Εμβόλιο Κορονοϊού: Χορήγηση τρίτης δόσης, χωρίς την έγκριση της ΕΕ

Εμβολιασμοί
Εμβολιασμοί KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ξεκινά η χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό. Η χορήγηση δεν θα είναι υποχρεωτική για τους τελευταίους, αν και ο κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι.

Μια σχετική βιασύνη διαπιστώνεται στην απόφαση της Κυβέρνησης να εμβολιαστούν με τρίτη δόση κατά του κορονοϊού η ηλικιακή ομάδα άνω των 60, χωρίς να έχει δοθεί το "πράσινο φως" από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η χορήγηση τρίτης δόσης και στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Για τους τελευταίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ναι υποχρεωτική και η τρίτη δόση, αν και ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι δεν θα είναι.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι στις 30/8 κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής κα Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση του Νews247.gr για τη σύσταση από την Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης 3ης δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών σημείωσε: "Εφόσον υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, ναι, θα μπορούσαμε να το συστήσουμε. Εκκρεμεί, δεν υπάρχει ακόμα η έγκριση. Υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αναμονή".

Όπως είναι γνωστό ήδη έχει ξεκινήσει η χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και ήδη πάνω από 11 χιλιάδες έχουν προχωρήσει. Για να ξεκινήσει όμως η σχετική διαδικασία η χώρα μας περίμενε την τοποθέτηση του ΕΜΑ. Ακόμη όμως δεν έχει δοθεί η σχετική έγκριση για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Η Επιτροπή επίσης είχε σημειώσει πως η ίδια συστήνει να ακολουθήσουν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί

Η χορήγηση της τρίτης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί τελικά να δοθεί και τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, προβλέπεται να είναι σε έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Επισημάνσεις Βάνας Παπαευαγγέλου

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη. «Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

"Και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό» σημείωσε η καθηγήτρια.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι "αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει".

Υποχρεωτικότητα τρίτης δόσης στους υγειονομικούς

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ANT1, την Κυριακή, ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης του εμβολίου και ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της ΕΕ. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει».

Και εξηγώντας τον λόγο που ήταν υποχρεωτικές η πρώτη και η δεύτερη δόση, σχολίασε πως «τα εμβολιαστικά σχήματα είναι δύο δόσεις. Πάμε σε ενισχυτική δόση για να ενισχυθεί το καλό αποτέλεσμα το οποίο μειώνεται όμως, και με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος», ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων.

«Τα αντισώματα μετρώνται με διαφορετικές μεθόδους και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει», δήλωσε, αναφερόμενος και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Επίσης, τόνισε, για το Freedom Pass, πως «είναι μέτρα που έχουν αποδώσει».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE: