Έπεσαν σε πολιτικά πρόσωπα

Έπεσαν σε πολιτικά πρόσωπα
Ο ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Στη βουλή οδηγείται η έρευνα για την υπόθεση των υποβρυχίων σχετικά με την περίοδο 2002-2009. Πιθανή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Νέα στοιχεία "φωτιά" από τον ΣΔΟΕ. Επιτάχυνση της διαδικασίας ζητά η Νέα Δημοκρατία

Σε πολιτικά πρόσωπα σκόνταψε η έρευνα της εισαγγελίας της Αθήνας για την υπόθεση των υποβρυχίων για την περίοδο 2002 έως το 2009.

Ήδη έχει διαβιβαστεί το κομμάτι της δικογραφίας για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών από το 1998 έως το 2002, όταν αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων από τις γερμανικές εταιρίες.

Οι αρμόδιοι Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διαβιβάζουν στον Άρειο Πάγο με τελικό αποδέκτη το Κοινοβούλιο, το τμήμα της δικογραφίας των υποβρυχίων που αφορά ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών, κυρίων Γιάννου Παπαντωνίου, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που θήτευσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 2002 έως το 2009.

Η “αμελλητί αποστολή” στη Βουλή και αυτού του τμήματος της ογκώδους δικογραφίας, μετά το μέρος που αφορούσε τη θητεία Άκη Τσοχατζόπουλου, κρίνεται απαραίτητη καθώς νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο Οικονομικό Τμήμα από την έρευνα του ΣΔΟΕ, αλλά και από το υπουργείο Άμυνας, σηματοδοτούν για τους Εισαγγελείς λόγους για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το νέο υλικό που τέθηκε υπόψη των εισαγγελικών λειτουργών εντοπίζει δεδομένα για μη ενεργοποίηση ρητρών των αρχικών συμβάσεων σε εκπρόθεσμες παραδόσεις και μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων, κακοκτεχνίες στην κατασκευή προβλεπομένων, με συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφέλη, έργων ή και μη εκτέλεση αντίστοιχων έργων.

Τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία θα αποστείλει περίπου δέκα κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση προς εμπλεκόμενους στην πρώτη φάση (1998-2002) της προμήθειας των όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό. Τα νέα πρόσωπα θα προστεθούν στη λίστα των 37 που έχουν ήδη κληθεί με την ιδιότητα των υπόπτου για τη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.  

Εφέτη-Ανακριτή ζητά η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του υπέβαλε αίτημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης που ήδη διεξάγεται.

Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε ότι η ΝΔ συνεχίζει να ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, τονίζοντας ότι αν ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων για αδικήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της βουλής, η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτίθεται να υποβάλλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού Εφέτη – Ανακριτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα