Δεύτερο κρούσμα θανάτου από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δεύτερο κρούσμα θανάτου από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δύο οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το θέμα

Για ακόμα έναν θάνατο γυναίκας άνω των 80 ετών, ο οποίος αποδίδεται σε επιπλοκές από τη νόσο του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το νέο θύμα διέμενε στον ίδιο νομό όπου έχασε τη ζωή της πριν από αρκετές ημέρες και μια άλλη 90χρονη γυναίκα, η οποία μετά από τσίμπημα κουνουπιού εμφάνισε εγκεφαλίτιδα και κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβεβαίωση της μόλυνσης που προκάλεσε την εγκεφαλίτιδα και το θάνατο της άτυχης γυναίκας, η οποία ας σημειωθεί είχε επιβαρυμένη υγεία, έφτασε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τις τελευταίες 20 ημέρες.

Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του αναφέρουν πως άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, από τους οποίους ο ένας με εγκεφαλίτιδα, σε ΜΕΘ. Συνολικά, φέτος 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς 8 με εκδήλωσαν

βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο που προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτή την περίοδο, τόνισαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Κέντρο.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τονίστηκε ότι στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Με αφορμή τα μέχρι τώρα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως έγινε γνωστό, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τετάρτη απόγευμα) μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα