Tik Tok: Επικίνδυνη πρόκληση γίνεται viral – Τι κάνουν στη διάρκεια του ύπνου

Tik Tok: Επικίνδυνη πρόκληση γίνεται viral – Τι κάνουν στη διάρκεια του ύπνου
istock

Πρόκληση στο Tik Tok καλεί τους χρήστες να βάλουν ταινία στο στόμα τους ενώ κοιμούνται. Οι κίνδυνοι για την υγεία που ανησυχούν τους ειδικούς.

Ανησυχία στους ειδικούς έχει προκαλέσει η τάση που έχει διαδοθεί μαζικά στο Tik Tok και θέλει τους χρήστες του να κολλάνε το στόμα τους με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ασφυξία ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο, κανένα από τα βίντεο του TikTok δεν ανέφερε ότι η πρακτική αυτή μπορεί να είναι επιβλαβής με οποιονδήποτε τρόπο.

“Εάν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, ναι, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο”, δήλωσε ο ειδικός στον ύπνο Dr. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η οποία είναι η πλήρης ή μερική κατάρρευση του αεραγωγού, είναι μία από τις πιο συχνές και επικίνδυνες διαταραχές του ύπνου, όπως αναφέρει το CNN: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 30 έως 69 ετών πιστεύεται ότι πάσχουν από την πάθηση αυτή, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine. Εκατομμύρια περισσότεροι δεν έχουν διαγνωστεί, λένε οι ειδικοί.

“Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του κλεισίματος του στόματος με ταινία και θα ήμουν πολύ προσεκτικός – και μάλιστα θα πρότεινα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το επιχειρήσετε”, πρόσθεσε ο Dasgupta.

Τα βίντεο που έγιναν viral στο Tik Tok

Ανάμεσα στα βίντεο που κατακλύζουν το Tik Tok, mια νεαρή γυναίκα προβάλλει τα οφέλη του ύπνου ομορφιάς ως λόγο για να βάζει ταινία στα χείλη της κάθε βράδυ.

“Κολλάω το στόμα μου με ταινία κάθε μέρα. Ο σωστός ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για την αντιγήρανση και για να δείχνετε και να αισθάνεστε καλύτερα” γράφει.

Παρά τα μειονεκτήματα της επώδυνης απώλειας των τριχών του προσώπου ή της καταστροφής των μαλακών ιστών γύρω από το στόμα, ένα άλλο βίντεο του TikTok συνιστά “κανονική παλιά χαρτοταινία”.

“Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές φανταχτερές ταινίες για το στόμα στην αγορά, αλλά δεν τις χρειάζεσαι. Χρειάζεσαι μόνο αυτό το μικρό τετράγωνο ακριβώς εδώ σε όλο το χείλος”.

Ενώ σε πολλούς μπορεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα να φαντάζει αστεία, πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν στα σοβαρά την πρόκληση. Όπως αναφέρει το CNN, μια γυναίκα δεν μπορούσε καν να θυμηθεί γιατί άρχισε να κολλάει το στόμα της με ταινία τη νύχτα:

“Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω. Το είδα στο TikTok και δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ήταν τα οφέλη. Αλλά με βοηθάει να κοιμάμαι!”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα