Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΜΠΑΦΕΤ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Μετά την Cosco ήρθε η ώρα να μάθουμε την επίσης κινεζική Fosun και τον ταλαντούχο κ. Guo Guangchang.

27 Νοεμβρίου του 2013. Το αεροσκάφος με τους ανθρώπους της Fosun βρίσκεται μετά από πολύωρο ταξίδι στον αττικό ουρανό. Ο Guo Guangchang έχει την δυνατότητα για πρώτη φορά να δει από ψηλά, το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο οποίο πλέον, μέσω του ομίλου Fosun που ηγείται, είναι βασικός μέτοχος μαζί με την Lamda Development και την Al Mabaar από το Άμπου Ντάμπι. Λίγα λεπτά αργότερα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον πλουσιότερο κάτοικο της Σαγκάη θα υποδεχθεί o Δημήτρης Κουτσολιούτσος ο Πρόεδρος και δημιουργός της Folli Follie και ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας με τον οποίο  έκανε μπίζνες.

Απο την επίσκεψη του Guangchang στα γραφεία της Folli Follie τον περασμένο Νοέμβριο

Τον Μάιο του 2011 η Fosun απέκτησε το 13,85% της ελληνικής αλυσίδας κοσμημάτων σε μία συνεργασία που και οι δύο πλευρές βγήκαν ωφελημένες. Από τα 98 καταστήματα που διέθετε η Folli Follie στην Κίνα πριν από την επένδυση της Fosun βρέθηκε στο τέλος του 2013 με 200 καταστήματα ενώ το 2014 οι ρυθμοί επιταχύνονται και πλέον η αλυσίδα κοσμημάτων ανοίγει κατά μέσο όρο ένα κατάστημα την εβδομάδα στην χώρα του Μάο.

Πίσω από αυτή την συνεργασία το δικό της κομμάτι ευθύνης έχει η σύζυγος του κ. Guangchang, η (πρώην) δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού σταθμού Shanghai Oriental TV, Wang Jinyuan. O Κινέζος Μπάφετ, όπως είναι το προσωνύμιο που έχουν δώσει στο αφεντικό της Fosun, την γνώρισε σε μία εκπομπή της ως συνεντευξιαζόμενος, την ερωτεύτηκε και την έκανε σύζυγο του.

 Σε μία συνέντευξη που έδωσε αργότερα στην κινεζική εφημερίδα Want Daily  παραδέχθηκε ότι η σύζυγος του έχει και ρόλο άτυπου επενδυτικού συμβούλου. “Η σύζυγος μου είναι άνθρωπος των μέσων και ότι της αρέσει πρέπει να είναι καλό”. Σε ελεύθερη μετάφραση θέλει να πει ότι η γυναίκα του είναι “στα πράγματα” και άρα κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρει.

Για καλή τύχη της Folli Follie στην κα. Jinyuan άρεσαν οι τσάντες σχεδιαστών, το μετέφερε στον σύζυγο της ο οποίος με την σειρά του το μετέφερε στους ανθρώπους της Fosun οι οποίοι εξέτασαν την περίπτωση της ελληνικής εταιρείας και προχώρησαν στην συνεργασία. Χάρη σε μία άλλη αγάπη της συζύγου, τα ταξίδια, εξαγοράστηκαν μερίδια στα ιστορικά Club Med  και στο κοσμοπολίτικο Atlantis the Palm στο Ντουμπάι.

Και αν αυτά ακούγονται εντυπωσιακά δεν είναι τίποτα μπροστά στα 1,6 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την αγορά ενός ξενοδοχείου 7 αστέρων στην Sanya στην νότια Κίνα ενώ η φήμη του έφθασε και στην Αμερική όταν αγόρασε έναντι 725 εκατ. δολαρίων από την JPMorgan Chase Bank τον ουρανοξύστη One Chase Manhattan Plaza.

To real estate είναι ένας βασικός πυλώνας της Fosun η οποία ξεκίνησε το 1994 από μία ομάδα φοιτητών ως Shanghai Fosun High Technology Co την εποχή που η κινεζική οικονομία είχε αρχίσει να αντιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της δυτικής οικονομίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα μία θυγατρική της στον φαρμακευτικό τομέα, η Shanghai Fosun Pharmaceuticals (Group) Co. εισάγεται στο Χρηματιστήριο της lavYKans αντλώντας συνολικά 357 εκατ. γουόν. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε το ορόσημο για τη δημιουργία του σημερινού ομίλου, που γιγαντώθηκε με την εισαγωγή το 2009 της Sinopharm στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. ένα ΙΡΟ που υπερκαλύφθηκε 600 φορές.

Ο κ. Guangchang στα γραφεία της Σellas στην Αθήνα

Ο τομέας των φαρμάκων είναι από τους πρώτους που επένδυσε ο  46χρόνος επιχειρηματίας, χάρη στην βοήθεια που είχε από τον πρώην πεθερό του. Στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη μεγάλη κίνηση που πραγματοποίησε μετά με την Folli Follie με την είσοδο της Fosun στην Σellas επενδύοντας πριν από μερικούς μήνες 388 εκατ. ευρώ στην ελληνική φαρμακευτική.

Τον Νοέμβριο που είχε βρεθεί στην Αθήνα επισκέφθηκε τα γραφεία και των δύο εταιριών που έχει επενδύσει φέρεται ότι ο  Guo Guangchang είχε συζητήσεις και με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Το τελευταίο δεν είναι σίγουρο εάν καν πραγματοποιήθηκε ή ήρθε ως ακτίδα φωτός σε μία περίοδο που το τριφύλλι δεν ήταν και στις  καλύτερες ημέρες του. Άλλωστε ο όμιλος δεν έχει παρουσία στον αθλητικό τομέα ούτε όμως στα τρόφιμα που κάποιοι τον εμφανίζουν να επιθυμεί να επενδύσει στο κρασί και στο ελαιόλαδο.

Όπως και να έχει είναι απίθανο εάν η σύζυγος του γνωρίζει κάτι για τον Παναθηναϊκό…

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα