Wikipedia: Για ποιο λόγο “μαύρισε” το λογότυπο της

Wikipedia: Για ποιο λόγο “μαύρισε” το λογότυπο της

Η σημερινή ημέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελευθερία στο internet ενώ η wikipedia θεωρεί ότι κινδυνεύει ακόμη και η ύπαρξη της

Μπορεί η ελληνική έκδοση της wikipedia να μην προχώρησε το ίδιο δραστικά σε ενημέρωση του κοινού της για την σημερινή ψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης για την οδηγία σχετικά με το δίκαιο πέρι πνευματικής ιδιοκτησίας, όμως άλλες εκδόσεις όπως η Ιταλική και η Ισπανική το έπραξαν φροντίζοντας να “μαυρίσουν” το λογότυπο τους καθώς όπως ισχυρίζονται από περάσει η οδηγία η wikipedia απειλείται. Συγκεκριμένα η ελληνική μετάφραση της ενημέρωσης της ιταλικής έκδοσης αναφέρει:

Στις 5 Ιουλίου 2018, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει σχετικά με το αν θα συνεχίσει τις διαδικασίες σχετικά με την πρόταση για την Οδηγία σχετικά με το δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία, εάν γίνει αποδεκτή, θα βλάψει σημαντικά την ανοιχτότητα του διαδικτύου.

H Wikipedia υπό απειλή

Η Οδηγία αντί να εκσυγχρονίσει τις νομοθεσίες περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη και να προωθήσει τη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας, απειλεί τις ελευθερίες και κωλύει στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, θέτοντας νέα εμπόδια, φίλτρα και περιορισμούς. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή στην τωρινή της μορφή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία δημοσίευσης ειδησεογραφικών άρθρων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή την εύρεση αυτών μέσω μηχανών αναζήτησης. Η ίδια η Wikipedia θα βρισκόταν υπό απειλή.

Στην πρόταση έχουν εναντιωθεί έντονα ήδη πάνω από 70 επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανάμεσά τους και ο δημιουργός του δικτύου Tim Berners-Lee, 169 ακαδημαϊκοί , 145 οργανισμοί που εργάζονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία του τύπου, της επιστημονικής έρευνας και τη βιομηχανία της τεχνολογίας, και τη Wikimedia Foundation, έναν μη-κυβερνητικό οργανισμό που προωθεί, ανάμεσα σε άλλα, αυτή την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Για τους λόγους αυτούς, η κοινότητα της Ιταλικής Wikipedia αποφάσισε να αποκρύψει όλες τις σελίδες της εγκυκλοπαίδειας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια ελεύθερη, ανοιχτή και συλλογική εγκυκλοπαίδεια με επαληθεύσιμο περιεχόμενο. Καλούμε όλα τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν ενάντια στο παρόν κείμενο, να ανοίξουν ξανά τη συζήτηση και να σκεφτούν και πάλι τις πολυάριθμες προτάσεις από τους συλλόγους της Wikimedia, ξεκινώντας από την εξάλειψη των άρθρων 11 και 13, καθώς επίσης και την επέκταση της ελευθερίας του πανοράματος (freedom of panorama) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προστασία του κοινόχρηστου υλικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα