ΛΕΠΕΝ: Η ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Η γαλλική ακροδεξιά έχει ήδη έτοιμο τον τρίτο αρχηγό της, αν και όταν έρθει αυτή η ώρα. Η 25χρόνη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της Μαρίν και εγγονή του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου έχει μπει ήδη στην πολιτική

Στην Ελλάδα παραπονιόμαστε για τις πολιτικές δυναστείες με τους γόνους που κυριαρχούν στο προσκήνιο για δεκαετίες. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Αλλά αν ψάξει κανείς στον δυτικο κόσμο να βρει ένα αντίστοιχο παράδειγμα που θα μπορούσε να έχει “ελληνικό άρωμα” είναι η οικογένεια Λεπέν. Δεν είναι μόνο ο πατριάρχης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί που έχει φτάσει αισίως τα 87 και είναι κοτσωνάτος και ετοιμοπόλεμος. Ούτε η θυγατέρα του Μαρίν, που με ευφυείς πολιτικούς χειρισμούς κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και να αποτελεί μια υπολογίσιμη και επιδραστική δύναμη για ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχει και τρίτη στην σειρά.

Είναι η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η εγγονή του ιδρυτή και ανιψιά της Μαρίν. Και ακόμα και αν σήμερα το όνομά της δεν σας λέει τίποτα, μην βιάζεστε. Είναι βέβαιον ότι το μήλο όχι μόνον έχει πέσει κάτω από την μηλιά αλλά είναι έτοιμο κιόλας να ανθίσει.Τι γνωρίζουμε για την δεσποινίδα με το βαρύ οικογενειακό επίθετο; Ειναι μια 25χρονη λαμπερή ξανθιά που πήρε τον τίτλο της νεαρότερης γαλλίδας βουλευτίνας και που αυτήν την στιγμή έχει την έγκριση του κόμματος που ίδρυσε ο παππούς της, του Front National να ηγηθεί στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου στην περιοχή της Προβάνς Κοτ Ντ’ Αζιρ. Μάλιστα ο πολιτικός αυτός σχηματισμός έχει πολλές ελπίδες να επιτύχει καλά εκλογικά αποτελέσματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την θέση του κόμματος.

Ο 87χρονος παππούς της είχε αποφασίσει να αποσυρθεί σταδιακά. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κόρη του ανέλαβε την ηγεσία και μάλιστα κατόρθωσε να κάνει ορισμένες από τις θέσεις του πιο μετριοπαθείς συνεπώς και πιο ελκυστικές στον ψηφοφόρου του κέντρου. Ο Λεπεν, έχοντας ανταγωνιστική σχέση με την κόρη και σαφέστατα ενοχλημένος από το γεγονός ότι η Μαρίν εμπιστεύεται έναν δεδηλωμένο ομοφυλόφιλο, τον Φλοριάν Φιλιππό που χαίρει της εμπιστοσύνης της, άρχισε να κλωνίζεται. Και αυτός ήταν ο λόγος που καλοέβλεπε την άνοδο της εγγονής του. Τώρα όμως, υπάρχει μια περίπτωση να είναι συνυποψήφιός της στις εκλογές του Δεκεμβρίου και να εξελιχθεί η αναμέτρηση σε μια κανονική οικογενειακή μάχη.

Ο νέος αστέρας της δυναστείας γεννήθηκε μόλις το 1989. Ο παππούς της ήταν ήδη διάσημος μιας και ίδρυσε το κόμμα το 1972 ενώ κάθε τόσο δεν δίσταζε να κάνει δηλώσεις που έβαζαν φωτιά και συγκέντρωναν την δημόσιότητα (ακόμα το κάνει αυτό μιας και τον Μάιο τα έβαλε με τους Εβραίους προσβάλοντας την μνήμη των νεκρών του Ολοκαυτώματος). Η μητέρα της είναι η αδελφή της Μαρίν, η Γιαν Λεπεν που δεν ανακατεύτηκε ιδιαίτερα με το κόμμα και ο πατέρας της, Σαμιουέλ Μαρεσάλ ήταν αρχηγός της νεολαίας του κινήματος για κάποια χρόνια. Το 2013 δημοσιεύτηκε ένα βιβλίο με τίτλο “Οι κατακτητές”, στο οποίο η συγγραφέας έφερνε στο φως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Μαρεσάλ δεν ήταν ο βιολογικός της πατέρας. Τα ΜΜΕ πήραν φωτιά και το περιοδικό Express εγραψε ότι η Μαριόν είναι η κόρη ενός δημοσιογράφου, το Ροζέ Οκ ο οποίος πέθανε το 2014. Η νεαρή πολιτικός μήνησε το περιοδικό και η υπόθεση ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί πληρως. Ομως φουντώνει την όρεξη των Γάλλων για εξωσυζυγικές σχέσεις που είναι το αγαπημένο τους θέμα συζήτησης από τον Μιτεράν μέχρι και τον Ολάντ.

“Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν στο σπίτι μας κανένας δεν είχε επιβάλει τις πολιτικές του απόψεις” υπογραμμίζει πάντα η νεαρή για να αποδείξει ότι η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε με δική της βούληση και δεν ήταν επιθυμία της μητέρας ή της θείας της. Οι πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις δεν την έβγαλαν στον αφρό αλλά δεν πτοήθηκε. Συνέχισε να πολεμάει με την γνωστή λύσσα που χαρακτηρίζει τα μέλη της οικογένειας και δικαιώθηκε σε μια σημαντική χρονιά για την θεία της. Η Μαρίν Λεπέν πήρε τα ηνία το 2011 αλλά το 2012 έδειξε ότι δεν θα είναι απλώς η κόρη του πατέρα της, αλλά ένας από τους ικανότερους και πιο σκληρούς παίκτες που έχουν εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Η μικρή εξελέγη πανηγυρικά το 2012 επίσης και έβαλε τα γυαλιά σε αντιπάλους με πολύ μεγαλύτερη πείρα. Εχει την ευελιξία και την εξυπνάδα της οικογένειας, καλή εμφάνιση και άνεση και ενδεχομένως να προκύψει εξίσου αδίστακτη όσο και οι συγγενείς της.

Marion Marechal Le Pen en rendez vous Thibault Savary

Την ίδια στιγμή άρχισε και ο αγώνας εξουσίας μέσα στο κόμμα όπου σταθεροποίησε την θέση της. Οι δηλώσεις της για πολλά θέματα είναι εκείνες που θα περίμενε κανείς από κάποιον που εντάσσεται στο άκρο της δεξιάς. Θέλει να την επιστροφή της θανατικής ποινής και απεχθάνεται την ιδέα του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Ο,τι και να συμβεί στην πολλά υποσχόμενη καριέρα της μικρής Λεπέν ένα είναι σίγουρο. Οτι για πολλά χρόνια ακόμα το γαλλικό κοινό θα προφέρει το όνομά της. Οι Λεπέν μονοπωλούν τα ΜΜΕ όχι μόνο πολιτικά αλλά και με όλα τα οικογενειακά τους θέματα όπως τότε που η γιαγιά της πήρε διαζύγιο από τον παππού και φωτογραφήθηκε στο Πλέϊμποι για να τον εκδικηθεί. Είναι η εκδοχή της γαλλικής σαπουνόπερας που έχει πολύ περισσότερο αλάτι και λιγότερο δράμα από την οικογένεια Κένεντι.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα