Ο τουρισμός ξεχνά: Η Τουρκία δεν έχασε ούτε έναν τουρίστα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της

Ο τουρισμός ξεχνά: Η Τουρκία δεν έχασε ούτε έναν τουρίστα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της
Από το σημείο της έκρηξης στον πεζόδρομο Ιστικλάλ AP

Μνήμες από σοβαρά περιστατικά τρομοκρατίας ξύπνησαν από το τυφλό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη πριν από 10 ημέρες, όμως η χώρα κατάφερε να το αντιμετωπίσει χωρίς απώλειες για τον τουρισμό της. Ποιοι είναι οι λόγοι.

Μια μέρα μόνο φαίνεται να διήρκησε η αναστάτωση στην Κωνσταντινούπολη, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα πριν από μόλις 10 μέρες. Το απόγευμα της Κυριακής 13 Νοεμβρίου, η βόμβα που εξερράγη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, το πιο πολυσύχναστο και τουριστικό σημείο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, κόστισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους και τον τραυματισμό δεκάδων.

Το σημείο εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο τουρίστες αλλά και ντόπιους, ενώ η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία σε όλο τον κόσμο. Επρόκειτο για άλλο ένα τυφλό χτύπημα τρομοκρατών κατά πλήθους αθώων ανθρώπων. Η ακαριαία επικοινωνιακή διαχείριση των τουρκικών αρχών, με τον απόλυτο σχεδόν περιορισμό των τηλεοπτικών πλάνων, αλλά και των πληροφοριών, περιόρισε στο ελάχιστο την έκταση που πήρε η είδηση τόσο σε χρόνο αλλά και σε εύρος.

Το αρχικό πάγωμα του κόσμου, αλλά και ο κόκκινος συναγερμός που σήμανε για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, που καταγράφει φέτος σημαντική ανάκαμψη μετά από δυο χρόνια πανδημίας, έληξαν λίγα μόλις 24ωρα μετά, με την κανονικότητα στην τουριστική κίνηση να επιστρέφει τόσο στη χώρα όσο και στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Μόνο οι κόκκινες σημαίες της Τουρκίας στο σημείο που πλήγωσε ο εκρηκτικός μηχανισμός υπάρχει, με τους τουρίστες να το αντιμετωπίζουν μεν με συμπόνια, δε σαν αξιοθέατο.

Οι ζωντανές συνδέσεις από τηλεοπτικών μέσων από όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες, είχαν ομολογουμένως μικρή διάρκεια, ενώ τα περισσότερα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ασχολήθηκαν κυρίως με την επαναφορά της τουριστικής κίνησης, παρά με το τι συνέβη, άλλωστε δεν υπήρχαν πληροφορίες. Οι διαρροές προς τον τύπο αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά τη σύλληψη των δραστών, που φέρεται να έγινε άμεσα.

Δύο μέρες μετά, τουρίστες από όλη την υφήλιο, περπατούσαν δίπλα στο σημείο και μιλούσαν σε κάμερες και μικρόφωνα, λέγοντας ότι νιώθουν ασφαλείς και απολαμβάνουν τις διακοπές τους, ενώ άλλοι είπαν ότι ενώ εκείνη την ημέρα ήταν κάπου κοντά, δεν φοβήθηκαν και δεν διέκοψαν το ταξίδι τους.

Τα τουριστικά οργανωμένα πακέτα από όλο τον κόσμο προς την Κωνσταντινούπολη πωλούνται αλλά και εκτελούνται κανονικά. Σε επικοινωνία του NEWS 24/7 με ελληνικά τουριστικά γραφεία, φαίνεται ότι δεν υπήρξαν αλλαγές οι ακυρώσεις στις προγραμματισμένες εκδρομές, καθώς η περιορισμένη δημοσιότητα που δόθηκε στο συμβάν δεν επηρέασε τα ταξιδιωτικά σχέδια του κόσμου.

Είναι προφανές ότι ο κόσμος ξεχνά πολύ γρήγορα, μαζί με το ότι έχει εδραιωθεί η άποψη ότι τρομοκρατικά χτυπήματα και άλλα δυσάρεστα περιστατικά μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε χώρα και προορισμό.

Ο τουρισμός στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία φιλοξένησε συνολικά 32,5 εκατομμύρια επισκέπτες τους πρώτους 8 μήνες του 2022. Η Κωνσταντινούπολη, η πιο διάσημη πόλη της Τουρκίας και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό, ήταν η κορυφαία επιλογή για τους ξένους επισκέπτες, προσελκύοντας 10,2 εκατομμύρια τουρίστες, μέχρι και το τέλος Αυγούστου φέτος.

Στο πρώτο 8μηνο, η Γερμανία ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ακολουθούμενη από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη δεύτερη θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο στην τρίτη θέση.

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το διεθνές αεροδρόμιο Sabiha Gökçen διακίνησαν πάνω από 70,1 εκατομμύρια επιβάτες τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Anadolu από τη Γενική Διεύθυνση της Κρατικής Αρχής Αεροδρομίων, ο όγκος των επιβατών αυξήθηκε κατά 27,5 εκατομμύρια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία. Το κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης υποδέχθηκε 47,6 εκατομμύρια επιβάτες από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, με περίπου 12,2 εκατομμύρια επιβάτες που πραγματοποίησαν πτήσεις εσωτερικού και 35,4 εκατομμύρια σε διεθνείς πτήσεις.

Οι τουρίστες ξεχνούν γρήγορα

Η πανδημία σταμάτησε και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σίγουρα για δύο χρόνια. Μετά το 2001 και τα χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους που άλλαξαν για πάντα πολλά πράγματα στην ταξιδιωτική βιομηχανία, οι δυο δεκαετίες που ακολούθησαν στιγματίστηκαν από αιματηρές επιθέσεις, ακόμα και στους πιο διάσημους και ασφαλείς προορισμούς του κόσμου. Είχαν προηγηθεί βέβαια πολλές, με την Ελλάδα να μετρά το 1996, 18 νεκρούς στην Αίγυπτο έξω από το ξενοδοχείο τους στο Κάιρο.

Τα χτυπήματα στο Μπάλι της Ινδονησίας το 2002, στην Κωνσταντινούπολη το 2003 με τους 26 νεκρούς, το τρομερό χτύπημα στη Μαδρίτη το 2004, στο Λονδίνο και ξανά στο Μπάλι στο 2005, όλα είχαν συγκεκριμένους στόχους αλλά και απλό κόσμο.

Η Μεσόγειος γίνεται στόχος του ISIS και το 2015 στην Τυνησία σκοτώνονται 38 ευρωπαίοι τουρίστες, με τη βιομηχανία της χώρας να χάνει 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η επίθεση με φορτηγό τον Ιούλιο του 2016 σε Γάλλους τουρίστες που γιόρταζαν την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια της Γαλλίας συντάραξαν τον κόσμο, ενώ το 2017 οι επιθέσεις στην καρδιά του Λονδίνου και στα τρένα της Βαρκελώνης, κόστισαν ζωές και πάγωσαν τα σχέδια χιλιάδων ταξιδιωτών. Στην Αίγυπτο, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε από 14 εκατομμύρια το 2010 σε λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια το 2017 όπου ξεκίνησε να ανακάμπτει, μετά τις επιθέσεις στα δημοφιλή της θέρετρα.

Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Τουρκίας και οι μηδαμινές επιπτώσεις στον τουρισμό της, δείχνουν αφενός το πόσο ο κόσμος έχει γίνει «ανθεκτικός» σε τέτοιου είδους περιστατικά πλέον, αλλά κυρίως πως η επικοινωνιακή διαχείριση μπορεί να σώσει την τουριστική φήμη μιας χώρας και να την επαναφέρει στην κανονικότητα, μέσα σε 24 ώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα