Ριζικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ.

???q? // ????????N ? Dn????? ??? ???????? c?(EUROKINISSI-??KU ??
???q? // ????????N ? Dn????? ??? ???????? c?(EUROKINISSI-??KU ?? EUROKINISSI

Στην αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύσταση τεσσάρων νέων υποδιευθύνσεων. Υπεραρμοδιότητες σε διευθύνσεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης

Τη δημιουργία νέων υπηρεσιών ασφαλείας, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παρακολούθηση υπόπτων με τεχνικά μέσα, την προστασία μαρτύρων και τη διείσδυση σε εγκληματικές οργανώσεις, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Με το ίδιο σχέδιο προβλέπεται η αναβάθμιση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και η δημιουργία άλλης μιας υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, που θα είναι αρμόδια για την προστασία του νομίσματος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το 'Εθνος", η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει τη σύσταση τεσσάρων νέων υποδιευθύνσεων στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα

* Τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος. Η υποδιεύθυνση αυτή θα χωρίζεται σε τρία τμήματα, που θα έχουν τις εξής αρμοδιότητες. Το πρώτο θα χειρίζεται τις υποθέσεις δωροδοκίας και δωροδοκίας δικαστή, καθώς επίσης τις υποθέσεις αισχροκέρδειας, τοκογλυφίας, δόλιας χρεοκοπίας, παραπλάνησης σε χρηματιστηριακές πράξεις, απάτης, παραχάραξης νομισμάτων, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, ενσήμων κλπ.

* Το δεύτερο Τμήμα θα έχει τις αρμοδιότητες που είχε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και το τρίτο θα είναι αρμόδιο για υποθέσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Αναβαθμίζεται το τμήμα της Ασφάλειας που ήταν αρμόδιο για τη βία στα γήπεδα, με τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους.

* Δημιουργείται Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών, που θα κάνει παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ενώ θα καταγράφει με κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και άλλα τεχνικά μέσα παράνομες δραστηριότητες. Θα παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Η ίδια υπηρεσία θα ερευνά τις νέες τεχνολογίες και θα κάνει σχετικές εισηγήσεις για την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού.

*Δημιουργείται Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων, με τρία τμήματα, που θα έχει τις εξής αρμοδιότητες. Τη διείσδυση σε εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι οι οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, και τη διείσδυση σε παράνομα κυκλώματα προκειμένου να εξιχνιάζονται υποθέσεις διαφθοράς. Θα σχεδιάζουν επίσης επιχειρήσεις για τη σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών, ενώ το τρίτο τμήμα της συγκεκριμένης υποδιεύθυνσης θα έχει την αποκλειστικότητα της προστασίας μαρτύρων.

Με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που απεστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή, αποκτούν υπεραρμοδιότητες οι Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς μπορούν να επιλαμβάνονται, κατόπιν σχετικής έγκρισης του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλων αστυνομικών διευθύνσεων.

SHARE:

24Media Network