Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού σε Ισπανία, Τουρκία και Αίγυπτο – Σε ποιες χώρες ταξιδεύουν οι Ρώσοι

Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού σε Ισπανία, Τουρκία και Αίγυπτο – Σε ποιες χώρες ταξιδεύουν οι Ρώσοι
Τουρίστες στην Τουρκία (φωτό αρχείου) iStock

Οι ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας βλέπουν τον τουρισμό να επιστρέφει, με την Τουρκία να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της.

Η Μεσόγειος προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες, με τις κύριες χώρες υποδοχής, τη χώρα μας, την Ισπανία και την Τουρκία και την Αίγυπτο να εμφανίζουν ισχυρή ανάκαμψη του τουριστικού τους ρεύματος, προσεγγίζοντας τα επίπεδα προ πανδημίας.

Η έλειψη των Ρώσων τουριστών έχει καλυφθεί σχεδόν σε όλους τους προορισμούς, όμως υπάρχουν χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος που και φέτος τις επισκέπτεται μεγάλος αριθμός Ρώσων τουριστών, παρά το 70% μείωση που σημειώνει σε σχέση με το 2019.

Ο δείκτης Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), έδειξε ότι o διεθνής τουρισμός συνεχίζει να δείχνει σημάδια ισχυρής και σταθερής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας και παρά τις σημαντικές αυξανόμενες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Αναλυτικά, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, με σχεδόν 250 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις να καταγράφονται. Αυτό συγκρίνεται με 77 εκατομμύρια αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021 και σημαίνει ότι ο κλάδος έχει ανακτήσει σχεδόν το μισό (46%) των επιπέδων πριν από την πανδημία του 2019.

Η Ευρώπη και η Αμερική οδηγούν την ανάκαμψη

Η Ευρώπη υποδέχθηκε περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις από ό,τι τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 (+350%) και στην Αμερική οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+112%). Ωστόσο, η ισχυρή ανάκαμψη μετράται έναντι των αδύναμων αποτελεσμάτων το 2021 και οι αφίξεις παραμένουν συνολικά 36% και 40% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και στις δύο περιοχές, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα σενάρια του ΠΟΤ η Ευρώπη και η Αμερική καταγράφουν τα καλύτερα τουριστικά αποτελέσματα το 2022, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός αναμένεται να υστερήσουν λόγω των ταξιδιωτικών πολιτικών με διάφορους περιορισμούς. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 65% ή στο 80% των επιπέδων του 2019 το 2022, ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες, ενώ στην Αμερική θα μπορούσαν να φτάσουν το 63% έως το 76% αυτών των επιπέδων.

Στο 80% του 2019 οι αφίξεις στην Ισπανία

Η Ισπανία υποδέχτηκε συνολικά 30,2 εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, ανακτώντας περίπου το 80% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε το μέσο ποσό δαπανών ανά ταξιδιώτη που ήταν 1.205 ευρώ και η διαμονή που ήταν 6,9 ημέρες, 10% πάνω από τον ίδιο μήνα το 2019. Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 7,5 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, με συνολική δαπάνη 8.993 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 93% του ποσού που δαπανήθηκε τον ίδιο μήνα του 2019. Ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Reyes Marotoο δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το πλαίσιο διεθνούς αβεβαιότητας, η Ισπανία διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της και έναν καλό ρυθμό ανάκαμψης, συνεχίζοντας να είναι ο προτιμώμενος προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες. «Επιπλέον, διατηρούμε τη δέσμευση μας ως κυβέρνηση να προσελκύσουμε έναν ποιοτικότερο διεθνή επισκέπτη, ο οποίος βρίσκει στις διακοπές του πολλούς περισσότερους λόγους και εμπειρίες για να αυξήσει τις δαπάνες και να μείνει στη χώρα μας», σημείωσε.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι από τις 7,5 εκατομμύρια διεθνείς επισκέψεις που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, σχεδόν ένας στους τέσσερις τουρίστες προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παραμένει η κύρια αγορά προέλευσης με σχεδόν 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες. Οι κύριοι προορισμοί των Βρετανών ήταν τα Κανάρια Νησιά, η Ανδαλουσία και η κοινότητα της Βαλένθια. Επιπλέον, η Γερμανία και η Γαλλία είναι επίσης χώρες με τους περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται την Ισπανία. Οι επισκέπτες από τη Γερμανία ήταν περίπου 1,1 εκατομμύριο και πήγαν κυρίως στις Βαλεαρίδες Νήσους και από τη Γαλλία 865.973 που πήγαν στην Καταλονία.

Επιστρέφει στα ρεκόρ η Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σπάσει άλλο ένα ρεκόρ στον τουρισμό της αναθεωρώντας τον στόχο της προς τα πάνω και παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική κρίση. Παρά την απουσία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των κύριων τουριστικών αγορών της Τουρκίας, ο στόχος ρεκόρ έρχεται βήμα-βήμα χάρη στην ποικιλομορφία της αγοράς, δηλώνει το αρμόδιο υπουργείο. Σχεδόν όλα τα τουριστικά θέρετρα στις παράκτιες πόλεις κατέγραψαν υψηλά ποσοστά πληρότητας τον Ιούλιο, ενώ οι ροές κρατήσεων για τον Αύγουστο δείχνουν επίσης έναν πολύ καλό μήνα. Υπάρχουν πολλοί Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες σε διάφορες πόλεις, ενώ υποσχόμενη φαίνεται να είναι και η τουριστική ροή από την Κεντρική Ευρώπη. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο στόχος για το 2022 ήταν 42 εκατομμύρια τουρίστες και 35 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα, αναθεώρησε αργότερα τον στόχο σε 47 εκατομμύρια τουρίστες, με συνολικά έσοδα 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι η Τουρκία το 2019 φιλοξένησε 52 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων τα 45 εκατομμύρια ήταν ξένοι τουρίστες, με έσοδα ρεκόρ 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανακάμπτει τουριστικά η Αίγυπτος

Ικανοποιητική ανάκαμψη σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Αίγυπτος, με τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία να είναι αυξημένα κατά 60% σε σχέση με το 2021. Η χώρα δέχτηκε ισχυρό πλήγμα τόσο από την πανδημία όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της χώρας εργάζεται εντατικά για την παροχή διευκολύνσεων στην έκδοση τουριστικής βίζα, αλλά και στις ξένες επενδύσεις, σε έργα και ακίνητα, ξενοδοχεία κ.α. Επιπλέον έχει ξεκινήσει μια μεγάλη τουριστική καμπάνια προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες από τις αραβικές χώρες.

Πού πάνε διακοπές οι Ρώσοι Τουρίστες

Η Τουρκία κατατάσσεται ως ο πιο δημοφιλής ξένος προορισμός για Ρώσους τουρίστες τη φετινή περίοδο, αφού έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ταξίδια στη χώρα.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί Ρώσοι τουρίστες ταξίδεψαν σε διάφορες χώρες μέσω της Τουρκίας. Η Αίγυπτος κατέλαβε τη δεύτερη θέση του πιο δημοφιλούς ξένου προορισμού για Ρώσους τουρίστες με 345.700 ταξίδια και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την τρίτη θέση με 345.400 ταξίδια. Το πρακτορείο Interfax-Tourism ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι Ρώσοι πολίτες πραγματοποίησαν 8,5 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό για διάφορους λόγους, μειωμένοι κατά 60% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 2,3 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό τον τουρισμό, ποσοστό 40% υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Η εκροή τουρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2022 εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι το 2019 κατά 70%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα