Τιθορέα: Το χωριό του Φιλοποίμενα Φίνου με την μαγική καλντέρα

Τιθορέα: Το χωριό του Φιλοποίμενα Φίνου με την μαγική καλντέρα
Η Τιθορέα youtube - up stories

Πτήση με drone πάνω από την Τιθορέα ή Βελίτσα, το πανέμορφο χωριό του Φιλοποίμενα Φίνου, ιδρυτή της "Φίνος Φιλμ".

Ταξίδι πάνω από την Τιθορέα ή αλλιώς Βελίτσα, την γενέτειρα του Φιλοποίμενα Φίνου, ιδρυτή της “Φίνος Φιλμ”, πραγματοποίησε, μέσω ενώ εντυπωσιακού video drone, η ομάδα του “UP STORIES.

Η Τιθορέα μαγεύει τον κάθε επισκέπτη, τόσο με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της, μιας και βρίσκεται στη σκιά ενός επιβλητικού τεράστιου βράχου, όσο και με την εκπληκτική καλντέρα που διαθέτει.

Η Τιθορέα είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας και ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας. Είναι κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Ο πληθυσμός της είναι 630 κάτοικοι.

Η Τιθορέα γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από τα χειμερινά θέρετρα του Παρνασσού.

Μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα, οπότε μετονομάστηκε σε Τιθορέα, λόγω της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία. Τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας διακρίνονται ακόμα ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια του οικισμού, ενώ διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το τείχος που περιέβαλλε την πόλη.

Ποιος ήταν ο Φιλοποίμην Φίνος

Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα το 1908. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 και ’70. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές.

Έκανε την πρώτη του ταινία σαν σκηνοθέτης το 1939. Στη διάρκεια του πολέμου γύρισε σημαντικά ντοκουμέντα από το Μέτωπο της Αλβανίας και στην συνέχεια στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Όλο όμως το υλικό και το αρχείο του κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και ένα ελάχιστο μόνο μέρος του κατάφερε να διασωθεί.

Το 1943, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών “Φίνος Φιλμ”, της οποίας η πρώτη ταινία, “Η φωνή της καρδιάς”, έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 1943 στον κινηματογράφο Rex της Πανεπιστημίου.

Ο Φίνος έφερε πρώτος τα μαγνητόφωνα Nagra στην Ελλάδα και γύρισε την πρώτη έγχρωμη ταινία με στερεοφωνικό ήχο, το “Κορίτσια για φίλημα” (1964).

Ο Φίνος πέθανε τον Ιανουάριο του 1977 μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Ήταν παντρεμένος με τη Τζέλλα Φίνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version