Τουρκική αντεπίθεση για την Αγία Σοφία

Τουρκική αντεπίθεση για την Αγία Σοφία

Η Άγκυρα αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας την οποία καλεί να γίνει μια 'μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες!". Σαφές μήνυμα ΗΠΑ για προστασία της Αγίας Σοφίας

Στην αντεπίθεση πέρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζοντας  την αντίδραση της Ελλάδας αναφορικά με την προκλητική ανάγνωση του Κορανιού μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας την οποία καλεί να γίνει μια «μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες!».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απαγγελία του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγία Σοφία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να δώσει συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη “Νύχτα της Δύναμης”, επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγία Σοφία.

Το ιστορικό της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά γνωστό.

Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι Ελληνικές αρχές υποβάλουν την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, υποβάλουν νόμους κατά των εκλεγμένων μουφτήδων σχετικά με τα καθήκοντά τους και απέρριψαν, φέτος, για άλλη μια φορά το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί.

Γι’ αυτό, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τι αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία ακόμα δεν έχει τζαμί ούτε στην πρωτεύουσά της, από τον διαθρησκευτικό διάλογο που ανέφερε η ανακοίνωση.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες.»

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία για προστασία της Αγίας Σοφίας

Το State Department κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία του.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του State Department, απάντησε: «Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της».

«Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε η Νάουερτ.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα