellon University. Αυτή την εμπειρία δεν μπορεί να την ξεχάσει. Όπως έλεγε ο ίδιος στο Moment Magazine, “θυμάμαι αυτήν την εμπειρία. Είδα πώς ζούσαν εκεί και για ακόμη μια φορά ευχαρίστησα τον πατέρα μου που μας πήρε μακριά από τη Μόσχα”.

Ο πατέρας του είναι αυτός που τον κατεύθυνε στην περαιτέρω μελέτη των μαθηματικών. Ζώντας στην περιοχή του Greenbelt, φοίτησε και ο ίδιος στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην πληροφορική. Έναν κλάδο που ακόμη βρισκόταν στην πρώτη ανάπτυξη του. Οι επόμενες σπουδές του τον έφεραν στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αρχής γενομένης το 1995, όπου και γνώρισε τον Πέιτζ, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Τα μεγάλα πράγματα ξεκίνησαν από ένα γκαράζ

Μετά από πάμπολλες διαφωνίες, κατέληξαν μαζί στη μελέτη υπό τον τίτλο: “The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine”. Από κοινού επινόησαν τον αλγόριθμο PageRank που πλέον μπορούσε να συνδέσει μια ιστοσελίδα με μία άλλη μέσα από “λέξεις-κλειδιά”. Τα πειράματα και οι δοκιμές τους μάλιστα, ξεκίνησαν από το θρυλικό γκαράζ που είχαν νοικιάσει ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Η πρώτη μηχανή αναζήτησης που δημιούργησαν, λεγόταν Backrub.

Την ίδια εποχή, στο Στάνφορντ, ο Μπριν ανέπτυσσε τα άλλα ταλέντα του. Skate, σκι, γιόγκα, διαλογισμό, γυμναστική γενικότερα. Δραστηριότητες που είναι εξ ίσου σημαντικές για τον ίδιο, όσο και η εργασία του. Δραστηριότητες που επίσης τον έχουν οδηγήσει στο να καινοτομεί δημιουργώντας εφαρμογές καθημερινής εφαρμογής που ανταποκρίνονται σε ανάγκες που σχετίζονται με πράγματα που συνηθίζουμε να κάνουμε όλοι μας, στον ελεύθερο μας χρόνο.

Δύο χρόνια μετά το 1995 και την πρώτη γνωριμία με τον Πέιτζ, το δίδυμο έκανε δικό του το domain ονόματι Google.com.

Λιτό και απέριττο στην αρχική του μορφή:

Είπαμε νωρίτερα ότι ο Ρώσος είναι εκκεντρικός. Δεν ντύνεται όπως οι άλλοι CEO, βγαίνει σε μέρη που συχνάζουν “κανονικοί” άνθρωποι και κυρίως, τόσο αυτός όσο και ο Διόσκουρος Πέιτζ, λατρεύουν το φεστιβάλ μουσικής, Burning Man.  Μιλάμε για τρέλα. Όταν έμαθαν πως ο Έρικ Σμιντ λατρεύει κι εκείνος το Burning Man, αποφάσισαν να τον προσλάβουν στη νεοσύστατη εταιρεία τους… Για την ιστορία, το Burning Man είναι μια ετήσια εκδήλωση διάρκειας μιας εβδομάδας που ξεκίνησε από το Baker Beach του Σαν Φρανσίσκο το 1986 και μετανάστευσε στο Black Rock Desert στη βόρεια Νεβάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να και πώς το εμφάνισαν στη μηχανή αναζήτησης που έστησαν:

Στις άλλες “δράσεις” του, ο Μπριν αρέσκεται να κάνει γιόγκα στο γραφείο και να κυκλοφορεί χωρίς παπούτσια. Μάλιστα έχει φτιάξει τα παπούτσια Vibram Five Fingers που αγκαλιάζουν το πόδι σαν “ενισχυμένες” κάλτσες. Γιατί, μότο στη ζωή του Ρώσου, είναι η άνεση σε όλα, η οποία μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και να δημιουργήσεις αναλόγως.

Στα άλλα εκκεντρικά της ζωής του, φημίζεται για τον τρόπο που κάνει συνεντεύξεις σε ενδιαφερόμενους προς πρόσληψη, στις οποίες συνεντεύξεις εμφανίζεται ντυμένος αγελάδα. Ναι, σωστά διαβάσατε. Επίσης, έχει προδιάθεση στη νόσο του Πάρκινσον και για αυτό το λόγο αποφάσισε να δωρίσει 160 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για τη θεραπεία της νόσου και την ενίσχυση όσων πάσχουν. Επίσης έχει επενδύσει 1 δις δολάρια σε ένα “κέντρο μελέτης της μακροζωίας” με την ονομασία Calico.

Σήμερα, σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανέρχεται στα μόλις…. 44,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπριν μέσα από δικές του ατάκες:

-Είχα μεγάλο μέρος της προσοχής στραμμένο πάνω μου, πολλές ιδιαίτερες διδασκαλίες. Ήμουν καλύτερα προετοιμασμένος απ’ οποιονδήποτε συνομήλικό μου από το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ.

-Όταν οι υπάλληλοί μας περνούν καλά κι είναι ευχαριστημένοι, εργάζονται με κέφι και η εταιρεία προοδεύει.

Υποσημείωση:  Η Google ενισχύει τη φαντασία των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να διακοσμήσουν το γραφείο τους όπως εκείνοι επιθυμούν, με μία μόνο μικρή υποχρέωση. Πρέπει να διαθέτουν μία ημέρα από τις πέντε εργάσιμες για να δουλεύουν σ’ ένα προσωπικό τους πρότζεκτ. Για παράδειγμα, από ένα τέτοιο πρότζεκτ εργαζομένου προέκυψε το Gmail.

-Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τα θαλασσώσαμε.

Με αυτόν τον τρόπο έκανε αυτοκριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι τα ανά τον κόσμο αυτοκίνητα του Street View που συνέλεγαν στοιχεία για τις υπηρεσίες γεω-εντοπισμού της Google, συνέλεγαν “κατά λάθος” και προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονταν μέσω ανοιχτών ασύρματων δικτύων.

-Το να λύνεις μικρά προβλήματα είναι πιο δύσκολο από το να λύνεις τα μεγάλα.

-Το περιβάλλον εργασίας που φτιάξαμε είναι ανοιχτό γιατί αν εφαρμόζεις πολλούς κανόνες και περιορισμούς, τότε μπλοκάρεις την καινοτομία.

Αρπάζοντας την ευκαιρία

Ο Μπριν τα κατάφερε λοιπόν με υπομονή, με καινοτομία και χωρίς να διστάσει να πειραματιστεί. Ήταν πρωτοπόρος σε μια νέα ψηφιακή εποχή και άδραξε την ευκαιρία από τα μαλλιά εκμεταλλευόμενος τη χρονική συγκυρία αλλά και το ταλέντο του. Και κυρίως, διέβλεψε το κενό στην αγορά. Σήμερα, ο χώρος της ψηφιακής τεχνολογίας δεν γνωρίζει όρια και αναπτύσσεται χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το πού θα φτάσει. Και ναι, οι ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να μπορεί κανείς να έχει στα χέρια του τα κατάλληλα “κλειδιά” και τους ανθρώπους που θα τον οδηγήσουν σε αυτές.

Το Athens Tech είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής & τεχνολογίας που συνδυάζει αποτελεσματικά την έρευνα και την επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς στην εποχή της καινοτομίας και του περιβάλλοντος των startups. Πρόκειται για ένα κολέγιο που παρέχει πρωτοποριακή διδασκαλία, άμεση δικτύωση των σπουδαστών στον επιχειρηματικό και ερευνητικό χώρο και συνεχή υποστήριξη των αποφοίτων μας με στόχο την αξιοποίηση των γνώσεών τους και την ανάδειξή τους στον επαγγελματικό χώρο.

Η εφευρετικότητα στη σκέψη και η εμπειρία στην τεχνολογία δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και το Athens Tech College εκπαιδεύει επαγγελματίες, έτοιμους να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση παρέχοντας τις γνώσεις που θα τους μετατρέψουν σε πρωταγωνιστές της νέας τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Γιατί οι εντυπωσιακές και δημιουργικές προσωπικές ιστορίες, πέραν από την τρέλα και τη δημιουργικότητα, κρύβουν πίσω τους και σωστή κατάρτιση και γνώση.

Κεντρική φωτογραφία: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα