IRIS THE SPIDER: Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΛΑΤΕΞ

Μια συζήτηση για την εναλλακτική μόδα, το λάτεξ, τα φετίχ και τους κρυφοφετιχιστές Έλληνες, με ένα κορίτσι που φτιάχνει ρούχα για τη Lady Gaga και όχι μόνο

Είναι μόλις 25 ετών και έχει καταφέρει να μπει για τα καλά στο χώρο της εναλλακτικής μόδας. Η Ίρις Τρίκα ή αλλιώς «Ιris the Spider» (δυστυχώς) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο εδώ και καιρό. Δουλεύει στην πασίγνωστη εταιρεία House of Harlot με την οποία κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί ονόματα όπως η Lady Gaga, η Beyonce, η Miley Cyrus και η Naomi Campbell. Το υλικό με το οποίο δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά είναι το λάτεξ. Παραπέμπει στο σεξ και τον φετιχισμό, είναι ελαστικό και εφαρμοστό, σίγουρα εναλλακτικό και πολύ μα πολύ, παρεξηγημένο. Η ίδια λέει πως την έχει ενθουσιάσει και πως όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται πιο κοντά στο λάτεξ καθημερινά. Εύχεται και οι Έλληνες, οι οποίοι όπως λέει είναι «κρυφοφετιχιστές», να ξεφύγουν από τα ταμπού επιτέλους και να το αγαπήσουν.

Πώς ξεκίνησαν όλα: κεντώντας σβαρόφσκι στο σκοτάδι

 (© Celluloid Moments Photography)

Όπως όλα τα κορίτσια που αγαπούν τη μόδα, το όνειρο της Iris ήταν να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Χρειάστηκε να περάσει από αρκετές δυσκολίες από σκληρή δουλειά και στο τέλος να σταθεί αρκετά τυχερή για να πετύχει να μπει στο χώρο.

«Ξεκίνησα προετοιμασία για σχέδιο μόδας το 2009 στην Ελλάδα και την αμέσως επόμενη χρονιά ήρθα στο Λονδίνο στο Πανεπιστήμιο για σπουδές, το οποίο δεν ήταν όπως το περίμενα. Το επίπεδο σπουδών δεν είναι καλό και οι καθηγητές ασχολούνται μόνο με αυτούς που διαλέγουν και δεν δίνουν σημασία στους υπόλοιπους, ενώ έχουν και μία σνομπ διάθεση προς όσους δεν είναι από τη Βρετανία. Τον δεύτερο χρόνο των σπουδών μου ξεκίνησα πρακτική. Έκανα δύο μήνες σε έναν οίκο μόδας, που είναι υψηλής ραπτικής. Εκεί ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα. Ήμασταν 30 άτομα με τρεις σόμπες μέσα στο κρύο, σε έναν παγωμένο χώρο που έμπαζε από παντού και εκεί ράβαμε τα ρούχα για την κολεξιόν. Δεν είχε καθόλου καλό φωτισμό και έπρεπε να κεντάμε σβαρόφσκι πάνω σε υφάσματα. Θυμάμαι να πέφτουν τα σβαρόφσκι στο πάτωμα. Στο τέλος σκουπίζαμε και τα πετούσαμε στα σκουπίδια. Δεν ξέρω πόσα χιλιάρικα πετάξαμε στα σκουπίδια… Ήταν απίστευτο. Φυσικά δεν μας πλήρωναν τίποτα… Τις τελευταίες μέρες πριν το fashion show δουλεύαμε 16 ώρες και δεν μας πλήρωναν ούτε τα μεταφορικά. Στο τέλος του show, ο σχεδιαστής ήρθε στα παρασκήνια να μας ευχαριστήσει και μας έδωσε σακουλάκια με ζελεδάκια (και μάλιστα από τα φτηνά!) Ευτυχώς ήμουν αρκετά αντιδραστική και με έδιωξαν από εκεί… Μετά βρήκα δουλειά στον οίκο House of Harlot, όπου είμαι τώρα και δουλεύω με το λάτεξ. Το μαγαζί έχει τα πάντα, από εσώρουχα μέχρι κανονικά ρούχα: όλα λάτεξ. Ήμουν ενθουσιασμένη όταν ξεκίνησα, γιατί ήμουν ήδη στον alternative χώρο. Το αφεντικό μου είχε ενθουσιαστεί μαζί μου επίσης, αλλά κι εγώ ένιωθα σαν να γίνεται ένα όνειρο πραγματικότητα. Με κράτησαν και έτσι είχα δουλειά πριν τελειώσω το Πανεπιστήμιο. Τελικά πήγαν καλύτερα τα πράγματα από ότι φαινόταν στην αρχή».

(© Celluloid Moments Photography)

Έλληνες – κρυφοφετιχιστές

«Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι φετιχιστές που δεν φαίνονται», λέει η Iris και σκέφτομαι πως ίσως έχει δίκιο…  «Οι περισσότεροι ενώ το γουστάρουν, το κράζουν. Γίνεται χαμός. Από τότε που δείχνω ότι φοράω λάτεξ και ότι είμαι  μέσα σε αυτό το χώρο και δεν με ενδιαφέρει το τι θα πουν οι άλλοι, πολύς κόσμος που παλιά ήταν περίεργος ή έβαζε ταμπέλες, τώρα μου λέει μπράβο. Είναι λίγο fake η νοοτροπία του Έλληνα. Νομίζω ότι περισσότερο φοβούνται τι θα πει ο απέναντι και δεν σκέφτονται τόσο αν κάτι αρέσει στους ίδιους. Στο Λονδίνο δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μπορείς να είσαι όπως θέλεις και αυτό μου δίνει μεγάλη ελευθερία».

(© Celluloid Moments Photography)

Τι είναι επιτέλους το λάτεξ και σε ποιες πάει

Σύμφωνα με την Iris ένα ρούχο φτιαγμένο από λάτεξ μπορείς να το βάλεις παντού. «Είναι σαν το δερμάτινο, απλά, είναι πιο γυαλιστερό, πιο σέξι, δεν είναι καθόλου βαρύ και δίνει καλύτερο σχήμα. Το λατεξ δίνει σχήμα στο σώμα. Γι αυτό το λέμε και : second skin. Είναι πιο ελκυστικό. Είναι όπως τα άλλα υφάσματα αλλά αγκαλιάζει το σώμα. Χρησιμοποιείται και σε extreme φάσεις ναι αλλά δεν παύει να είναι ένα ύφασμα. Κυκλοφορεί χρόνια τώρα, αλλά ο κόσμος δεν το είχε εκτιμήσει. Υπάρχουν και νορμάλ λάτεξ ρούχα, όπως θα φόραγε κανείς ένα σατέν ή ένα τζιν φόρεμα, είναι το ίδιο να φορέσει ένα λάτεξ».

«Το λάτεξ είναι ένα υλικό που μπορεί κάποιος να το βρει σε πολλά πράγματα της καθημερινότητάς. Από λάστιχα αυτοκινήτου, μέχρι γάντια μιας χρήσης και προφυλακτικά. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μιας και είναι απόσταγμα δέντρου. Εταιρείες παίρνουν αυτό το απόσταγμα και φτιάχνουν το ύφασμα λάτεξ. Από αυτούς παίρνουμε και εμείς και φτιάχνουμε τα ρούχα… Και φυσικά πάει καλύτερα στις χοντρούλες. Πάει στις γυναίκες που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα, δίνει εκείνο σχήμα στο σώμα. Το ρούχο σε φοράει. Πιστεύω ότι αυτό που το κάνει τόσο σέξι είναι το ότι είναι πολύ εφαρμοστό και γυαλίζει».

 (

© Peter Ellis)

Η Lady Gaga και οι άλλες

To υλικό μας θυμίζει αυτά που οι celebrities φοράνε σε βίντεο κλιπ ή φωτογραφίσεις. Και όντως. Φαίνεται ότι πολλά ονόματα προτιμούν να σχεδιάζουν τα ρούχα τους σε λάτεξ. Κάποιοι μάλιστα είναι πελάτες της εταιρείας που δουλεύει η Iris.

«Πολλοί διάσημοι το φοράνε…  Στις πρώτες δυο εβδομάδες στη δουλειά στείλαμε ρούχα στη Lady Gaga. Κάποια είχαν επιστραφεί και μου τα έδωσαν να τα γυαλίσω. Και πραγματικά δεν το πίστευα πως αυτό που έπιανα το φορούσε η Lady Gaga. Μετά το συνήθισα…  Στο House of Harlot έχουμε κάνει πολλά μεγάλα projects για μεγάλους οίκους μόδας όπως Marc Jacobs, Dior, Balenciaga, Μeadham Κirchhoff όπως επίσης και τη γνωστή μάρκα εσωρούχων Victoria Secret. Έχουμε ντύσει celebrities όπως Lady Gaga, Bjork, Beyonce, Miley Cyrus, Naomi Cambel και άλλους. Είμαστε πέντε άτομα. Το αφεντικό μου σχεδιάζει και κάνει το management, μία άλλη κοπέλα σχεδιάζει και κόβει τα πατρόν και είμαστε τρεις κοπέλες που ράβουμε. Εγώ επίσης και την ευθύνη των supplies. Το Torture Garden με το οποίο συνεργαζόμαστε και έχει κάνει και στην Ελλάδα πολλά events. Κάνουμε το clothing line γι αυτό και είναι από τα μεγαλύτερα φετιχιστικά και σεξ clubs  που υπάρχουν».

 (

© Kostas Kappa Photography)

(© Kostas Kappa Photography)

Πού το βρίσκουμε

Δεν είναι δύσκολο να το βρούμε στην αγορά πλέον, γιατί το λάτεξ γίνεται όλο και πιο γνωστό. Ίσως πραγματικά να πρόκειται για το ρούχο του μέλλοντος.

«Στην Ελλάδα ξέρω ότι υπάρχουν δυο Έλληνες σχεδιαστές που ασχολούνται με αυτό το υλικό, οπότε θα πρότεινα για πιο φθηνά κάποιος να κοιτάξει πρώτα τι υπάρχει στην Ελλάδα. Μετά μπορεί να παραγγείλει και από εμάς, αλλά επειδή είναι πολύ γνωστή η εταιρεία είναι και αρκετά ακριβή. Φτιάχνω και εντελώς δικά μου σχέδια με το όνομά μου «Ιris the spider» τα οποία μπορεί κανείς να δει στο facebook. Αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο γιατί με ενθουσιάζει όλο αυτό. Μετά τη δουλειά μπορεί να καθίσω στην εταιρεία μέχρι το βράδυ για να δημιουργώ τα δικά μου σχέδια…», λέει η Iris από τη σύνδεση του skype και πραγματικά μιλώντας μαζί της καταλαβαίνει κανείς πόσα πολλά, ανατρεπτικά πράγματα υπάρχουν, που δεν είχαμε σκεφτεί ότι μπορεί μία Ελληνίδα να κάνει στο εξωτερικό… και να διαπρέψει στον σ’αυτά. 

(© Izaskun Gonzales Photography)

(© Izaskun Gonzales Photography)

*Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Zac Zenza

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα