YOUNOW: Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΕ LIVE STREAMING

Η εποχή του BigBrother μάλλον δεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι γονείς απέκτησαν ένα νέο 'πονοκέφαλο'. Mία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για social media, με φανατικούς έφηβους χρήστες, έχει ήδη δημιουργήσει μια σειρά από νεαρούς σταρ. Με ποιον τρόπο; Στο YouNow ο καθένας μπορεί να κάνει την καθημερινότητά του θέαμα μέσω live streaming προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες θεατές

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή του Big Brother η του Truman Show; Όχι ακριβώς. Η επιθυμία να αισθάνεται κάποιος ότι η ζωή του είναι ταινία και ότι ο ίδιος είναι πρωταγωνιστής – όποιο και αν είναι το κοινό – παραμένει ζωντανή. Πως μπορεί να το καταλάβει κανείς αυτό; Από την τεράστια δημοφιλία της εφαρμογής YouNow για κινητά και ταμπλέτες, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να κάνει την καθημερινότητά του θέαμα. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που αφορά το livestreaming, είναι όμως αυτή που κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα με φανατικούς στην ηλικιακή ομάδα των νέων έως 24 ετών.

Το YouΝow βρίσκεται στην 34η θέση των app για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή ανεβαίνουν πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές κάθε μήνα και περίπου 150.000 την ημέρα. Oι γυναίκες το αγαπούν ιδιαιτέρως και κρατούν τα σκήπτρα στον αριθμό των χρηστών.

 

Ποιο είναι το μυστικό του YouΝow που έχει τρελάνει τους έφηβους χρήστες του; Ότι ο μέσος όρος της κάθε προβολής είναι περίπου 6 λεπτά και αυτό σε κάνει να νομίζεις ότι βλέπεις βίντεο κλιπ ενώ στις άλλες εφαρμογές ο χρόνος είναι μεγαλύτερος. Ο δημιουργός του είναι ο Αντι Σαντμαν, ο οποίος σπούδασε διαδραστικές τηλεπικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πάντα ενδιαφερόταν να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν ένα εργαλείο προσωπικής έκφρασης. Αυτό τον οδήγησε στην δημιουργία του YouΝow: «Η συνταγή της δημοφιλίας μας δεν είναι οι πρωταγωνιστές αλλά το κοινό. Ακόμα και αν είναι τεράστιος ο αριθμός που παρακολουθεί, η σύνδεση με αυτό που βλέπεις είναι προσωπική. Η αίσθηση αυτή ενθουσιάζει και τα δύο μέρη, αυτούς που προβάλουν την ζωή τους και αυτούς που την βλέπουν. Βασικά αυτό που φτιάξαμε είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα προσωπικής έκφρασης» τονίζει σε συνεντεύξεις.

 

Το πιο περίεργο κατόρθωμα της εφαρμογής είναι ότι έχει δημιουργήσει μια σειρά από σταρ που βρίσκονται στην εφηβεία. Σε αντίθεση με το Facebook και το Twitter, δεν είναι θέμα συγκέντρωσης φίλων και followers μόνο, αλλά μιας σχέσης πολύ πιο ζωντανής. Ο 15χρονος Ζακ Κλεϊτον είναι ένας από τους πιτσιρικάδες  που ξαφνικά είδε την ζωή του να αλλάζει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα: στην αρχή τον παρακολουθούσαν 12 άτομα, μετά 50, μετά μερικές εκατοντάδες και τώρα πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα. Η μητέρα του βρέθηκε σε τρομερή ανησυχία θεωρώντας ότι ακόμα και ένας παιδόφιλος μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει μέσα στην κρεβατοκάμαρα του μικρού της γιου. Χιλιάδες θαυμαστές του καραδοκούν πότε θα εκπέμψει σήμα κάθε μέρα και εκείνος απροειδοποίητα κάνει μερικές εμφανίσεις. Κάποιοι από αυτούς τον παρακολουθούν και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα ότι θα πάρουν κάποιο μήνυμα της νέας του παρουσίας ενώ καταφτάνουν χιλιάδες μηνύματα ακόμα και γράμματα και δώρα στο σπίτι της οικογένειας.

Ο μικρός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έφτιαξε ιστοσελίδα μέσω της οποίας πουλάει μπλουζάκια, με αυτήν την πρώιμη εμπορική ευφυΐα που μπορεί να έχει ένας έφηβος στην Αμερική, την χώρα της ευκαιρίας. Η μητέρα αφού ξεπέρασε τους αρχικούς της φόβους, άρχισε να δηλώνει ότι όλη αυτή η δημοσιότητα έχει – μέχρι στιγμής – βοηθήσει ένα μάλλον ντροπαλό παιδί να βρει τον εαυτό του και ο ίδιος αρχίσει να πιστεύει ότι ο κόσμος τον αποδέχεται και τον θαυμάζει γι΄ αυτό που είναι.

O Ζακ με ακόμα τέσσερις δημοφιλείς χρήστες δημιούργησαν τους 5quad, την πρώτη ομάδα broadcasters στο YouNow, κάτι σαν αγορίστικη μπάντα χωρίς μουσική. Το καλοκαίρι μάλιστα πραγματοποίησαν σειρά εμφανίσεων στο πλαίσιο των DigiFests, μια σειρά από φεστιβάλ για σταρ των social media. “Μου αρέσουν γιατί είναι πάντα χαρούμενοι και μου φτιάχνουν τη διάθεση” λέει στο Slate μια 19χρονη θαυμάστριά τους. “Οι 5quad μπορούν να κάνουν τα πάντα. Θα μπορούσαν να βγάλουν ένα CD χωρίς να τραγουδάνε, και ο κόσμος θα το αγόραζε” προσθέτει ο μάνατζέρ τους.

Ο Σαϊντμαν πιστεύει ότι ακριβώς αυτό κάνει τους έφηβους πρόθυμους να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Είναι η γενιά των Καρντάσιανς που ξέρουν ότι η διασημότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι που έχει να κάνει με κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα ή τρομερό ταλέντο. Γιατί λοιπόν να μην γίνουν και εκείνοι οι επόμενοι σταρ, των οποίων ένα tweet για ένα προϊόν θα μπορούσε να αμείβεται με χιλιάδες δολάρια;  Όποιος ξέρει να τραβήξει το βλέμμα των άλλων και να μπορέσει να συντηρήσει το ενδιαφέρον για πολύ καιρό βγαίνει κερδισμένος. Όποιος κάνει μερικές επικοινωνιακές πιρουέτες και μετά δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στο κοινό, εξαφανίζεται και του παίρνει την θέση κάποιος πιο χαρισματικός στο ίδιο θέμα.

Το YouΝow έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα: δεν έχει διαφημίσεις αλλά οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν τα ψηφιακά younowbars, τα οποία πρέπει να πληρώσουν με αληθινά λεφτά αλλά μετά τα δωρίζουν σε κάποιον από τους αγαπημένους τους πρωταγωνιστές. Όσο περισσότερα τέτοια δώρα αγοράζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη προβολή έχουν τα σχόλια και τα εικονίδιά του στον broadcaster που προτιμά. Κοινώς, πληρώνοντας αγοράζει καλύτερη θέση. Και αυτή η πρωτοβουλία που είναι πρόσφατη βρήκε μεγάλη απήχηση, καθώς οι καινούριοι σταρ έχουν πολλούς οπαδούς που στέλνουν μηνύματα κατά χιλιάδες, άρα για να ξεχωρίσει το δικό σου μέσα από το χυλό πρέπει να προσπαθήσεις.

Όσο και αν ακούγεται τρομακτικό, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν παιδιά στην εφηβεία, το YouΝow αντανακλά τον καινούριο κόσμο όπου η διαφάνεια της προσωπικής ζωής και της καθημερινότητας είναι κάτι το αποδεκτό. Μπορεί να ακούγεται αδιανόητο αλλά οι σημερινοί πιτσιρικάδες μεγαλώνουν παρέα με χιλιάδες, εκατομμύρια συνομηλίκους τους από άλλες χώρες και κουλτούρες, με άλλο κώδικα αξιών. Ο Big Brother έγινε Big Family…

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα