Έχετε λόξιγκα; Το καλαμάκι που δίνει τη λύση

Έχετε λόξιγκα; Το καλαμάκι που δίνει τη λύση
To καλαμάκι με το όνομα HiccAway σχεδιάστηκε από νευροεπιστήμονα, για όσους δεν μπορούν να ελέγξουν το λόξυγγα τους. https://hiccaway.com/

Νευροεπιστήμονας ήθελε να βοηθήσει ασθενείς με τραύματα στον εγκέφαλο που δεν μπορούσαν να ελέγξουν το λόξιγκα, χωρίς χάπια. Δημιούργησε ένα καλαμάκι που έγινε η σωτηρία τους.

Ο λόξιγκας δεν είναι ευχάριστος. Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο ενοχλητικός γίνεται. Κατά μέσο όρο εκδηλώνεται με τέσσερις έως 60 φορές το λεπτό. Υπό νορμάλ συνθήκες. Όταν έχει προκύψει ως συνέπεια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής ή αναψυκτικών ή επειδή μασάμε για ώρα τσίχλα -και ταράζουμε την κατάποση αέρα.

Υπάρχουν ωστόσο, και άνθρωποι που ταλαιπωρούνται χρόνια, αφού ο λόξιγκας είναι προϊόν παθήσεων -λοιμόξεων, ερεθισμού νεύρων, σατροοισοφαγικής παλινδρόμησης κλπ. Ο Charles Osborne, ο οποίος πέθανε το 1991 σε ηλικία 97 χρόνων, υπάρχει ακόμα στο βιβλίο Guinness World Records: είχε λόξιγκα για 69 χρόνια και 9 μήνες. Για πέντε δεκαετίες εκδηλωνόταν με 40 φορές το λεπτό. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του οι φορές έγιναν 20 το λεπτό.

Και όχι, δεν περνούσε ό,τι και αν δοκίμαζε (τον είχαν τρομάξει πολλάκις, κράτησε αναρίθμητες φορές την αναπνοή του, ανέπνεε μέσα σε χάρτινη σακούλα). Φορείς της υγείας ενημερώνουν πως ειναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σε γιατρό (γαστρεντερολόγο), αν ο λόξιγκας ‘κρατήσει’ δυο διαδοχικές μέρες. Συνήθως αυτή η διάρκεια σχετίζεται με ιατρικό θέμα. Όσο το αφήνουμε, αποκτούμε και άλλα -με τη διατροφή, τις συναναστροφές μας και ό,τι άλλο κάνουμε μέσα στην ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου.

Για όλα αυτά -και ακόμα περισσότερα- ήταν ενήμερη η εταιρία που έθεσε ως στόχο της να δημιουργήσει έναν τρόπο που να σταματά αμέσως ο λόξιγκας. Δημιούργησαν το HiccAway, που είναι ένα καλαμάκι το οποίο φτιάχτηκε αποκλειστικά για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.. O άνθρωπος που το εμπνεύστηκε λέγεται Dr. Ali Seifi.

Ως διευθυντής της νευροεπιστημονικής μονάδας εντατικής θεραπείας -στο University of Texas- ήθελε να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει τους ασθενείς που ανάρρωναν από νευρολογικούς τραυματισμούς και δεν μπορούσαν να ελέγξουν το λόξιγκα – συνηθισμένο φαινόμενο όταν υπάρχουν τραύματα στον εγκέφαλο. Δοκίμασε διάφορα ως εναλλακτικά σε φαρμακευτικές αγωγές. Και έφτιαξε το HiccAway.

Είναι ένα καλαμάκι το οποίο τοποθετούν όσοι το χρειάζονται σε ένα ποτήρι που έχει νερό έως τη μέση. Αφού ρουφούν, καταπίνουν με μια ανάσα. Επαναλαμβάνουν άλλες δυο φορές και ο λόξιγκας εξαφανίζεται. Όπως εξηγεί ο ειδικός, το καλαμάκι δημιουργεί αρκετή πίεση, ενώ ρουφάμε στο χαμηλότερο σημείο του διαφράγματος και ενεργοποιεί την επιγλωττίδα -που διεγείρει δυο βασικά νεύρα που είναι υπεύθυνα για το λόξιγκα. Έτσι, επιτρέπει στον εγκέφαλο να κάνει ‘reset’ για να σταματήσει το λόξυγγα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version