Μηχανή του χρόνου: Οι φορολογικές δηλώσεις των πλουσιότερων Ελλήνων του 1979. Και τότε η φοροδιαφυγή οργίαζε

Μηχανή του χρόνου: Οι φορολογικές δηλώσεις των πλουσιότερων Ελλήνων του 1979. Και τότε η φοροδιαφυγή οργίαζε

Βιομήχανοι, έμποροι, γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων. Δείτε τις φορολογικές δηλώσεις του 1979

Το 1981, η εφημερίδα «Ακρόπολις» έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των πλουσιότερων Ελλήνων, σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις τις οποίες κατάφερε να βρει η εφημερίδα. Πριν διαβάσετε τα ποσά, καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν, ότι σημασία έχει η αγοραστική αξία και τότε ο πληθωρισμός έτρεχε με 30%.

Σύμφωνα με τη "Μηχανή του Χρόνου", πρώτος στη σειρά, εμφανιζόταν ο ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργίας «Πεταλούδα», Ελευθέριος Μουζάκης, με εισοδήματα 186.770.500 δραχμών,(περίπου 540 χιλιάδες ευρώ), ενώ τη δεύτερη θέση κοσμούσε ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης, με 114.371.980 δραχμές.

Τρίτος ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με 73.103.834 δραχμές, ενώ πρώτος πολιτικός στη λίστα, ήταν ο βουλευτής τότε, και πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης με 16.897.690 δραχμές.

Μηχανή του χρόνου: Οι φορολογικές δηλώσεις των πλουσιότερων Ελλήνων του 1979. Και τότε η φοροδιαφυγή οργίαζε

Στα αξιοσημείωτα επίσης, περιλαμβάνονται τα εισοδήματα των πολιτικών μηχανικών της εποχής, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνα των δημοφιλών καλλιτεχνών. Στους τελευταίους, την κορυφαία θέση καταλάμβανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με 8 εκατομμύρια δραχμές, ενώ εντύπωση προκαλεί η απουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τη λίστα, για την οποία, ωστόσο, υπήρχε υποσημείωση, ότι δήλωσε εισόδημα 825.714 δραχμών.

Υψηλά ήταν και τα εισοδήματα των γιατρών, ωστόσο, με εξαίρεση τον πρώτο της σχετικής λίστας, Ιωάννη Καπογιάννη, με εισόδημα 11.416.934 δραχμές, οι υπόλοιποι είχαν σημαντικά χαμηλότερες απολαβές, τόσο από τους πολιτικούς μηχανικούς, όσο και από τους καλλιτέχνες. Περιττό να πούμε, ότι πάρα πολλά από τα ονόματα της λίστας αυτής, παραμένουν μέχρι σήμερα στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.

Μηχανή του χρόνου: Οι φορολογικές δηλώσεις των πλουσιότερων Ελλήνων του 1979. Και τότε η φοροδιαφυγή οργίαζε

Εντύπωση προκαλούσε η όγδοη θέση και τα εισοδήματα των 31.605.949 δραχμών, που είχε δηλώσει ο κομμωτής Άγγελος Χατζηιωάννου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πρώτη δεκάδα, εκτός από το «χρυσό ψαλίδι», βρίσκονταν μόνο βιομήχανοι και εφοπλιστές. Επίσης, για να υπάρχει ένα οικονομικό μέτρο σύγκρισης, αναφέρεται ότι την εποχή εκείνη, με 800 χιλιάδες δραχμές μπορούσε κάποιος να αγοράσει διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ιωνία!

Το συμπέρασμα είναι ότι και τότε η φοροδιαφυγή οργίαζε, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και σήμερα. Ποδοσφαιριστές, καλλιτέχνες και καταξιωμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, απουσιάζουν από τη λίστα των πλουσίων.

Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι τότε οι πολιτικοί, ήταν φτωχότεροι από τους σημερινούς.

Ωστόσο, τα πολλά τυπογραφικά λάθη, άφηναν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της λίστας αφού, σε κάποιες περιπτώσεις, μισθωτοί και αγρότες εμφανίζονταν να έχουν δηλώσει εισοδήματα εκατομμυρίων δραχμών, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να ισχύει.

Διαβάστε ακόμη στη μηχανή του χρόνου:

Συνέντευξη με μια γυναίκα που εργάστηκε στην Τρούμπα: «Η γειτονιά νομιζεί ότι ήμουν δασκάλα, που να ήξερε ότι ήμουν πουτάνα»

Μαμασίτα, το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που αγαπήθηκε 55 χρόνια μετά, κρύβει μια συγκινητική ιστορία

SHARE:

24Media Network