Ολική επαναφορά τον Μάιο για τον τουρισμό της Κρήτης – Εξαιρετικές οι προβλέψεις και για τον Ιούνιο

Ολική επαναφορά τον Μάιο για τον τουρισμό της Κρήτης – Εξαιρετικές οι προβλέψεις και για τον Ιούνιο
Τουρίστες στην Κρήτη Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αύξηση Γερμανών, Βρετανών, Ολλανδών και Βέλγων τουριστών για την Κρήτη τον Μάιο που μας πέρασε. Κάλυψαν το κενό των Ρώσων.

Ολική επαναφορά της τουριστικής κίνησης κατέγραψε η Κρήτη τον Μάιο, με τα στοιχεία από το κύριο αεροδρόμιο του νησιού, να δείχνουν ότι φιλοξένησε ελάχιστους λιγότερους τουρίστες σε σχέση με τον Μάιο του 2019.

Ο τουρισμός στο βόρειο μέτωπο της Κρήτης, όπου και συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα, τον μήνα που μόλις πέρασε θύμιζε εποχές πριν την πανδημία, την ώρα που έχει ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων αλλά και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων στο νησί και καταγράφουν υψηλές πληρότητες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου του Ηρακλείου, οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν τον Μάιο σε περίπου 377.000, έναντι περίπου 400.000 το ίδιο διάστημα του 2019.

Άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, ενώ παρά του ότι δεν ήλθαν καθόλου Ρώσοι και Ουκρανοί, που τον Μάιο του 2019 ήταν περίπου 34.000 το κενό τους καλύφτηκε από άλλες αγορές. Πιο αναλυτικά την Κρήτη επισκέφτηκαν μέσω της πύλης του Ηρακλείου πάνω από 140.000 Γερμανοί τουρίστες, αντί 135.000 τον Μάη του ’19, περίπου 68.000 Βρετανοί έναντι 66.800 και 31.600 Ολλανδοί τουρίστες αντί των 28.700 το Μάιο πριν την πανδημία.

Μικρή μείωση κατέγραψε η αγορά της Γαλλίας με περίπου 3.000 επισκέπτες λιγότερους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Πολωνοί τουρίστες δεν παρουσίασαν καμία διακύμανση σε σχέση με το 2019 και ανήλθαν σε περίπου 14.000. Οι ξένοι τουρίστες που πέρασαν τις διακοπές τους στην Κρήτη το Μάιο προέρχονται από τουλάχιστον 33 χώρες, αφού μέσω Αθηνών φτάνουν στην Κρήτη επισκέπτες από χώρες όπως η Αμερική και οι Αραβικές.

Ικανοποίηση επικρατεί και στον επισιτιστικό κλάδο, αφού υπάρχει κίνηση, τόσο στα εστιατόρια όσο και στα καφέ, αλλά και στη νυχτερινή διασκέδαση.

Στον αντίποδα, τα εμπορικά καταστήματα δεν βλέπουν την έντονη τουριστική κίνηση να αποτυπώνεται στα δικά τους ταμεία, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τον εμπορικό κλάδο για το είδος των τουριστικών προϊόντων που πωλούν, αλλά και τις ανάγκες που έχει το σημερινό διεθνές καταναλωτικό κοινό.

Πως θα κινηθεί ο Ιούνιος

Σύμφωνα με το recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ για τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιούνη, για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι προγραμματισμένες θέσεις είναι πάνω από 340.000 με κύρια αγορά τη γερμανική, διπλάσιες από τη Βρετανική που ακολουθεί, ενώ αρκετές θέσεις υπάρχουν και από χώρες όπως το Ισραήλ, η Πολωνία και η Λετονία. Τον Ιούνιο του 2019 οι αφίξεις ξένων τουριστών στο Ηράκλειο ήταν περίπου 550.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές αφίξεις από Γερμανία το 2019 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν 138.500, ενώ οι θέσεις που είναι προγραμματισμένες για το 20ήμερο του Ιουνίου 2022 είναι ήδη 130.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΑ Insight, τον Ιούνιο, η Γερμανία ανεβαίνει στην πρώτη θέση στις αναζητήσεις πτήσεων για την Κρήτη, ενώ η Ουγγαρία κάνει δυναμική είσοδο στις πρώτες δέκα θέσεις, ενώ στις αναζητήσεις ξενοδοχείων υπάρχουν στις τελευταίες θέσεις η Φινλανδία και η Σουηδία.

Τέλος, το λιμάνι του Ηρακλείου, θα επισκεφτούν τον Ιούνιο 27 κρουαζιερόπλοια, και στο σύνολο του έτους 250, αντί 204 το 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα