ΘΑ ΕΒΑΖΕΣ ΕΝΑ SEX ROBOT ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΟΥ;

Μια μικρή επανάσταση ξεκινά. Αφορά το σεξ, την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία και θα μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους εμπειρίες που δεν είχαν ποτέ διανοηθεί. Τι είναι τα sex robots ή sexbots και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας;

Σε ένα από τα μυθιστορήματά του, ο γνωστός συγγραφέας Τσαρλς Μπουκόφσκι, αναφέρεται σε κάποιον που έχει φτιάξει μια μηχανή του σεξ, η οποία είναι τόσο απατηλή στην πιστότητα της ανθρώπινης όψης της, που τους ξεγελά όλους. Αν η φαντασία του φαινόταν οργιώδης όταν συνέλαβε την πλοκή του βιβλίου, σήμερα θα ήταν μια αναμενόμενη σκέψη. Μέχρι το 2025, τα sexbots -δηλαδή τα σεξουαλικά βοηθήματα που θα διαθέτουν κάποιο είδος ευφυίας για να μπορούν να ανταποκρίνονται σε εντολές- θα είναι μέσα στην ζωή μας. Φαίνεται ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου ξεκινά μια μικρή επανάσταση που θα αφορά το σεξ, την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία και θα μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους εμπειρίες που δεν είχαν ποτέ διανοηθεί. Τι σημαίνει αυτό; Κάποιοι το βλέπουν φιλοσοφοφικά: από την στιγμή που θα υπάρχουν τα μηχανήματα που προσφέρουν ηδονή (ενδεχομένως και συναίσθημα στο μέλλον) τότε μπορεί να έχει φτάσει το τέλος της μοναξιάς για το ανθρώπινο είδος. Για να μην μιλήσουμε για το τέλος της πορνείας ή της εκμετάλλευσης ανθρώπων με σεξουαλικά κίνητρα.

Τι είναι τα sexbots και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας; Την απάντηση την έχει ο Ματ Μακμιούλεν, ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας Realdoll, που κυκλοφορεί στην αγορά τις πιο ακριβές κούκλες στην κατηγορία των σεξουαλικών παιχνιδιών και ομοιωμάτων. Ο στόχος είναι να ενσωματωθούν στα κλασικά μοντέλα ορισμένες νέες δυνατότητες που θα κάνουν την επαφή μαζί τους εντελώς διαφορετική. Κοινώς, αντί ο χρήστης να έχει την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι άβουλο ή άψυχο, θα συνδιαλλάσσεται με μια πρωτόλεια μορφή ρομπότ που θα μπορεί να υπακούει σε συγκεκριμένες εντολές ή ακόμα και να απαντά. Θα μπορούν επίσης να συνδεθούν με ειδικές κονσόλες virtual reality, γεγονός που θα τους δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες κίνησης πέραν του να ανοίγουν τα μάτια τους και το στόμα τους.

 

Ο Μακμιούλεν δεν έχει κάνει τρομερές προόδους σε ότι αφορά την φωνή από τις κούκλες – σε ένα αμερικανικό άρθρο ο συντάκτης λέει ότι του θυμίζει παλιό Atari – αλλά έχει φοβερή τεχνογνωσία στο να φτιάχνει ομοιώματα τα οποία να δείχνουν πραγματικά ρεαλιστικά. Ακόμα και οι εκφράσεις τους μπορούν να διεγείρουν. Συνεπώς μπορεί οι κούκλες αυτές να μην είναι προικισμένες (ακόμα) με τρομερά μεγάλες αρετές επικοινωνίας, εμφανισιακά όμως δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνες τις φουσκωτές, κακοφορμισμένες προγόνους τους που έβρισκε κανείς σε sex shop πριν από μερικές δεκαετίες. Συνεπώς όλοι αυτοί που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να εκμεταλλευτούν την δική του εξέλιξη για να μπορέσουν να φτιάξουν «ανθρωποειδή» με καλύτερη όψη. Τα προϊόντα του Μακμιούλεν κοστίζουν χιλιάδες δολάρια και ο πελάτης μπορεί να κάνει ειδική παραγγελία που να αποφασίσει για το χρώμα των μαλλιών, των ματιών, τον τόνο του δέρματος, τον τύπο του σώματος ακόμα και την ειδική ανατομία των γεννητικών οργάνων. Οι σούπερ εξελιγμένες κούκλες φτάνουν στο σπίτι με ειδικά κουτιά στο μέγεθος φέρετρου και μετά μπορεί να αρχίσει το πάρτι…

Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσον θα εξελιχθεί το μοντέλο αλλά το τι θα πρέπει να έχουμε ήδη σκεφτεί προτού φτάσουμε στην εποχή των sexbots. Η ιδέα ότι ένα ρομπότ θα φτάσει να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο – στην εργασία λ.χ. – είναι πια δεδομένη. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό φτάσει μέχρι και την σεξουαλική πράξη, η οποία (για να μην το ξεχνάμε) έχει να κάνει και με την αναπαραγωγή; Ήδη, επειδή τα sexbots αφορούν κυρίως άνδρες που θα ήθελαν μια τεχνητή σεξουαλική σύντροφο και όχι ακόμα γυναίκες, οι φεμινίστριες έχουν ξεσηκωθεί λέγοντας ότι αυτό και μόνο δείχνει πως  η σύγχρονη κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ασθενές φύλο ως σκεύος ηδονής.

Από την άλλη υπάρχει και το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης (πόσα θρίλερ δεν υπάρχουν όπου το μηχάνημα αυτονομείται και παίρνει το πάνω χέρι;) αλλά και των συναισθημάτων. Ήδη στην Ιαπωνία υπάρχουν εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο όπου μπορεί κανείς να συνάψει μια ωραιότατη σχέση μια φανταστική παρτενέρ, η οποία και αισθήματα έχει και απαιτήσεις. Συνεπώς το μέλλον δεν απέχει και τόσο. Πολλοί πάντως λένε γιατί μια ημέρα οι άνθρωποι να προτιμούν την συντροφιά μηχανών από την συντροφιά άλλων ανθρώπων. Μα και σήμερα αν σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο αφιερώνει στην σχέση του και πόσο στον υπολογιστή του, τότε μπορεί να βγάλει πολύ χρήσιμα αποτελέσματα.

 

Στις ημέρες μας πάντως όλα διαμεσολαβούνται από τα μηχανήματα. Άλλη μια εφαρμογή που φαίνεται να είναι εξαιρετικά δημοφιλής είναι η Invisible girlfriend, όπου πληρώνεις για να έχεις έναν πραγματικό άνθρωπο τον οποίον βέβαια δεν γνωρίζεις για να σου στέλνει τρυφερά, ερωτικά μηνύματα και έτσι να αποδεικνύεις σε φίλους και συγγενείς ότι δεν είσαι μόνος. Μπορεί λοιπόν ο Μακμιούλεν να καθυστερεί λίγο για να κάνει το όνειρο πολλών ανδρών πραγματικότητα, αλλά στο μεταξύ όλα δουλεύουν υπέρ του. Η τεχνολογία μας μεταμορφώνει σιγά σιγά, αυξάνει τις εξαρτήσεις μας από κάθε λογής πλήκτρα και έτσι όταν θα φτάσει εκείνη η ώρα που κάποιος θα πέσει στο κρεββάτι με μια βιονική κούκλα, ακόμα και οι φίλοι του θα τον κοιτούν με πονηρό χαμόγελο από την ζήλεια την άλλη μέρα το πρωί.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα