Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 30

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 30
Εμβόλιο κορονοϊού Menelaos Myrillas / SOOC

Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) και σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιθυμούν, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στις 23 Ιουνίου είχε ως εξής: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Ποιοι δυνητικά μπορούν να κάνουν

Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση λήψης 4ης δόσης για περίπου 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών. Άρα από τους λίγο πάνω από τα 5 εκατομμύρια πολίτες που είχαν κάνει 3 δόσεις, απομένουν περίπου 3 εκατομμύρια. Από αυτά είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες κάτω από 30 ετών αλλά επίσης και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν ήδη νοσήσει.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες για την 4η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών “Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, δεν συστήνεται η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης”, αυτό σημαίνει ότι οι νέοι δικαιούχοι για 4η δόση δεν ξεπερνούν το 15-20% του πληθυσμού.

Μπερδεμένοι οι πολίτες

Η ανακοίνωση για άνοιγμα της πλατφόρμας για 4η δόση προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες.

Την περιρρέουσα σύγχυση ενέτειναν και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Σε τηλεοπτικό διάλογο στο Mega, οι δηλώσεις της όχι μόνο δεν έπεισαν, αλλά προκάλεσαν νέα ερωτήματα.

“Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60, που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν” σημείωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι η ίδια, ως γιατρός, δεν θα σύστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός εάν ένιωθε φοβισμένος.

Θέση στο ζήτημα πήρε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα social media, ότι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση. Όπως υπογράμμισε: «Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα