Εσύ μπορείς να λύσεις την μαθηματική εξίσωση που έκανε πλούσιο έναν καθηγητή;

Young boy writes math equations on chalkboard
Young boy writes math equations on chalkboard GETTY IMAGES

Βρετανός καθηγητής κέρδισε 500.000 λίρες, επειδή έλυσε μια μαθηματική εξίσωση, που έμενε άλυτη για αιώνες (Pics)

Ένας Βρετανός καθηγητής κατάφερε να λύσει την μαθηματική εξίσωση που ταλαιπωρούσε τους μαθηματικούς σε όλο τον κόσμο για αιώνες.

Princeton University mathematics professor Andrew John Wiles poses next to
Princeton University mathematics professor Andrew John Wiles poses next to "Fermat's Last Theorem" written on a chalkboard in his Princeton, N.J., office Tuesday, Jan. 6, 1998. Wiles, 44, a native of Cambridge, England, was awarded the $200,000 1998 King Faisal International Prize for solving the 350-year-old mathematical puzzle that scores of mathematicians could not. (AP Photo/Charles Rex Arbogast) ASSOCIATED PRESS

Η λύση δόθηκε από τον καθηγητή της Οξφόρδης Andrew Wiles, που προσπαθούσε από το 1990 να βρει την καλύτερη πιθανή απάντηση στην σπαζοκεφαλιά.

Ο μαθηματικός που δημιούργησε την μαθηματική εξίσωση ήταν ένας Γάλλος καθηγητής, ο Pierre de Fermat το μακρινό 1637, ωστόσο ο ίδιος δεν κατάφερε να βρει μια λύση, με αποτέλεσμα εδώ και 350 χρόνια να μένει άλυτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή, αυτό που κάνει την εξίσωση τόσο δύσκολη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ακέραιος αριθμός για την εξίσωση όταν το n είναι μεγαλύτερο από 2.

Εσύ μπορείς να λύσεις την μαθηματική εξίσωση που έκανε πλούσιο έναν καθηγητή;

Ο καθηγητής Andrew Wiles είχε ξεκινήσει να αναζητά μια λύση για τη συγκεκριμένη εξίσωση στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν ήταν καθηγητής στο Πρίνστον, ωστόσο κατάφερε να φθάσει στην λύση της το 1994, με αποτέλεσμα να τιμηθεί για το έργο του από τη Νορβηγική Ακαδημία, με το βραβείο Abel 2016.

Η ανακοίνωση της Ακαδημίας αναφέρει πως "Κατάφερε να λύσει μια από τις πιο δύσκολες εξισώσεις στην ιστορία των μαθηματικών. Ο Wiles είναι ένας από τους λίγους μαθηματικούς που η απόδειξή του  έγινε μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς".

Εσύ μπορείς να λύσεις την μαθηματική εξίσωση που έκανε πλούσιο έναν καθηγητή;

Για την ιστορία ο 62χρονος καθηγητής προσπάθησε να λύσει για πρώτη φορά την εξίσωση σε ηλικία 10 ετών, όταν βρήκε ένα αντίγραφό της στην τοπική βιβλιοθήκη, όπου συνήθιζε να συχνάζει, του πήρε σχεδόν 50 χρόνια, αλλά τα κατάφερε.

(Πηγή: Unilad)

SHARE: