ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Χρήστος Κάτσικας

Ο Χρήστος Κάτσικας σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1985 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπήρξε εκπαιδευτικός συντάκτης της εφημερίδας "Τα Νέα" την περίοδο 1994-2012 και της εφημερίδας των Συντακτών την περίοδο 2012-2018. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής.


Μαθητές με σχολικά βιβλία

"Καταραμένα"… βιβλία σχολικής ιστορίας

ΓΝΩΜΕΣ

Δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία οι ποικίλες παρεμβάσεις ή οι προσπάθειες παρεμβάσεων φορέων ή προσώπων στο περιεχόμενο των σχολικών γνώσεων, στο «τι», δηλαδή, μαθαίνουν ο μαθητές και οι μαθήτριες στο σχολείο.

Μαθήτρια σε σχολείο

Εκπαίδευση: Η "επιστροφή στην κανονικότητα" και άλλα ευτράπελα

ΓΝΩΜΕΣ

Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» οι μηδενικοί διορισμοί, η μείωση των προσλήψεων και των δαπανών για τα σχολεία, το να μην υπάρχουν στελεχωμένες και μόνιμες δομές και προσωπικό για όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνου, προγραμμάτων και ύλης.

Στιγμιότυπο από σχολείο

Η εκπαίδευση στην Εύβοια: "Σαν να ΄μουνα υπόδικος και περιμένω δίκη"

ΓΝΩΜΕΣ

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί Σύλλογοι) από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τον Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς σπανίως στα εκπαιδευτικά χρονικά έχουν καταγραφεί παρόμοιες επιθετικές ενέργειες από τη μεριά της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Διαμαρτυρία αντιφρονούντων στη Βενεζουέλα

Πόλεμοι παραπληροφόρησης

ΓΝΩΜΕΣ

Πώς ακριβώς προσπαθεί να πείσει ο εκάστοτε ιμπεριαλισμός ότι είναι ανάγκη να εκτελέσει τα φονικά του σχέδια; Είναι, προφανώς, η προπαγάνδα που βοηθάει. Από τη Σοβιετική Ενωση του 1935 στη Βενεζουέλα του 2019.

Στιγμιότυπο από το εσωτερικό σχολικής αίθουσας

Γονείς... στα "κάρβουνα"

ΓΝΩΜΕΣ

Ποιες είναι οι πηγές της δυσαρέσκειας της ελληνικής οικογένειας από το σχολείο; Η πλειονότητα των γονέων θεωρούν ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους, ενώ τους στοιχίζει πολύ ακριβά, δεν είναι ικανή να τα προετοιμάσει για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Φωτογραφία αρχείου

Είμαι η γενιά που φώναξε στα 17 "κάτσε καλά Γεράσιμε" και στα 37 "κάτσε καλά γεράσαμε"!

ΓΝΩΜΕΣ

Το μαρτύριο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, με τις προσλήψεις μη μόνιμων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, συνιστά ευθεία προσβολή και υποτίμηση σε βάρος και των ίδιων των μόνιμων εκπαιδευτικών που εργάζονται με διαφορετικό εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στα σχολεία.

Στιγμιότυπο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πανελλήνιες 2019: "Τροχονόμος" των προτιμήσεων των υποψηφίων η αγορά εργασίας

ΓΝΩΜΕΣ

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τους 100.000 φετινούς υποψηφίους στην τελική πορεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019 ενώ παράλληλα έχει φουντώσει η συζήτηση για το θέμα της επιλογής σχολών.

Σύγχρονοι "νονοί" της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης της γλώσσας

Σύγχρονοι "νονοί" της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης της γλώσσας

ΓΝΩΜΕΣ

Όποιος είχε στοιχειώδη εμπειρία από τους μάγιστρους της επικοινωνιακής πολιτικής, ιδιαίτερα των μνημονιακών κυβερνήσεων, δεν είναι πια δύσκολο διακρίνει με γυμνό οφθαλμό τις αθέατες σκοπιμότητες.

Μαθητές Λυκείου

Το "τι" το "πώς" και το "γιατί των σχολικών γνώσεων

ΓΝΩΜΕΣ

Η φυσιογνωμία και το αναλυτικό πρόγραμμα του νέου Λυκείου (αυτό που έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα για τη Α΄και Β΄τάξη) το κάνουν να μοιάζει με απομίμηση φροντιστηρίου, με ένα "πατρόν" σχεδιασμένο στα μέτρα του "ανταγωνιστή" του.