Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την αρχή της πανδημίας – Ξεκίνησε η τουριστική ανάκαμψη

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την αρχή της πανδημίας – Ξεκίνησε η τουριστική ανάκαμψη
Αθήνα iStock

Η ελληνική πρωτεύουσα πρόσθεσε στο ξενοδοχειακό δυναμικό τις από τις αρχές του 2020 1.600 δωμάτια, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή περίπου 1.300. Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, οι αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φαίνεται να ανακάμπτουν τουριστικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η διεθνής κίνηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ανακάμπτει ταχύτερα από την Αθήνα φτάνοντας τον Μάρτιο του 2022 στο 83% του 2019, ενώ η εσωτερική κίνηση φτάνει στο 72%. Η κίνηση εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανακάμπτει ταχύτερα από τη διεθνή κίνηση, φθάνοντας σε επίπεδα 78% και 70% αντίστοιχα του 2019 για τον μήνα Μάρτιο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας GBR Consulting και αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2022. Όπως δείχνουν, τόσο η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης πέτυχε έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) 28€ για αυτό το διάστημα που για την Αθήνα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ξενοδοχεία της Ρώμης, της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, οι αποδόσεις της Θεσσαλονίκης έμειναν πίσω από πολλές διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές με εξαίρεση τους γερμανικούς προορισμούς, οι οποίοι κατέγραψαν χαμηλές πληρότητες και τιμές δωματίων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Τα ξενοδοχεία πόλης εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης πέτυχαν πληρότητες περίπου 38% κατά το Α’ τρίμηνο του έτους, ενώ τα ξενοδοχεία-θέρετρα που ήταν ανοικτά σε μικρό ποσοστό, κινήθηκαν με πληρότητες κάτω του 35% κατά μέσο όρο.

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στην Αθήνα κατά την πανδημία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR , κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ξενοδοχειακός τομέας της Αθήνας επεκτάθηκε κατά 32 ξενοδοχεία και σχεδόν 1.600 δωμάτια και με βάση τους αριθμούς που παρέχονται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η συντριπτική πλειοψηφία στο κέντρο της Αθήνας. Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία που άνοιξαν περιλαμβάνουν το Selina Athens Theatrou 100 δωματίων, τον Αύγουστο του 2020, το 4 αστέρων Brown Acropol 165 δωματίων τον Ιούλιο του 2020 και το 5 αστέρων Athens Capital MGallery Collection 175 δωματίων τον Σεπτέμβριο του 2020. Το 2022 – που δεν υπάρχουν ακόμη στατιστικά στοιχεία – άνοιξε το Moxy 3 αστέρων και το Lighthouse των Brown Hotels 4 αστέρων και τα δύο στην Πλατεία Ομονοίας, με 200 και 220 δωμάτια αντίστοιχα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή περίπου 1.300 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια στην Αττική και άλλα 1.300 δωμάτια βρίσκονται υπό ανακαίνιση σε κλειστά ξενοδοχεία. Κάποια θα λειτουργήσουν κάτω από διεθνή brands, συμπεριλαμβανομένων των One & Only, Radisson, NYX, Brown και των brands Hilton Conrad, Curio και Hampton. Επιπλέον, όπως αναφέρει η μελέτη της GBR, στο Ελληνικό σχεδιάζονται περίπου 2.500 δωμάτια, ενώ πολλά άλλα έργα είναι υπό διερεύνηση.

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη κατά την πανδημία

Στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν 4 νέα ξενοδοχεία κατά την περίοδο 2020 – 2021: Το Onoma Hotel 83 δωματίων, 5 αστέρων του Ομίλου Anatolia, το ξενοδοχείο Vanoro 45 δωματίων 5 αστέρων, το ξενοδοχείο Νο 15 Ερμού 5 αστέρων με 45 δωμάτια και το Ξενοδοχείο 3 αστέρων City Gate με 24 δωμάτια. Το 2022 το S Hotel άνοιξε στη Θεσσαλονίκη, με 28 δωμάτια και το On Residence 60 δωματίων και 5 αστέρων μια συνεργασία του Ομίλου Tor Hotel και της Grivalia Hospitality. Η μελέτη της GBR καταγράφει περίπου 600 δωμάτια που κατασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων ενός Autograph και ενός ξενοδοχείου NYX. Επιπλέον, η Helexpo προετοιμάζεται για την ανάπλαση ολόκληρου του συγκροτήματος της στο πάρκο ConFex που θα περιλαμβάνει και ξενοδοχείο.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης της GBR η ξενοδοχειακή ανάκαμψη βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή που επιδεινώνει το κλίμα. Περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, στη μεγαλύτερη έξοδο που έχει γνωρίσει η ήπειρος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εκατομμύρια άλλοι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό. Ο μεγαλύτερος αριθμός έχει διέλθει από τα σύνορα με την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία. Η Oxford Economics εξακολουθεί να βλέπει την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 3,0%. Ο πληθωρισμός, στο 9,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, παραμένει η κύρια βραχυπρόθεσμη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, ενώ προστίθενται και άλλοι κίνδυνοι, όπως η επιδείνωση της εμπιστοσύνης, η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και περαιτέρω διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από τις ελλείψεις στην εργασία, κ.α.

Ο ελληνικός τουριστικός τομέας έχει να αντιμετωπίσει τους ίδιους παράγοντες με τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να επηρεάζουν την κερδοφορία, ενώ οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού επηρεάζουν την ικανότητα και την ποιότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα