Άδοξο τέλος για την μπανάνα – έργο τέχνης: Την έφαγε καλλιτέχνης

Άδοξο τέλος για την μπανάνα – έργο τέχνης: Την έφαγε καλλιτέχνης
Άδοξο τέλος για την μπανάνα - έργο τέχνης 120.000 δολαρίων : Την έφαγε καλλιτέχνης Instagram @david_datuna

Ο καλλιτέχνης, πείνασε και έφαγε τη μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων. Όπως παραδέχεται και το μουσείο, δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης αφού η μπανάνα "Είναι μια ιδέα".

Ο ανατρεπτικός εικαστικός καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κάτελαν κατόρθωσε για άλλη μία φορά να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από τον χαρακτήρα και το μήνυμα ενός έργου του, με τίτλο «Comedian», μια αληθινή μπανάνα, που κόλλησε με μία γκρίζα μονωτική ταινία, στον τοίχο του περιπτέρου της γκαλερί Perrotin του Μιλάνου, η οποία συμμετέχει στην Art Basel Miami Beach.

Το έργο τέχνης είχε όμως άδοξη κατάληξη, αφού… φαγώθηκε από τον καλλιτέχνη David Datuna, ο οποίος παραδέχτηκε πως “πείνασε”. Έτσι λοιπόν, μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων ξεκόλλησε το φρούτο από τον τοίχο και ξεκίνησε σιγά σιγά να το δαγκώνει την ώρα που μια πληθώρα κινητών απαθανάτιζε τη στιγμή.

Όπως είπε και ο ιδρυτής της γκαλερί, Emmanuel Perrotin, το έκθεμα απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο νόημα, αφού “Η τέχνη του Μαουρίτσιο δεν στέκεται στα αντικείμενα, αλλά στο πως αυτά κινούνται μέσα στον κόσμο”.

Ο εκπρόσωπος της Γκαλερί και του Μαουρίτσιο δήλωσε πως κανείς δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον του Datuna.

Όσον αφορά τον αγοραστή – ας το παραδεχτούμε- οφείλει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι κάποια στιγμή η μπανάνα θα σάπιζε.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρεται και από τον Guardian, το έργο συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό γνωσιότητας, ενώ οι ιδιοκτήτες του μπορούν ανά πάσα στιγμή να την αντικαταστήσουν με οποιαδήποτε μπανάνα θέλουν.

«Ο Datuna δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι ιδέα» είπε ο Lucien Terras, διευθυντής της γκαλερί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα